Veres János szakállamtitkára nem emlékszik

Már nem sok mindenre emlékszik a sukorói üggyel kapcsolatban Veres János korábbi szocialista pénzügyminiszter szakállamtitkára, Markó Andrea – derült ki tegnapi tanúkénti kihallgatásán. Ma Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját fogják faggatni.

Dénes Zoltán
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap az ügyletben kulcsszerepet játszó személyek kihallgatásával folytatódott a tárgyalás a sukorói telekcsere-szerződés semmissé nyilvánításáért folyamatban lévő polgári peres bírósági eljárásban. A per tárgya az a mintegy 70 hektáros Velencei-tó parti terület, amit az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. cserélt el Joav Blum izraeli–magyar állampolgár pilisi és albertirsai gyümölcsöseire. Miután az ügyben büntetőeljárás indult, a vagyonkezelő a szerződés semmissé tételét kérő keresettel fordult az illetékes székesfehérvári bírósághoz. Tegnapi tárgyalásán a bíróság elsőként Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium (PM) vagyongazdálkodásért és az ágazati fejlesztések finanszírozásáért felelős korábbi szakállamtitkárát hallgatta meg. Az államot képviselő ügyvéd kérdéseire a volt szakállamtitkár gyakran jogi szakértelmének hiányára hivatkozva tért ki a válaszadás elől, s mint kiderült, sok mindenre már nem is emlékszik. Arra a kérdésre, hogy milyen közérdekű célból cserélte el az állam a szóban forgó területet, Markó Andrea azt mondta, hogy az államnak nem, csak a befektetőnek volt ez a célja. A szerződés körülményeit firtató kérdésekre pedig lényegében Császy Zsoltra, a vagyonkezelő korábbi jogi és kereskedelmi igazgatójára hárította a felelősséget, mondván: ő nyilvánvalóan szabályosként fogadta el azt a megállapodást, amit a jogi igazgató is aláírt. Az ügyben folyamatban lévő büntetőeljárás során előzetes letartoztatásba helyezett Császy Zsoltot a bíróság már korábban kihallgatta. A ma folytatódó tárgyaláson pedig az ugyancsak előzetesben lévő Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatójának vallomástételére kerülhet sor.
Mint ismeretes, 2008. május 26-án a Parlament nándorfehérvári termében a King’s City ingatlanfejlesztését tárgyalták, amelyen jelen volt többek között Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök, Bajnai Gordon gazdasági miniszter, Markó Andrea, a PM szakállamtitkára, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja, Tátrai Miklós, valamint Joav Blum.
A lapunk által 2008 végén feltárt ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a sukorói és az albertirsai, valamint a pilisi ingatlanok cseréje miatt. A vádhatóság megállapítása szerint az ügy szereplői a tóparti állami terület és a befektető által felajánlott ingatlanok cseréjével az államnak több mint 1,3 milliárd forintos kárt okoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.