Agrárügyek górcső alatt

Csak a mezőgazdaságot érintően tíz nagyobb ügyben zajlik az elszámoltatás – mondta  Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos. A közraktározás körében körülbelül hétmilliárd forintot veszített az állam; vizsgálják a földalapkezelő több földértékesítését, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal informatikai beruházását és autóparkcseréjét, a bakonyi vadászterületek kijelölését és a vidékfejlesztési pénzek elköltését is.

Dénes Zoltán
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak Sukorót és Bábolnát érintően, hanem további komoly ügyekben is zajlanak a földügyleteket és az agráriumot érintő vizsgálatok – nyilatkozta lapunknak Budai Gyula. Az elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a Bábolnai Ménesbirtok Kft.-t érintő, jogcím nélküli pénzátutalással és veszteségkezeléssel kapcsolatos esetben az ügyészség hűtlen kezelés bűntette miatt vádat emelt többek között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója, Tátrai Miklós ellen. – Ugyancsak Bábolnához kötődő ügy az IKR Zrt. által elnyert szabálytalan földhasznosítási pályázat, ahol a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés bűntettének gyanújával nyomoz, és amelyben szintén feltételezhető prominens politikai személyek érintettsége – tette hozzá a kormánybiztos.
*
Mint mondta, a sukorói ügyről folyamatosan tájékoztattak, ezért ismert, hogy eddig Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, a vagyonkezelő volt vezérigazgatóját és jogi igazgatóját, illetve Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium korábbi államtitkárát gyanúsította meg a vádhatóság.
Kiemelhetők még az agrárintervencióval összefüggő visszaélések, különös tekintettel az intervenciós készlethiányokra és a raktározási rendszerrel kapcsolatos anomáliákra. Budai Gyula kitért arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium megállapítása szerint az intervenciós raktárak árukészlethiánya miatt az új kormánynak az Európai Unió felé megközelítőleg hétmilliárd forintos többletfizetési kötelezettsége keletkezett. A kormánybiztos ebbe a vizsgálati körbe tartozónak nevezte többek között az adonyi raktárbázis állami támogatásának vizsgálatát, valamint a Gp-Trade Kft. ügyét; itt feltételezések szerint 3,8 milliárd forint értékű gabonát értékesítettek törvénytelenül. Utóbbi esetében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal feljelentése alapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség vádat emelt csalás és egyéb bűncselekmények miatt.
Kérdésünkre a kormánybiztos elmondta: a mezőgazdaságban zajló elszámoltatás során vizsgálják a 2006–2007-ben kialakított vadászterületek kijelölésével, illetve a vadászati jog földtulajdonosi gyűlések általi haszonbérbe adásával kapcsolatos visszaéléseket is. A jelenlegi ellenőrzések többek között Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyét érintik. A közeljövőben várhatóan a vidékfejlesztésre szánt úgynevezett Leader-pénzek felhasználásával kapcsolatos vizsgálatok is lezárulhatnak.
Budai kitért arra is, hogy a nyilvánosság figyelmére kevésbé számító földügyek vizsgálata is folyamatban van, például a Nemzeti Földalapkezelő korábbi földértékesítési ügyei, illetve a szervezet által banki hitelekre vállalt földvásárlási garancia beváltása. Vizsgálat tárgyát képezik még az egyes külföldi államok részére a Magyar Köztársaság által nyújtott segélyhitel-szerződésekkel összefüggő megállapodások, és ennek alapján folyamatban van a konstrukcióban részt vevő mezőgazdasági cégek átvilágítása is.
– Nemrég kezdődött a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal informatikai beszerzéseivel kapcsolatos vizsgálat, s górcső alá helyezzük azt a megállapodást is, amely alapján eladták a szervezet autóit és újak bérléséről döntöttek – mondta a kormánybiztos. Budai Gyula érdekességként említette, hogy az autópark cseréjével kapcsolatos megállapodást Bognár Lajos, a vidékfejlesztési tárca államtitkára is ismerhette, így szerinte e téren az elszámoltatás gyorsabban fog haladni, tehát itt sem kerülhető meg a felelősségre vonás.
Lapunk idén több cikkben is foglalkozott az agrár-szakigazgatási intézmény korábbi elnöke, Lukács László intézkedéseivel. A szervezet vezető beosztású dolgozói ugyanis arról számoltak be, hogy döntése, miszerint értékesíti a szervezet gépkocsiparkját, bizonytalanná tette a hatóság hosszú távú működését. A feladatok elvégzéséhez elengedhetetlen autókat az idén már bérlik. Az előnytelen szerződés miatt a kommunikált összegnél akár több száz millió forinttal is többet fizethet az állam. Lukács László – Gráf József korábbi agrárminiszterhez és Máhr András volt államtitkárhoz hasonlóan – Baranya megyéből érkezett a budapesti vezetői székbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.