Toborzás újratöltve

A technológia fejlődésével percről percre változik a világ, benne a kapcsolati struktúrák, így az a rendszer is, amellyel a fegyveres erők összeköttetésben állnak a társadalommal. Hogy biztosítsa az utánpótlást a világ legerősebb hadserege számára, az Egyesült Államok katonai toborzásának lépést kell tartania a fejleményekkel.

Zord Gábor László
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymillió-kétszázezer fő. Hozzávetőleg ekkora a létszáma az Egyesült Államok szárazföldi haderőnemének, a US Armynak. A légierő (Air Force), a haditengerészet (Navy) és a tengerészgyalogság (Marines) mellett a szárazföldi erőkre hárul a folyamatban lévő háborúk legnagyobb terhe abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy azokban a megszállói és partizánellenes műveletekből adódó feladatok vannak többségben. A technológia sok új képességet hozott a harcmezőre, de a gyalogos katonát, az Army alappillérét felváltani még semmi sem tudta. A hároméves időtartamra szóló szerződéssel feltöltött legénységi állomány adja ennek derékhadát, így könnyen belátható, milyen kritikus az Egyesült Államok nemzeti biztonsága számára, hogy a kellő ütemben és létszámban be tudja vonzani soraiba azokat a 17–24 éves fiatalokat, akit megfelelnek – a mindenekelőtt fizikai – kritériumoknak.
Kentucky államban, a hadsereg hatalmas Fort Knox komplexumában van a toborzás stratégiai szintjéért – hogyan adjuk el a hadsereget a fiataloknak? – felelős marketingközpont. Mint a Financial Times minapi cikkéből kiderült, a programot 2009 óta egy 57 éves veterán vezeti, már civilben. Bruce Jasurda évente 200 millió dolláros hirdetési büdzséről dönt, méghozzá a civil-katonai kapcsolatok változásának tükrében. Márpedig ezek a változások igencsak jelentősek. Míg a vietnami háború végéig érvényben lévő kötelező sorkatonai szolgálat miatt alig volt olyan család, akinek férfi tagjai ne kerültek volna kapcsolatba a fegyveres erőkkel, addig a mai amerikai társadalom alig egy százaléka szolgált vagy szolgál. Az önkéntes haderő realitásaihoz 37 év alatt hozzászokhattak. A legutóbbi évek viszont egy teljesen más változást hoztak: míg korábban a hirdetési büdzsé legnagyobb részét a tévében futó reklámok vitték el, addig ez a forma egyre inkább veszít hatékonyságából. A mai fiatalok ugyanis – különösen a sportosabb, fizikai értelemben rátermettebb egyének – nem a televízió előtt tespednek órákon át, hanem a virtuális világban, az internet szociális hálóin lógnak. Ez a felismerés vezette arra a marketingeseket, hogy fokozzák a hadsereg jelenlétét a Facebook, a Hi5, a MySpace és hasonló oldalakon. A megfelelő biztonsági (cenzori) szempontok figyelembevételével ugyanakkor egyre több lehetőséget adnak a már szolgálóknak, hogy tapasztalataikat webnaplókon megosszák a belépési döntés előtt állóknak – azaz hogy a hadsereg reklámozza önmagát.
Azzal persze mindenki tisztában van, hogy az eladni kívánt áru sokkal fajsúlyosabb, mint bármilyen más termék, még akkor is, ha a vonatkozó marketingszabályok hasonlatosak is. „Ha megveszed ezt a terméket, bele is halhatsz” – figyelmeztet Bruce Jasurda. S valóban: az Irakból és Afganisztánból hazatért, csillagos-sávos lobogóba burkolt koporsók, a modern védelmi felszereléseknek hála sokkal nagyobb eséllyel túlélt súlyos sérülések nyomai tízezernyi fiatalon, mindennél jobban megnehezítik az amerikai hadsereg toborzóinak a dolgát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.