Tanuljunk egy kicsit franciául!

A Bordeaux és Anglia közötti jövedelmező kereskedelem miatt Bordeaux talán a legkorábban vált a leggazdagabb borvidékké Európában. Elsősorban Angliából kapta a hatalmas ösztönzést arra, hogy a prémium borok készítésére összpontosítson. A brit nemesség, majd később a brit polgárság is követelte a kivételesen finom borokat. Készek voltak fizetni is érte, nem is keveset. Bordeaux Franciaországban és mindenütt máshol a világon ismert és elismert volt, rengeteg komoly tőkével rendelkező borkedvelőt tudott – és tud ma is – mozgósítani. A borokat Bordeaux-ból is hordóban szállították és rájöttek, hogy a bor jobb volt Angliában, mint amikor elhagyta Franciaországot. Ez egy sajátos érlelési stílus kialakulásához vezetett, ami a mai napig jellemzi a borvidék borait.

2025. 07. 05. 7:11
Borítókép: illusztráció Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bordeaux legjobb borai egyedi településekhez köthető ültetvényekben termesztett szőlőből készülnek, de a bor maga a birtok nevét viseli. Valójában a birtokok és az egyes évjáratok ismerete adja a legtöbb információt a bor minőségéről. Ma már mondhatjuk azt is: a jó évjáratokból minden dűlőben jó borok születnek, de az egyes évjáratok legjobb borait általában a legjobb dűlők adják.

Burgundiával szemben Bordeauxban az arisztokrácia helyett itt többnyire kezdetektől fogva a pénz volt az uralkodó. Ez lehetne rossz is, de valójában a borok minőségén ez mit sem ront. Sajnos a mi esélyeinken annál inkább. Ha valaki francia borokra gondol, elsőként többnyire bordeaxu-i vörösborok jutnak az eszébe. 

Holott van itt más is, sőt. Amíg az angolok meg nem jelentek a vidéken, könnyű sillerszerű borokat és sok édesbort készítettek. Bordeaux ma a tőzsdespekulánsok és keleti befektetők, szupergazdagok játszótere. Nekünk ebből a kínálatból csak nagyobb körültekintés után jut jó falat. 

Köztudott, hogy a szőlő – és így a bor - minősége nagymértékben függ a tenyészidőszak és az egyes évjáratok időjárásától. Azt azonban nehéz megérteni, hogy manapság egyes termőhelyeken az időjárás évről évre drámaian változik. Bordeaux-ban is előfordul ez néha - de általában még a mai viszonyok között is szinte kiegyensúlyozott a klíma. Az Atlanti óceán hatása – bár a sokszor igen magas páratartalom megnehezíti a termelők dolgát – mégis sok esetben megvédi a szőlőt a direkt és erőteljes napbesugárzástól és így a perzselődéstől. 

A felhőzöttség mértéke épp olyan lényeges információ egy-egy borvidék adottságaival kapcsolatban, mint mondjuk az éves átlagos hőmérséklet vagy csapadékmennyiség. A bordeaux-i borok nagy évjáratai általában azok, amikor az augusztus és a szeptember száraz, a vegetációs időszak meleg, és az előző tél csapadékos volt. A ma még forgalomban lévő és kóstolható évjáratok közül a legjobb a 2015 és 2016. Ezek igazán szép évjáratok voltak, a borok java pedig közel van a teljes érettséghez, azaz az érzékszerveinkkel érzékelhető csúcsukhoz.

Bordeaux városa a rómaiak uralma alatt is fontos szerepet töltött be, a középkorban pedig – Libourne-nal a Dordogne folyón – borkereskedelmi központtá vált. Az itt termelt borok közül sok – Bergerac, Cahors, Madiran - csak mostanában kezdi visszanyerni azt a hírnevet, aminek a középkorban örvendett. Többnyire a XVIII. század elején kezdték ezeket a bordeauxi-ként közismert borokat Angliába szállítani, gyakran csempészáruként Írországon, Skócián és a Csatorna-szigeteken keresztül. Akkoriban új francia claret volt az elnevezésük. Már akkor is komoly hírnévre tett szert egyik-másik birtok.

Sok szempontból Bordeaux sajnálatos módon épp úgy válságban van, mint számos más borvidék. A neves birtokok, melyek borai világhírnek örvendenek, el tudják adni termékeiket minden különösebb nehézség nélkül. Ezek a borok azonban a totális piacnak csak egy kis hányadát teszik ki, így nagyon sok eladásra váró bor marad itt is. Sok kereskedő érzi úgy, hogy a jövő a brandeké, de csak kevésnek van elegendő forrása ahhoz, hogy a világpiacon versenyre keljen a kimondottan tőkeerős Európán kívüli kereskedőkkel. Ugyan az utóbbi másfél évtizedben változott valamelyest a borstílus, problémát vet fel az is, hogy a bordeaux-i boroknak érlelésre van szükségük ahhoz, hogy legjobb formájukat megmutathassák. Sok birtok készíti ma már borait sokkal gyorsabban fogyasztható és egyértelműen gyümölcsösebb stílusban, mint húsz évvel ezelőtt, ezeknek a tételeknek mégis idő kell. 

A geológia és a borminőség között szoros kapcsolat áll fenn, hiszen a szőlőültetvények elhelyezkedése, a talajok összetétele és az adott terület klímája együttesen határozzák meg a cukorképződés és az ízjegyek kialakulásának folyamatát. A terroir, vagyis egy adott szőlőültetvény földrajzi, geológiai és klimatikus viszonyainak összessége hatással van a szőlő kémiai összetételre, amely meghatározza a borkészítés során kialakuló ízjegyeket és aromákat. A talaj összetétele különösen fontos szerepet játszik ebben a folyamatban, mivel a talaj ásványianyag-tartalma, pH-ja és vízháztartása is hatással van a szőlők tápanyagfelvételére és így az ízjegyek kialakulására.

A kőzetek eróziójának eredményeként keletkező agyagtalajok gazdagok lehetnek ásványi anyagokban és talajbaktériumokban, amelyek hozzájárulnak az adott terroiron termő szőlők szerkezetének és ízjegyeinek kialakulásához. A vulkanikus talajok például magasabb ásványi anyag tartalmuk miatt különleges, gyakran ásványos és fűszeres ízjegyeket adnak a boroknak. Ezenkívül a domborzat, a lejtőszögek, kitettség és az ültetvény tengerszint feletti magassága is hatással van a klímára, a hőmérsékleti és besugárzási viszonyokra, ami szintén befolyásolja a szőlők növekedését és az ízjegyek kialakulását.

A szerző felvétele

Mindez azért került most itt elő, mert sokan hajlamosak Bordeauxt egy lapos, unalmas borvidéknek tekinteni, ahol a terroir változatainak nincs is igazán szerepe. Ez óriási tévedés. Kétségtelen, hogy fekvéséből adódóan – két hatalmassá növekedő folyó, azok tölcsértorkolata és maga az Atlanti óceán többször elöntötte, csiszolta, súrolta, alakította a területet, mégis hagyott maga után komoly mennyiségű feldolgozni valót. 

Valójában a borvidék legjava egy hatalmas agyagteknőben fekszik, ahol nagy mennyiségű ásványianyag tartalom mellett a szinte folyamatos vízpótlás és garantált. Mi más is kellhet manapság a szőlőnek?

A szerző felvétele

Az évek során a birtokok mérete az újabb ültetvények vásárlásából vagy eladásából következően változott. Sokan ezt is felróják a bordeauxi borok termelőinek. Például az igen híres pomeroli Chateau Pétrus 1969 óta kétszeresére növekedett. A sajátos eredetvédelmi kategóriák és minőségi besorolások ezek figyelembevételével alakulnak, de a lényeg valójában nem változik. Így egy chateau neve inkább márka, mint speciális termőhely megjelölés. 

A szerző felvétele

Bordeaux ültetvényeiben több mint 3000 önálló chateau elnevezést tartanak számon, bár ezek közül csak nagyon kevés jelenik meg évről-évre a címkéken. Sok ültetvénynek a termését a bordeaux-i kereskedők saját címkéjük alatt házasítják és hozzák forgalomba. 

Kétség nem férhet hozzá, hogy az itt termett csúcs minőségű borokat a világ legismertebb borai között tartják számon, s nem kevés közülük elképesztő összegekért cserél gazdát, legyen az vörös- vagy édes fehérbor. Újabban a száraz fehérborok között is találunk zseniális tételeket, nem ritkán 500-600- eurós palack árral.

A szerző felvétele

Sikerült a napokban megtérni egy remekül sikerült bordeaux-i túráról, ahol nagyon sok szempontból magam is rengeteget tanultam. Talán az átlag hazai borfogyasztóhoz képest többször jártam a borvidéken és rendszeresen kóstolom az un. nagy borokat is, a mostani túra mégis hozott számos újdonságot. Ezekről próbálok majd további alkalmakkal hírt adni. Addig is egy kis előleg, két szépséges borról:

Pagodes de Cos Saint-Estéphe 2015 13%

A Château Cos d'Estournel első borának illusztris kisöccse ez a bor. Számunkra azért különösen kedves ez a birtok, mert a tulajdonosa ugyan az a Michel Reybier francia üzletember, akihez ma már a Tokaj Hétszőlőnek is tartozik. A borokért már huszonöt éve ugyanaz a Dominique Arangoits felel, aki annak idején szakmai pályafutását szintén Tokajban kezdte, a Disznókőnél dolgozott 1999-ig. 

A Pagodes de Cos a birtok másodbora, fiatal szőlők termése. A szőlő fiatalságának köszönhetően igen lendületes a bor, ennek ellenére erőteljes és telt is. Gyönyörű rubin színű, intenzív, élénk illatú feketeribizli, piros gyümölcs és rózsa jegyeivel. Ízben a bor intenzív, friss, tapintása selymes, finom tanninokkal. Amikor legutóbb kóstoltam, még kicsit fiatalnak tűnt, mostanra úgy érzem tökéletes érettségben van.

Chateau Branaire-Ducru Saint-Julien 2015 

A 2015-ös Branaire-Ducru közepesen mély rubin színű bor, most is fiatalos. Intenzív földes illatú, vörös és fekete ribizli mellett határozott bordeaux-i jegyek érezhetők benne. Cédrus, grafit, tinta. 

A szerző felvétele

A közepes testű bor kimondottan élénk, szépsavú és még most is csupa gyümölcs. Teljesen betölti a szájüreget mégsem nehézkes. Szinte buja gyümölcsösséget érzünk benne és igen hosszú lecsengést.

Dominique Arangoits A szerző felvétele
A Cos D’Estournel indiai ihletésű birtoka A szerző felvétele

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.