Széna tér, 1956

Ő S Ö K  T E R E<br /><br />Kik alakították ki a Széna téri ellenálló központot? Milyen ember volt „Szabó bácsi”? Ezeket a kérdéseket boncolja hétfőn a Hír Tv Ősök tere című műsora.

Békés Márton
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenhatban a budai Széna tér a második legjelentősebb fegyveres ellenálló központ volt a pesti Corvin köz után. Nemcsak a forradalom első napjaiban számított a Széna tér a felkelés emblematikus helyszínének, hiszen az október végén a Margit híd budai hídfőjétől a Déli pályaudvar vonzáskörzetéig kiterjesztett fennhatóságú bázis november 4-én is meg tudta akasztani a szovjet inváziót. Az orosz támadás e gyászos napon két gócponton akadt el: a Corvin közi ellenálláson és a Moszkva, illetve Széna téri csoporton. Utóbbi ellenállásának felszámolása után Pesthidegkútra vonultak a felkelők, a csoport utolsó maradványa november 13-án hagyta el az ideiglenes bázisul szolgáló pesthidegkúti SZOT-üdülőt. 1956 és 1958 között tizenöt Széna téri felkelőt ítéltek halálra, és tizennégy esetben végre is hajtották az ítéletet, többek között Ekrem Kemálon, Mansfeld Péteren, valamint a legendás parancsnokon, Szabó Jánoson. Tizenhat Széna téri felkelőt ítéltek tízévi vagy annál is hoszszabb idejű börtönbüntetésre. Az október 27-én a Széna tér parancsnokhelyettesévé választott, akkor harmincéves Fónay Jenőt kétszer is halálra ítélték, de végül kegyelmet kapott, és 1963-ban szabadult a börtönből. Nála tíz évvel fiatalabb barátja, Németh Bálint a Széna tér egyik alparancsnoka volt, akit több ízben is letartóztattak és 1958-ig internáltak.
Fónay Jenő elmondta: ő nem csatlakozott a forradalomhoz, hanem társaival együtt a kezdeményezője volt. Az Országház előtti tüntetés után spontán módon alakult ki a forradalom, amelyet a páncélosok látványa csak tovább tüzelt. Fónay a III. kerületi rendőrségen jutott fegyverhez, amelyet október 24-én már használt is. Németh Bálint szintén részt vett a Parlamentnél zajló megmozduláson, majd saját szemével látta a Sztálin-szobor ledöntését, amelyre „euforikus pillanatként” emlékszik vissza. Ezt követően elmondása szerint ÁVH-sok osztottak géppisztolyt az utcán, amelyet a rádió ostromakor ki is próbált, miután egy mellette becsapódó lövedék halálosan megsebesített egy férfit.
Október 24-én hídőrséget szerveztek a Margit híd budai hídfőjéhez azok, akik másnap létrehozták a Széna téri központot. A többnyire munkásokból, ipari tanulókból álló mag előbb harc nélkül elfoglalta a metróépítkezés föld alatti munkásszállóját, majd rögtönzött barikádként vonatkocsikat húzott a térre. A felkelők kezdetben a Széna tér házaiban, az építkezés föld alatti épületeiben és a Budavár vendéglő tetején foglaltak állást. Október 26-án csatlakozott a fiatal munkásokhoz egy 59 éves gépkocsivezető, Szabó János, akiből hamarosan parancsnok lett. Két egykori beosztottja ma is elragadtatott hangon beszél a nagy bajuszú, fegyverét esküdözve csókolgató „Szabó bácsiról”, aki amilyen bátor volt a harcokban, olyan vajszívűen viselkedett a „kölykökkel” és az elfogottakkal. Utóbbiakkal kapcsolatban jegyzi meg Fónay, hogy talán túlságosan is „szolidak” voltak a lefegyverzett államvédelmisekkel, akik között akadt olyan, akit ő maga engedett el, majd a forradalom leverése után mint vallatóval találkozott vele újra. Szavait megerősíti Mansfeld Péter sorsa is, aki tizenévesen érkezett a Széna térre egy minisztériumi autóval, amelyet személyesen Szabó bácsinak hozott. A bátor, még csak nem is felnőttkorú fiút végül Kádár vérbírái juttatták akasztófára, akárcsak hatvanéves, ősz hajú egykori parancsnokát.
Október 27-én a Bem laktanya tisztjei rá akarták bírni a felkelőket, hogy tegyék le a fegyvert, aminek a Széna tériek nem tettek eleget. Másnap több mint száz odavezényelt magyar katona és szovjet páncélosok kiszorították a felkelőket a térről, akik szétszéledtek. A hajnali harckocsitámadással szemben ugyanis a Széna tér katonailag tarthatatlan volt, de az állás feladását leginkább az indokolta, hogy magyarokra elvből nem lőttek Szabó bácsi emberei.
A Széna tér azonban nem sokáig volt üres. Az október 29-ei fegyverszünetet követően a Petőfi laktanya katonái elkezdték a felkelők kiképzését. Október végétől a Széna tériek hatásköre kiterjedt a Margit hídig, a Lukács fürdőig és a városmajori templomig, egyik osztaguk felvonult a Várba, a másik pedig megszállta a II. kerületi pártházat. Míg Fónay Szabó megbízásából a főváros felkelőcsoportjaival teremtett összeköttetést, addig Németh Bálint szintén a parancsnok utasítására elfoglalta embereivel a hűvösvölgyi ÁVH-objektumot, amelyet annak vezetője, Tárnoki József államvédelmi ezredes (a szerv egykori alapítóinak egyike) ajánlott a forradalmárok védőőrizetébe.
Október 30. és november 4. között 800–1200 felkelő tartózkodott a Széna téren. Németh Bálint emlékei szerint a hűvösvölgyi lehallgatóközpont munkatársai közölték vele, hogy november másodikán mozgósítást rendeltek el a szovjet erőknél. A fiatal alparancsnok továbbította is a rejtjeles üzenetet a nemzeti bizottmánynak, amely a Honvédelmi Minisztériumba küldte a jelentést, ahol azonban érvénytelennek minősítették. Rosszul tették: november 4-én megindult a földkerekség legbrutálisabb hadserege, hogy leverje a világ legtisztább forradalmát. Fónay szerint a téren jelentős ellenállást fejtettek ki, de nem voltak megfelelő katonai eszközeik ahhoz, hogy megállítsák az offenzívát. A Széna tér azonban elbukásában is megmutatta – vallják mindketten –, hogy a szabad és független Magyarország eszméje ötvenhatban az egész nemzetet egyesíteni tudta.
A Széna tér 1956-os hőseinek állít emléket hétfőn az Ősök tere. Az adás időpontja a Hír Tv-ben: hétfő 22.05. Ismétlések: kedd 10.30; szerda 16.05; szombat 15.05.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.