Össztűzben a médiaszabályozás

Az Országgyűlés tegnapra virradóra elfogadta az új médiatörvényt. A jogszabály hatálya a tévék és rádiók mellett kiterjed az újságokra, internetes portálokra is.

Munkatársunktól
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyperces. A Magyar Rádió 180 perc című reggeli adásának műsorvezetője, Mong Attila élő egyenesben tartott egyperces néma szünetet, így tiltakozott a médiatörvény elfogadása ellen. A Kossuth adó főszerkesztője, Gazsó L. Ferenc mindezt úgy kommentálta, hogy a műsorvezető – aki szerkesztőtársával, Bogár Zsolttal egyeztetve fejezte ki nemtetszését – nem a rádió, hanem saját véleményét közvetítette. Az eset körülményeinek kivizsgálásáig Mong és Bogár nem végezhet szerkesztői és műsorvezetői munkát, riporterként azonban továbbra is dolgozhatnak. Hamisnak bizonyultak tehát azok a tegnapi hírek, amelyek szerint a rádiósokkal szemben munkajogi szankciók léptek volna életbe; tehát nem mentették fel őket a munkavégzés alól, végképp pedig nem rúgták ki őket a rádiótól. (MN)


A törvényjavaslatot többek között épp amiatt érte a legtöbb támadás, hogy az írott sajtóra is vonatkozik. A kritikák másik célpontja a médiahatóság bírságolási jogköre: ez ügyben maradt a puhább verzió, vagyis a hatóság által kiszabott büntetések végrehajtását az esetleges bírói felülvizsgálat időszaka elhalasztaná. A büntetés alá vont szolgáltatók tehát – csakúgy, mint eddig – a bíróság jogerős ítéletéig nem lesznek kötelesek fizetni vagy éppen elsötétíteni a képernyőjüket. A médiatanács jogsértés esetén bármely médiumot bírsággal sújthat, ha megszegi a médiatörvényt vagy a médiaalkotmányt. A jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiumok esetében a bírság összege 200 millió forintig, más médiaszolgáltatóknál 50 millió forintig terjedhet. Az országos napilapokra és internetes sajtótermékekre legfeljebb 25 millió, a hetilapokra és folyóiratokra 10 milliós bírságot róhat ki a médiahatóság, a médiumok vezetőit pedig maximum kétmillió forint bírsággal sújthatja.
A médiahatóság egyébként 25 millió forint büntetés szabott ki a Neo FM-re, így már 35 millió forint büntetésnél tart a csatorna. A Médiatanács ugyanis megállapította, a rádió túllépte a reklámidőt, szeptemberben pedig harmincszor szegte meg azt a vállalását, hogy mindennap este nyolckor 15 perces hírösszefoglalót sugároz.
Az ellenzék a parlamenti vitában elsősorban a jogorvoslat ügyében ostorozta a koncepciót, és bár nem a szigorúbb elképzelés öltött törvényi formát, nem csitulnak a sajtószabadság végét emlegető hangok. Az LMP képviselői leragasztott szájjal szavaztak, a szocialista Szanyi Tibor szájkosarat lengetett. A tiltakozás nemzetközi szinten is folytatódott, amihez a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és az európai lapkiadók szövetsége után tegnap a Német Újságíró-szövetség is csatlakozott.
A jogszabályhoz kapcsolódóan tegnap megszületett az az alkotmánymódosítás is, amely a médiahatóság elnökének rendeletalkotási jogot ad. Szintén a médiát érinti az a tegnap elfogadott költségvetési módosító indítvány, amely elengedi a Magyar Televízió – vélhetően több száz milliós – köztartozását. A törvény rendelkezik arról is, hogy a híradásokban húsz százaléknál nem tehetnek ki többet a bűnügyi anyagok, az országos kereskedelmi tévék kötelesek bevételük három százalékát egy filmalapba átutalni, ugyanakkor több reklámot helyezhetnek el műsoraikban.
Az LMP szerint a médiahatóságot vezető Szalai Annamáriának le kell mondania pozíciójáról, hiszen az elnök asszony a szavazás előtti délelőttön megjelent a Fidesz frakcióülésén. Az LMP szerint ez pártpolitikai tevékenység, amelyet a jogszabály megtilt a hatóság vezetőjének. Szalai lapunknak minderre azt mondta, éppen akkor járt volna el jogsértő módon, ha nem fogadja el a képviselőcsoport meghívását, hiszen a rá vonatkozó törvények értelmében egyrészt kötelessége véleményt formálni a médiát érintő törvényi szabályozásokról, másrészt a képviselők jogállásáról szóló törvény kimondja, hogy az állami szervek kötelesek az országgyűlési képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni. – Itt is ez történt, és ha az LMP meghív a frakcióülésére, oda is elmegyek, és a jogszabályoknak megfelelően ott is kész leszek válaszolni a felmerülő kérdésekre – mondta a hatóság elnöke.

Összefogtak. A közmédia televíziós, rádiós és hírügynökségi szakszervezetei szövetség létrehozásáról állapodtak meg, és levélben fordultak az új munkáltató, a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetéséhez. Az érdekképviseletek tárgyalásokat kezdeményeznek az MTVA-val, hiszen a közmédia munkatársainak jelentős része, csaknem 3000 ember január 1-jétől az alap munkavállalója. A szakszervezetek képviselnék a dolgozókat a kollektív szerződések és a bérfejlesztések ügyében. (MN)

Megvan az elnök. A médiakuratórium Szadai Károlyt nevezte ki a négy közszolgálati médium közös felügyelőbizottságának elnökévé. A vezető korábban Kövér László titkosszolgálati miniszter kabinetfőnöke volt, majd a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökeként és elnökhelyetteseként dolgozott. A felügyelőbizottság további három helyéből kettőt Bíró Ildikó és Balatoni Mónika kapott meg, a negyedik poszt betöltésére a közmédiumok együttesen tehetnek javaslatot. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.