Új terek nyílnak a vagyongazdálkodásban

A nemzeti fejlesztési tárca által jegyzett vagyonpolitikai irányelvek hamarosan a parlament elé kerülhetnek – hangzott el a minisztérium tegnapi tájékoztatóján. Jövő év végéig elkészül az egységes nemzeti vagyonleltár, s 2012. január elsejétől hatályba léphet az új közbeszerzési törvény is. Mindez megalapozza a vagyongazdálkodás átláthatóságát és hatékonyságát.

Vasvári Éva
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vagyongazdálkodást érintő, korábban elfogadott vagyontörvény fennmarad, ám ha az Országgyűlés mielőbb elfogadná a vagyonpolitikai irányelveket, úgy ezek szakmai alapvetései leképeződnének a törvényben – fejtette ki Halasi Tibor, a fejlesztési minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára. Az irányelvek deklarálják, hogy a privatizáció lezárult, s immár a nemzeti vagyonnal való hatékony és átlátható gazdálkodás került napirendre. Ezt alapozza meg a vagyonleltár is, amely azt szolgálja, hogy pontos, áttekinthető és értékalapú nyilvántartás jöjjön létre. Az eddigi tapasztalatok azt jelzik, hogy az adatok pontatlanok, nem tükrözik az aktuális állapotokat és nem hitelesek. A nyilvántartással a nemzeti vagyon körét és értékét szeretnék számba venni, ugyanis erre jelenleg csupán becslések vannak. Ezek szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) közvetlen kezelésében 15 ezer milliárd forintnyi vagyont tartanak nyilván, míg az állam teljes vagyona 40-44 ezer milliárdra tehető. Az értékalapú számbavétel azonban nem egyszerű, hiszen vannak felbecsülhetetlen, számvitelileg kimutatható, illetve becsült vagyonelemek is. Mindenesetre a hatékony vagyongazdálkodás feltétele, hogy az „országleltár”, s ezen belül az egységes és integrált állami vagyon-nyilvántartási rendszer pontos információkkal szolgáljon. A menetrend szerint jövő nyár elején elkészül az informatikai háttér, majd feltöltik az ellenőrzött, hiteles adatokat. Mint ismeretes, az MNV korábban több száz millió forintot fizetett ki a rendszer kiépítésével – a Gyurcsány-kormány idején – megbízott Idom Zrt.-nek, ám a cég nem készült el az informatikai fejlesztéssel, illetve munkája használhatatlan volt. Halasi Tibor szerint jogvita nélkül nehezen rendezhetők a felek közötti vitás kérdések.
Noha a közbeszerzési törvény módosítása nagy előrelépést jelentett a Központi Szolgáltatási Igazgatóság által koordinált – korábban sok kritikával illetett – közbeszerzések megreformálásában, 2012. január elsején hatályba léphet az erre vonatkozó új törvény. Jánosi Andrea, a közbeszerzésért felelős helyettes államtitkár elmondta: mivel az utóbbi módosításokkal orvosolták a jogszabályi anomáliákat, nem lenne célszerű, ha a változásokat azonnal felülírnák. Jelenleg a „tesztelés ideje van”, s a tapasztalatok alapján kerül majd sor az egyszerűsítés irányába ható törvénymódosításra. Kérdésre Halasi Tibor kifejtette: formálódik a Nemzeti Közlekedési Holding terve, de a végleges koncepció kidolgozása hátravan. Nem eldöntött, hogy a MÁV-ot és a Volán társaságokat milyen jellegű integráció kapcsolja majd össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.