Rendkívüli választás lesz Írországban

Írország pengeélen táncol – kommentálták tegnap szinte egyhangúlag a nagy nemzetközi gazdasági hírügynökségek az ír válság újabb felvonását. Miután kiderült, Dublin komoly – legalább 90 milliárd eurós – mentőövre szorul, Brian Cowen miniszterelnök bejelentette, a büdzsé várható végszavazása után feloszlatja a dublini törvényhozást.

Balogh Roland
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 7-én minden körülmény között el kell fogadni a költségvetést – üzente meg tegnap az ír ellenzéknek Brian Cowen kormányfő. Az EU, valamint az ír pénzügyi segítségben részt vevő Nemzetközi Valutaalap (IMF) ugyanis e nélkül nem hajlandó tárgyalni Dublinnal. A büdzsé megszavazásának fontosságáról beszélt Olli Rehn is. Az ír RTÉ köztelevízió által is idézett uniós gazdasági és pénzügyi biztos szerint ha az ír törvényhozás nem szavazza meg a 2011-es költségvetést, akkor nincs értelme gazdsági mentőcsomagról sem tárgyalni. Hasonló megállapítást tett az Irish Times is, amely név nélkül nyilatkozó uniós illetékesekre hivatkozva arról írt tegnap, hogy Brüsszel szerint felelőtlen lenne, és visszafordíthatatlan folyamatokat indítana el, ha a kormánykoalíció a jövő évi büdzsé elfogadása előtt bomlana fel. Az ír liberális napilap úgy értesült, az Európai Bizottság annak örülne igazán, ha az ír törvényhozás közös közleményben kötelezné magát, hogy megszavazza a jövő évi költségvetést. Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter ugyanakkor úgy véli, a várható EU/IMF-csomagról néhány napon belül megállapodhatnak Dublinnal.
A brit Reuters hírügynökség elemzése szerint Írország ismét pengeélen táncol, nemcsak gazdasági, hanem immár politikai értelemben is. Brian Cowen még hétfő késő este jelentette be, a büdzsé várható végszavazása után feloszlatja a dublini törvényhozást. Az MTI által is idézett ír kormányfő szerint azért, hogy a választók döntsék el, ki vállalja el a kormányzás felelősségét. Egyelőre azonban az előre hozott választás dátumában sincs egyetértés. Az Irish Independent napilap tegnapi információi szerint Cowen nem támogatja azt az elképzelést, hogy még karácsony előtt urnák elé szólítsák az ír szavazókat.
A komoly pénzügyi válságot jelzi, hogy Patrick Honohan, az ír jegybank elnöke tegnap közölte, nagy valószínűséggel ki lehet függeszteni minden ír bank ablakára az eladó táblát. Noel Dempsey közlekedési miniszter pedig bejelentette, várhatóan ma ismerteti az ír kabinet annak a 15 milliárd eurós csomagnak a részleteit, amellyel megkezdenék a gazdaság újjáépítését.

Portugál kérdőjelek. Ha tovább nő Portugália államadóssága, akkor az ország szintén az írországihoz hasonló helyzetbe kerülhet – írta tegnapi elemzésében a The Financial Times. A brit gazdasági napilap kiemelte, hogy a lisszaboni deficit az idei év első tíz hónapjában 2,8 százalékkal (11,9 milliárd euróval) nőtt, így összesen már 215 milliárd eurónál jár. José Sócrates ugyanakkor még hétfőn közölte, országának nincs szüksége senkinek a segítségére. A kisebbségben kormányzó portugál szocialista kormányfő szerint a tervezett kiadáscsökkentések és munkaügyi reformok elegendők lesznek ahhoz, hogy csökkenjen az ország eladósodottsága, növekedjen a gazdaság. (MN) Továbbiak a 12. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.