Növelnék a romák belső motivációját

Az egyháznak a cigányság belső motivációit mindenekelőtt a tanulni akarásra, a dolgozni vágyásra, a normális életvitelre kell erősíteni, mondta lapunknak Székely János, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs bizottságának elnöke. Az Esztergom–budapesti Főegyházmegye segédpüspöke a múlt héten Esztergomban megtartott, A romák felzárkózása európai dimenzióban című nemzetközi konferencián is előadást tartott.

Tarics Péter
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cigányság mai diagnózisa nem túl jó. Melyek a főbb gondok?
– A magyarországi cigányság két legnagyobb problémája – szociális értelemben – a munkanélküliség és az iskoláztatás. Ma például a munkaképes cigány lakosság alig 20 százaléka dolgozik. A cigány gyerekek mintegy 80 százaléka jut el a 8. osztályig, és körülbelül 21 százalékuk kezdi meg a középiskolai tanulmányait, s csak 10 százalékuk érettségizik le. Ez jelentős hátrányt, lemaradást és sebezhetőséget jelent a cigányság számára.
– Miként tud az egyház segíteni a cigányság ezen helyzetén?
– II. János Pál pápa mondta, hogy minden igazi fejlődés magában az emberben, az ember szívében lakozik. Az egyház elsősorban lelkileg szeretne segíteni, hiszen sok cigány ember nyitott és érzékeny a hitélet, az egyház iránt, és mi erre kívánunk egyre erőteljesebben építeni. Szeretnénk elérni, hogy a cigány polgárok templomjainkban otthon érezzék magukat, és ne megtűrtként lépjenek be Isten házába. Az egyház a legkisebb településen is jelen van, ismerjük mindenhol a viszonyokat és a romák gondjait. Ezek megoldása azon múlik, hogy olyan hiteles, rátermett helyi emberekre kell rábízni a cigányprogramok megvalósítását, akik tökéletesen ismerik a helyi viszonyokat, az embereket, a romákat. Másrészt tudnunk kell, hogy sok cigány embernek – éppen a társadalom perifériájára szorulása miatt – nincs belső motivációja, és az egyháznak ezt kell erősíteni.
– Mire vonatkozik ez a belső motiváció?
– Mindenekelőtt a tanulni akarásra, a dolgozni vágyásra, a normális életvitelre.
– Milyen hatással lehet a cigányságra védőszentjük, Boldog Ceferino példája, akinek Erdő Péter bíboros avatott szobrot Budapesten?
– Sokat beszélnek a cigányoknak Boldog Ceferino történetéről, s amint hallgatják, felemelkednek. Ceferino Giménez Mallát, a szegény családból származó cigány spanyol lókereskedőt II. János Pál pápa avatta boldoggá. Életét annak áldozta, hogy segítsen embertársainak. Vértanúhalála is ehhez köthető: míg egy papnak az életét próbálta megmenteni, agyonlőtték. Tőle a cigányság az áldozatvállalást, az embertársaink iránti tiszteletet tanulhatja meg, így önbizalmuk, öntudatuk is erősödhet. 2011-ben lesz születésének 150. és halálának 75. évfordulója, ez is erősítheti a cigányság identitását.
– Megoldható-e a cigánykérdés?
– Optimista vagyok. Sok pozitív változás történt ez ügyben, ez a konferencia is erről szólt. Fontos látnunk például, hogy a felsőoktatásban tanuló diákok csaknem három százaléka cigány, ami európai viszonylatban a legjobb eredmény. Sok ilyen apróságból tevődik össze a cigánykérdés megoldása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.