Tovább késik a várva várt fellendülés

Tovább zuhant a mélypont felé a hazai építőipar októberben is. Az ágazat teljesítménye több mint tíz százalékkal maradt el az amúgy is alacsony tavalyi termeléstől. A szakmai szervezet alelnöke jövőre számít a mélypontra és reménykedik a fellendülésben.

Hajdú Péter
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az október sem hozta meg a régóta várt fellendülést az építőipar számára, hiszen az előző hónaphoz képest 2,5 százalékkal csökkent az ágazatban a termelés. Nem jobb a kép akkor sem, ha az előző évhez viszonyítjuk az adatokat: 2009 októberéhez képest csaknem 13 százalékot zuhant az iparág teljesítménye. Az idei első tíz hónap összesített adatai is visszaesést mutatnak, több mint 10 százalékkal maradnak el az előző év hasonló időszakától.
– Az igazán elkeserítő azonban az, hogy a megrendelések száma is csökkenő tendenciát mutat. Októberben harmadával kevesebb új szerződés született az iparágban, mint egy évvel korábban, s így az összes élő megállapodások száma is közel tíz százalékkal múlja alul a tavalyi év hasonló adatát – mondta lapunknak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének alelnöke. – Ez pedig semmi jót nem jelent a következő évre vonatkozóan. Azt is mondhatnám, hogy a várakozásokkal ellentétben még nem érte el az építőipar válsága a mélypontot, arra minden bizonynyal csak jövőre kerül sor. A 2011. évet nagyon kevés megrendeléssel kezdi az ágazat. Ugyanakkor határozott növekedésre legkorábban a jövő év második felében lehet számítani. Remélhetőleg ekkorra már a megrendelések számában is érezhető lesz a kormány várható épületfelújítási, otthonteremtési programjainak hatása.
Szintén a válság továbbéléséről számol be a Coface Hungary legfrissebb jelentése. Eszerint még hosszú ideig folytatódik a cégek tömeges bedőlése. A várakozásokkal ellentétben ugyanis nem csökkent a felszámolások száma, pedig már tavaly is igen magas volt a bedőlési arány. Ráadásul – bár csökkenő ütemben – de folytatódott a cégalapítási láz, ami arra enged következtetni, hogy a tönkre ment vállalkozások tulajdonosai szinte azonnal „reinkarnálódnak” egy új cégben, amit várhatóan ismét hatalmas adóssággal hagynak majd maguk mögött. Ezzel kapcsolatban Bagyura András, a Coface kereskedelmi igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a lánctartozások következtében egy-egy ilyen cég bedőlése akár több tucat másikat is magával ránthat, ezért érdemes megnézni, kivel szerződik a vállalkozó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.