Tévesen értelmezett függetlenség

Meg nem erősített hírek szerint Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke váltaná a Nemzeti Színház élén Alföldi Róbertet, bár a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleménye szerint jelenleg nincs szó pályázat kiírásáról; Alföldi szerződése 2013-ig szól. A debreceni direktor által vezetett társaság korábban módosító javaslatot nyújtott be az előadó-művészeti törvényhez. Vidnyánszky szerint a javaslat nem a végeredményt tükrözi, a szakmában mégis nagy vihart kavart.

Makrai Sonja
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nekem kell ebben a történetben megszólalnom először. A Nemzeti Színház ügye alapvető kérdés, amire megoldást kell találni – nyilatkozta lapunknak a személye körüli találgatásokkal kapcsolatban Vidnyánszky Attila, aki korábban egyébként úgy nyilatkozott: szívesen elvállalná a feladatot, és lennének is elképzelései arról, hogyan kellene vezetni a Nemzetit.
A Vidnyánszky által vezetett Magyar Teátrumi Társaság (MTT) együtt gondolkodásának eredményeként – a Nemzeti direktori posztja körüli találgatásokat megelőzően – korábban olyan, a szakmát érzékenyen érintő törvényjavaslat született, amely a hatályban lévő előadó-művészeti törvényt módosítaná. Ismeretes, a jelenlegi törvény szerint az önkormányzati színházakra fordított állami támogatások legalább tíz százalékát juttatják a függetleneknek. Az MTT által elkészített módosító tervezet szerint a jövőben a kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter összegszerűen meg nem határozott támogatásban részesíthetné a VI. kategória alkotóit. A függetlenek azonban úgy érzik, a javaslat kidolgozásánál egyáltalán nem vették figyelembe az ő érveiket.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium augusztusban felkérte a társulatokat, hogy nyújtsák be a minisztériumnak a módosítással kapcsolatos észrevételeiket, de Magács László, a Merlin Színház igazgatója szerint még mindig nem keresték meg őket ezzel kapcsolatban. Magács szerint a legnagyobb probléma éppen az, hogy a szakmán belüli kommunikáció nem működik, a módosítások kidolgozásánál egyáltalán nem veszik figyelembe az érveiket.
– Megpróbáltunk gondolatokat cserélni, feszes, ideges hangulatban bizonyos kérdéseket tisztáztunk, de nem kerültünk közelebb egymáshoz – mondta Vidnyánszky, hozzátéve: – Magács László szerint a VI. kategóriába sorolt csoportok között 30-35 „blöffszínház” létezik, ezt én sem tudom cáfolni, ugyanakkor Horváth Csaba, a Fortedanse Társulat vezetője 50-55-re teszi ezek számát, ami nagyjából a kategóriába tartozók felét jelenti. És akkor miért is kellene blöffszínházakat támogatnia az államnak? Függetlennek nevezik magukat, mégis az államtól várják a fennmaradásukhoz szükséges pénzt, de közfeladatot nem akarnak ellátni. Míg a kőszínházaknál a közszolgálat alapvetés, addig ők ezt deklaráltan nem tekintik feladatuknak. Pedig pont az egyre fokozódó erkölcsi és morális válság idején van a legnagyobb szükség a köz szolgálatára – fejtegette a direktor.
Vidnyánszky hangsúlyozta: sohasem állította, hogy a függetleneknek nem kellene pénzt kapniuk, de azt mindenki láthatja, hogy a hatályos törvényben erőteljes hangsúlyeltolódás van az ő javukra, és ez erősen veszélyezteti a magyar színházi élet legnagyobb értékét, a kőszínházi struktúrát, amit a rendszerváltozás zavaros időszaka alatt is sikerült megőrizni.
A törvény fő skrupulusa a szakmában gyakran elhangzó vélemények szerint nem a függetlenek problematikája, hanem hogy hazug helyzetbe kényszeríti a társulatokat a nézőszám, az előadásszám a műfaji meghatározások tekintetében, és nem a minőségi munka elősegítésére összpontosít. Az igazgató úgy véli, torz annak a törvénynek a logikája, amely igazságtalanságokhoz vezet; a Bárka Színháztól például jelentős összeget vesznek el, miközben a várpalotai Pannon Várszínháznak többet adnak, mint azelőtt. Vidnyánszky elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a profitorientált musical műfaj kiemelt állami támogatásban részesüljön.
– Az általunk benyújtott módosítást nem végcélnak, hanem a jelen helyzet kezelésére szolgáló átmeneti eszköznek tekintjük. Ezáltal olyan feltételek megteremtésére törekszünk, amelyek egy-két év múlva lehetőséget adnak egy igazságos és minőségi, szakmai kritériumokon alapuló kamarai törvény létrehozására – emelte ki az igazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.