Szigorodik a foglalkoztatás

Munkatársunktól
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lendület fél éve. Dinamikus döntéshozatal jellemezte a kormány működésének első fél évét Nagy Anna szerint. A kormányszóvivő kiemelte, a kabinet eddigi tevékenységének legfontosabb szempontja a gazdaság talpra állítása volt. A kormány hétfőn volt féléves, ez idő alatt dinamikus volt a döntéshozatal, a kabinet 80 rendeletet, 131 határozatot hozott és 70 törvényt terjesztett az Országgyűlés elé, amelyből már 44-et el is fogadott a Ház – mondta Nagy Anna a kormányszóvivői tájékoztatón. Ismertette: az új Országgyűlés eddig 99 új törvényt, illetve törvénymódosítást fogadott el. Az első hat hónap intézkedései alapvetően a kormányprogramhoz, illetve a meghirdetett két akciótervhez kapcsolódnak – mondta Nagy Anna. Kiemelte: a kormányprogramnak és a kormány eddigi tevékenységének legfontosabb szempontja a gazdaság talpra állítása volt. Az intézkedések közül megemlítette a társasági adó kulcsának 19-ről 10 százalékra történő csökkentését, a Széchenyi-kártya kibővítését és az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás hatálybalépését. A foglalkoztatás bővítése egy olyan kiemelt cél, amelynek érdekében a kormány sokat tett, és ennek része a közfoglalkoztatás átalakítása is – húzta alá Nagy Anna.


Ha valaki nem rendelkezik legalább 30 munkanapos munkaviszonnyal az adott évben, akkor a következőben semmilyen állami ellátásra nem szerez jogosultságot. Ez a szociális és foglalkoztatási törvény egyik, 2011. január elsejétől életbe lépő szigorítása, amelyet tegnap jelentett be a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón. A kabinet foglalkoztatási programjának elemeit ismertetve Czomba Sándor elmondta, megváltozik a foglalkoztatási törvény azon pontja is, amely kimondja, hogy csak a végzettségének vagy eggyel alacsonyabb iskolai végzettségének megfelelő munkát kell elvállalnia a munkavállalónak. Így a jövőben az a személy is például csatornatisztító, aki egyetemet vagy főiskolát végzett. – Természetesen nem köteles ezt elvállalni, de ebben az esetben a magyar állam nem köteles támogatást nyújtani – tette hozzá az államtitkár. A szigorításról szóló tervezet már szerepelt a Nemzeti közfoglalkoztatás 2011 programban is, amely szerint jövőre a munkaképes emberek esetében a rendelkezésre állási támogatást új elnevezéssel a bérpótló juttatás váltja majd fel, és a rászorultságot az önkormányzat állapítja meg. A támogatás folyósításához 30 nap munkaviszonyt kell igazolni, és az ellátás feltétele lesz a rendezett lakókörnyezet is.
Czomba Sándor közölte, az új kormány a közfoglalkoztatást áthidaló megoldásnak tartja, elsősorban a versenyszférában igyekszik munkahelyeket teremteni. Ahol azonban az elmúlt években a hátrányos helyzet miatt a legfontosabb munkaerő-piaci lehetőség a közfoglalkoztatás volt, ott azt támogatni kívánják. Eddig több különböző forrásból, több címen lehetett támogatást igényelni, az új rendszer azonban egységes lesz, a munkaügyi szervezeteken keresztül lehet majd támogatáshoz jutni. A hátrányos helyzetű munkavállalót foglalkoztató cég nyolc hónapig a bruttó bér és járulékainak 70 százalékát is megkaphatja, cserébe a kormány négy hónapos továbbfoglalkoztatást vár el. Az államtitkár kitért arra is, hogy a jövőben az önkormányzatok a dologi kiadásokra kaphatnak állami juttatást a bér- és járuléktámogatás mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.