Drágulhatnak a forinthitelek

A forinthiteleseknek is meg kell fizetniük a jegybanki kamatemelés árát, a szakértők szerint ugyanis a bankok a kölcsönöknél is érvényesíteni fogják a 0,5 százalékpontos növekedést. A devizahitelesek a 221 forintos frankárfolyam miatt izgulhatnak. A svájci jegybank ugyan nekikezdhet a frank gyengítésének, ám egyáltalán nem biztos, hogy siker koronázza a próbálkozását. Az Otthon Centrum szerint jövőre tovább eshetnek a lakásárak.

Munkatársunktól
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak a devizahiteleseknek kell többet fizetniük mostanság, úgy tűnik, a forintkölcsönt felvett ügyfelek számlájáról is a megszokottnál nagyobb összeget vonnak le a bankok törlesztés címén a jövő év elején. A kölcsönök drágulása annak köszönhető, hogy az elmúlt két kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzetei Bank monetáris tanácsa 25-25 bázisponttal megemelte a jegybanki alapkamatot. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a pénzintézetek érvényesítik a hiteleikben a ráta növekedését, akkor a hazai fizetőeszközben jegyzett kölcsönök kamatai fél százalékponttal ugranak meg. A kamatemelkedés amellett, hogy a már felvett kölcsönöket is megdrágítja, még vonzóbbá teheti a devizakölcsönöket a hitelfelvételt fontolgató ügyfelek szemében. Mint azt nemrégiben Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének alelnöke lapunknak elmondta: alapvetően a korábbi évek rossz költségvetési politikája a felelős azért, hogy a magyar emberek nem forintban, hanem svájci frankban adósodtak el, és kitették magukat az árfolyamkockázatnak, mivel előfordult, hogy a hazai fizetőeszközben jegyzett kölcsönök nyolc százalékponttal kerültek többe, mint a devizahitelek. Persze a kamatok közötti különbség jelenleg kisebb, mint nyolc százalék, ám a mellékelt grafikonon jól látszik, hogy a devizahitelek rátái még mindig alatta maradnak a forinthitelekének.
A Pénzcentrum információi szerint a kamatemelések sorát az Erste Bank nyitotta meg. A pénzintézet ugyanis tegnaptól 0,5 százalékponttal növelte a 2010. október 18-tól befogadott, forintalapú piaci lakáscélú és szabad felhasználású hitelek akciós és normál kamatait. A módosítás a folyamatban lévő hitelek kamatait is érinti, a már folyósított kölcsönök esetében pedig a következő kamatfordulókor kerül sor az emelésre. Más bankok egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy tervezik-e a forintkölcsönök drágítását, lapunk erre vonatkozó kérdését a pénzintézetek kivétel nélkül elengedték a fülük mellett.
A frankhiteleseknek szintén volt min izgulniuk az elmúlt hetekben, a svájci fizetőeszköz ugyanis többször is rekordot döntött az euróval szemben, a forinthoz mérten pedig a 222-es szintet is sikerrel ostromolta. Lapzártánk idején a frank 220 forint közelében ingadozott, de a nap folyamán 221 forint felett is járt az árfolyam. Az euróért tegnap az esti órákban 278 forintot adtak a nemzetközi kereskedelemben. A kurzus a nap elején is hasonló szinten mozgott.
A Portfolio.hu számításai szerint nem elképzelhetetlen, hogy maga a svájci jegybank siet a devizahitelesek segítségére az által, hogy frankgyengítő akcióba kezd. A rizikósnak ítélt euróból frankba menekülő befektetők ugyanis olyan mértékben felhajtották a svájci fizetőeszköz árfolyamát, hogy az már jelentősen megdrágítja a svájci exportcikkeket, és ezen keresztül visszaveti a gazdasági növekedést. A gyengítés sikerét azonban nehéz előre megjósolni, a jegybank hasonló kezdeményezései ugyanis már korábban is sikertelenek maradtak. – Amennyiben jövőre felerősödik az euróövezet adósságválsága, új lendületet kaphat a svájci frank – közölték a szakértők.
A további frankerősödésnek azonban beláthatatlan következményei lehetnek. Az Otthon Centrum legfrissebb felmérése szerint a svájci fizetőeszköz drágulása miatt a hitellel rendelkező háztartások ma már jövedelmük 32 százalékát fordítják törlesztésre. Ennek köszönhetően már százezer felett van a hitelükkel 90 napon túli késedelemben lévők száma. Ráadásul egyelőre az sem látszik, hogy mit hoz a kilakoltatási moratórium 2011. április közepi megszüntetése.
Az esetlegesen tömegesen meginduló kényszerértékesítések további jelentős árcsökkenést hozhatnak a lakáspiacon – állítják az Otthon Centrum szakértői. Különösen a kistelepülések, falvak amúgy is fagyos ingatlanpiacán okozhat ez problémákat, illetve a hetvenes években épült, és tömegességük, rossz minőségük miatt amúgy is a legnagyobb értékvesztést elérő panel lakótelepeken élők kényszerülhetnek áron alul eladni lakásukat. Az Otthon Centrum 2011-ben az árak lassuló csökkenésére, sőt a jó állapotban lévő, belvárosi, illetve újszerű lakások esetében stagnálására számít.
Az MNB előrejelzése szerint 2011-ben kismértékű fellendülés várható a hitelezésben, köszönhetően a javuló gazdasági helyzetnek. Emellett bizakodásra ad okot a személyi jövedelemadó 16 százalékra mérséklése, karöltve a családi adókedvezményekkel. Ez ugyanis a háztartások nagyobb részének jelent majd bevételnövekedést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.