Politikai nyilatkozat védi a pénztártagokat

A kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozattervezetről és a nők negyven év utáni nyugdíjba vonulását megteremtő törvényjavaslatról is szavaztak tegnap a Tisztelt Házban. A kormánypárti képviselők mellett Szili Katalin is támogatta a politikai nyilatkozatot.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap, a téli rendkívüli ülésszak első napján az Országgyűlés 261 igen, 51 nem, és 43 tartózkodás mellett fogadta el a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozattervezetet. A kormánypárti képviselők mellett Szili Katalin (független), Rozgonyi Ernő (Jobbik) is támogatta az előterjesztést, az MSZP képviselői nemmel szavaztak, míg a jobbikosok tartózkodtak. Az LMP-frakció legtöbb tagja ugyan jelen volt a parlamentben, mégsem nyomott gombot. Az Orbán Viktor miniszterelnök, Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Lázár János frakcióvezető, és Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott által jegyzett indítvány garantálja a 2011. január 31-ig a magánpénztárakból az állami rendszerbe átlépő tagoknak az egyéni számlavezetés intézményét, a befizetések értékállóságát, a magánnyugdíjpénztárban elszenvedett veszteségek jóváírását, és az ott esetlegesen elért reálhozam – felvétele esetén is – az adómentességét. A múlt héten olyan – zárószavazás előtti – módosító javaslatot nyújtott be a törvényjavaslathoz Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amely gyakorlatilag a politikai nyilatkozattervezetben szereplő célok jogtechnikai megoldásait tartalmazza. A kormány október óta dolgozik azon a nyugdíjvédelmi programon, amelynek első lépésében 14 hónapra, 2011. december 31-ig felfüggesztették a kötelező magánnyugdíjpénztárakba irányuló befizetéseket, második lépésben megteremtették az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépés feltételeit, végül kidolgozták az átlépéssel kapcsolatos részletszabályokat, illetve létrehozták a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot.
Nemcsak a jövő, hanem a jelen nyugdíjasait érintő előterjesztés is szerepelt az Országgyűlés tegnapi napirendjén: a képviselők arról szavazta, hogy a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulhassanak. A törvényjavaslat legfontosabb célja, hogy elismerje a nők, az édesanyák erőfeszítéseit és a kettős helytállását, valamint erősítse a generációk közötti együttműködést. A törvény parlamenti vitájában Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter korábban leszögezte, hogy a szolgálati idő számításánál továbbra is figyelembe kell venni a szakmunkástanuló időt, a felsőoktatás nappali tagozatán 1998 előtt folytatott tanulmányok idejét, az ápolási díj, valamint a munkanélküli-ellátás idejét. Ugyanakkor nem vehetők figyelembe a jogosultságnál a járulékfizetéssel nem fedezett, például a felsőoktatásban eltöltött, illetve a kedvezményes járulékfizetéssel teljesített szakmunkástanuló idő. A gyermekneveléssel eltöltött időre viszont járulékfizetés nélkül is vonatkozik a jogosultság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.