A tolvaj helye

Stier Gábor
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél évtizede is van már annak, hogy moszkvai barátom kifakadt a Menatep ellen. Kezdő jogászként szörnyülködve látta, mi folyik a Hodorkovszkij és Lebegyev gründolta cégnél. – Tolvajok! – sziszegte a foga között, s dühösen felhajtva a poharat még megjegyezte, hogy börtönben fogják végezni. S jó érzékkel gyorsan ott is hagyta az egyre jobban prosperáló bankot. Az orosz kormányfő a minap hasonlóképpen arról értekezett, hogy a tolvajnak börtönben a helye. Mikor ennek kapcsán emlékeztettem egykori beszélgetésünkre, barátom zavarba jött. Andrej ugyanis finoman szólva nem szereti Putyint, és beállt a Szibériában raboskodó Hodorkovszkijt szabadságharcosként tisztelők táborába.
Andrej nincs egyedül. A nemzetközi média ma már nem emlékezik arra, hogy milyen volt Oroszország a 90-es évek végén. Ezek az emberek és ez a tempó juttatta a szétesés szélére. Meg kell hagyni, hogy ebben a szabadrablásban nem Hodorkovszkij volt az éllovas. Sokáig okosan meghúzta magát a „hét bojár” között, ám a pénz megtette a hatását, és miután elkülönített a gyerekeinek pár milliárdot, világmegváltó tervekbe fogott. Először is Oroszországot akarta megváltani. A bolsevik hitre hajazva, Soros után szabadon a nyílt társadalom eszméjét hirdette, s mellesleg nagyon is piaci alapon elkezdte megvenni az orosz politikai elitet. Az nem szúrt szemet a demokráciát féltőknek, hogy az oligarcha lényegében saját frakciót hozott létre a dumában. Az ötlet itthon is megtetszett az elmúlt évtized nagy részét végigrandalírozó szocialista vezérnek, de ő csak a saját pártjáig jutott. De menjünk tovább. Az „orosz demokrácia bajnoka” az országot is megvette, pontosabban eladta volna néhány millióért. Olajvezetéket akart építeni Kínáig, és már árulta is a stratégiai beruházás többségi tulajdonát egy amerikai cégnek. No ezt, és nem csak a hatalomra kerülést akadályozta meg Vlagyimir Putyin. Ez persze sokaknak jó lett volna, és nem is felejtik el meghálálni a „hazafias” szándékot. A ma Hodorkovszkijt a „szabadság jelképének” tekintők azt is hamar elfelejtették, hogy a kétségkívül tehetséges üzletember a vadkapitalizmus viharában a kerületi komszomoltitkári székből azonnal az energetikai minisztériumba katapultált, s innen már egyenes út vezetett a Jukoszig, amelyet valóban okosan épített fel. Persze, adókerüléssel és a mostani per középpontjában álló trükkökkel ez már nem is volt olyan nehéz.
Oroszországgal sok baj van. A rendszer meglehetősen szabadon értelmezi a demokráciát, bürokratikus és korrupt, ám mindez nem változtat azon az igazságon, hogy a tolvajnak börtönben a helye. Ezt kellene tudomásul venniük a most Putyin gyűlöletéből fakadva Hodorkovszkijt istenítőknek, akik gyorsan továbbsiklanak azon a tényen, hogy a Menatep vezetőinek kezéhez vér tapad. A kettős mércét jelzi, hogy otthon, a saját hazájában az ilyen csaló mentalitást senki sem szereti, 150 évvel büntetik. Ennyit kapott Bernard Madoff is, és senki sem hullajtott érte könnyet.
Ne keverjük tehát a dolgokat. Ilyen esetekben ugyanis nem szabad politikai okokra hivatkozni. A bűnös bűnös marad akkor is, ha közben a világ egyik leggazdagabb embere vagy éppen kormányfő volt. Sajnos az éppen ítélkezők is politikai megfontolásokkal rontják az igazság érvényesülését. Úgy időzítik az ítéleteket, hogy az megfeleljen a politikai kívánalmaknak, de ez sem változtat azon, hogy Hodorkovszkijt minden normálisan működő állam elítélte volna. Legfeljebb a per lefolyása lett volna stílusosabb. S ezzel már egyetértett Andrej is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.