Gondolkodásmódjuk óvja a japánokat

Miközben Magyarországon a jegybank függetlenségének megsértése miatt méltatlankodik, a nálunk jóval fejlettebb Japánban felismerték, hogy a központi pénzintézetnek nem kell feltétlenül önállóan működnie. A szigetország nagy előnye gazdaságilag, hogy népe képes összefogni a közös célok érdekében – mondta a Magyar Nemzetnek Móczár József, a Corvinus egyetem professzora, aki nemrég tért haza egy tanulmányútról.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem foglalkozik kellő súllyal sem Magyarország, sem az Európai Unió az ázsiai országokkal, ami nagy hiba. Mélyebb kutatásokra lenne szükség, pénzt kellene áldozni a távol-keleti mentalitás és gazdaságpolitika megismerésére. A világ sorsa ugyanis ebben az évezredben Kína, Japán, Oroszország és az USA egyezkedésében, a Csendes-óceán térségében dől el – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Móczár József, a Corvinus egyetem professzora.
Az egyetemi oktató, aki nemrég tért vissza egy hosszabb tanulmányútról Japánból, elmondta, a szigetország komoly kísérletet folytat a monetáris és a fiskális politika összehangolására, s ennek Magyarország számára is lehetnek tanulságai. Hazánkban, akárcsak az EU többi országában és az Egyesült Államokban is a központi pénzintézet a gazdaságpolitikától függetlenül működik, erre hivatkozva kifogásolta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is a fizetésének kétmillió forintra történő csökkentését. A deklarált függetlenség szemléletével szembehelyezkedve Tokióban jelenleg azon dolgoznak, hogy együtt vizsgálják a reálgazdaság helyzetét a pénzügyi folyamatokkal.
– Nem véletlen, hogy Japánban ismerték fel az együttműködés fontosságát, a szigetország ugyanis hagyományosan nagy hangsúlyt fektetett a termelő szektorra, s kevésbé engedett teret a pénzügyi ágazat, a bankok és a brókercégek burjánzásának. Ennek hátterében a japán gondolkodásmód húzódik meg, ott ugyanis tradicionálisan sokkal többre becsülik a rendelkezésre álló tőkét, a likviditást, mint a tőke fialtatását kockázatos pénzügyi ügyleteken keresztül – hangsúlyozta Móczár József. Szerinte egyébként ezt a politikát képviseli a jelenlegi magyar kormány is, amikor a gazdasági és a pénzügyi tárcát egy kalap alá vonta.
Japánban a helyi törvények nem engedték meg az értékpapírok kötvényesítését, illetve korlátozták a kereskedelmi bankokat abban, hogy befektetési tevékenységet is folytassanak. A spekulációmentes mentalitás a szigetország számára a mostani globális pénzügyi válságban hozta meg a gyümölcsét, ugyanis az ottani bankokat – visszafogott befektetési kultúrájuknak köszönhetően – szinte egyáltalán nem érték el az úgynevezett mérgezett értékpapír-piaci termékek, így jó állapotban kerültek ki a krízisből. Ez azonban nem óvta meg a gazdaságot a recessziótól, tavaly például az első negyedévben csaknem 16 százalékot zuhant a bruttó nemzeti termék az egy évvel korábbihoz képest. A világszinten jelentkező vásárlóerő-visszaesés miatt ugyanis teret vesztettek a japán vállalatok, s új piacok után kellett nézzenek. Az export fellendülését korlátozza a rendkívül erős jen, amelyet szeptemberben hiába próbált a jegybank két ízben is gyengíteni, a jen/dollár árfolyam rövid időre elérte a 85-ös szintet, majd visszasétált a 82-83-as korábbi szintre.
A világgazdasági krízis hatásait mostanra kezdi kiheverni Japán. A makrogazdasági mutatók sokat javultak, 2010 harmadik negyedévében 0,9 százalékos volt a bővülés. A gazdaságnak védettséget nyújt az is, hogy bár államadóssága csillagászati mértékű, a GDP kétszáz százaléka körül van, a japán nagyvállalatok képesek finanszírozni azt, így az ország sérülékenysége a külfölddel szemben alacsony. Magyarországon ez a mutató nyolcvan százalékon áll, kitettségünk mégis jóval magasabb, ugyanis belső megtakarítások alig léteznek, a hiteleket a nemzetközi piacról kell felvenni. Japán továbbá óriási tartalékokkal rendelkezik, munkanélkülisége a válság hatására is csak öt százalékig nőtt a korábbi egy-két százalékról. Azonban az a lendületes növekedés, amely a nyolcvanas évek elején jellemezte, kifulladt mára. A professzor szerint felfelé ívelő pályájáról az ázsiai országot részben a nemzetközi szabályok térítették le, például az, hogy tisztességtelen versenynek minősítették a hét végi munkát, s át kellett térniük az ötnapos munkahétre.
Bár az adórendszerük teljesen különbözik a hazaitól (például a személyi jövedelemadózásban sávos adózás van Japánban, öttől negyven százalékig terjedő kulcsokkal), sok tekintetben hasonló nehézségekkel küzd a két ország. Például Japánban is igen magas a strukturális munkanélküliség, sok a diplomás állástalan. A korábban igen stabil alapokon nyugvó társadalmat megbolygatta a válások számának növekedése, a szingli életmód elterjedése és az alacsony születési ráta is. Ugyanakkor versenyképességében segíti a szigetországot, hogy a japán társadalom homogén és egészséges nacionalizmus jellemzi, választópolgáraik képesek felülkerekedni nézetkülönbségeiken a legjobb teljesítmény elérése érdekében. Miközben Magyarország gyakorlatilag állandó választási lázban ég, az ellenzék semmilyen ügyben nem képes felsorakozni a kormány mögé, Tokióban, ahogy kihirdetik az eredményt, egységesen támogatják a győztest. – Jó példa erre a Japán Demokrata Párt őszi elnökválasztása, amikor a jelenlegi (és korábbi) miniszterelnök küzdött meg egy kihívóval – értékelte a választási párharcot és a hajrá utáni történéseket a helyszínről követő szakember.
Bár Japánban nem mentek tömegesen csődbe bankok, amikor egy kisebb pénzintézetnek mégis be kellett zárnia, a helyi média egészen másképpen kezelte az esetet, mint európai társai. A szolidaritás tükröződött a képernyőkről, persze a kedélyeket az is csitította, hogy a betéteseket nem érte kár. Móczár szerint más népekhez képest a japánoknak az is lépéselőnyt jelent, hogy nem élnek álomvilágban, s ez igen fontos tőke a gazdaság számára. Japán soha nem hitt a multikulturalizmusban, bevándorlókat nem fogadott; ma is csak család nélkül és ideiglenesen mehetnek oda munkavállalók, így nem kell szembenéznie olyan nehézségekkel, mint amilyenekkel például Németország kénytelen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.