Gyetvai László (kor)elnökletével

Deák Zsigmond
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt a kérdést vond vissza! – mondta sokkal inkább kedélyesen, mint erélyesen Grosics Gyula „kollégájának”, Disztl Péternek, pedig a Videoton egykori kiváló hálóőre, mai kapusedzője csak az Aranycsapat legendás egyesének hogyléte felől érdeklődött. Tegnap a Hotel Arenában találkoztak, ahol hatesztendei szünet után újra együtt zárták az évet a hajdani és mai válogatott labdarúgók, Király Gábortól a 92 éves Gyetvai Lászlóig. Körülbelül százhúszan jöttek össze, és első útjuk a Puskás-stadion főépülete elé vezetett, ahol elhunyt társaikra gondolva megkoszorúzták a válogatott-emlékművet, és utána sétáltak át a közeli szállodába.
Itt aztán Grosics Gyula nekünk kevésbé élcelődve, viszont hoszszabban mesélt a hogylétéről: „Gyenge vagyok, megviseltek az infarktusok és az, hogy a tüdőm többször kilyukadt. Mégis örömmel jöttem erre az eseményre, igaz, nem várom meg a végét, az már sok lenne.” Érdeklődésünkre, mit szól a Magyar Nemzet sportrovatából elindult, s politikai támogatást is kapott ötlethez, amely szerint a Nemzet Sportolói közé egyszerre mindkét élő Aranycsapat-tagot, őt és Buzánszky Jenőt be kellene választani, így reagált: „Tudom, hogy már más idők járnak, mégis azt mondom, nyugtával dicsérjük a napot, elvégre engem már háromszor kirostáltak. Természetesen ha megvalósulna, óriási megtiszteltetés és elégtétel lenne a számomra.”
S mondhatjuk, az egész magyar labdarúgás számára, amelynek krémje 2004 után újra egymásra talált az ünnepek közeledtével. A főszervező Magyar Zoltán, az FTC és a válogatott egykori technikai vezetője volt, aki először 1999-ben álmodta meg az összejövetelt a sportág legjobbjai számára, s 2004-ig minden évben meg is szervezte. Aztán egy ideig nem, ám az MLSZ élén történt nyári változás hatására Magyar azonnal felvette a kapcsolatot Berzi Sándor alelnökkel, így tegnap jöhetett a folytatás. Jó volt nézni a generációk találkozását, Rudas Ferenc, a Ferencváros 89 évesen is kiváló karban lévő legendája például többeknek elsütötte a poént: „Amilyen könnyen felejtek, olyan nehéz a felfogásom…” Ezek után természetesen csak irigyelni lehet szellemi-fizikai állapotáért.
Mégsem ő számított a korelnöknek, hanem egykori csapattársa, Gyetvai László, aki december 11-én betöltötte 92. életévét. Az 1918-ban, Zólyomban született balszélső, aki tizenhétszer viselte a nemzeti mezt, a 2008 végén elhunyt Kalocsai Géza örökét vette át, ő a jelenlegi legidősebb magyar válogatott futballista. Grosics Gyula meghatottan, könnyes szemmel méltatta: „A Ferencváros és a magyar labdarúgás egyik legszebb korszakának megtestesítője. Nem tegnap ismerkedtünk meg, rengeteget játszottunk egymás ellen annak idején. Azt kívánom neki, hogy még sokáig éljen közöttünk, hogy emlékeztessen minket azokra a csodálatos időkre.”
Gyetvai, miután megkapta a korelnöki díjat, így reagált: „Nagy családba születtem, hiszen nyolcan voltunk testvérek, de 1933-ban egy másik nagy családba kerültem: a magyar labdarúgásba. A Fradi kölyöktoborzója után négy évvel már profiszerződést kaptam. Azt mondhatom, akkoriban is a munka és a szorgalom hozta meg a sikert. Külön örülök annak, hogy foglalkozhattam utódommal, Fenyvesi Mátéval, aki aztán előrevitte a Ferencváros és a hazai futball ügyét.” Majd Laci bácsi azonnal dalra fakadt, egy régen nem hallott fradista nótát énekelt olyan átéléssel, hogy még a más klubbeliek is meghatódtak rajta.
Gyetvaiéhoz közelítő tapsot már csak a szálloda séfje kapott, amikor elsorolta a menüt, de előtte még étvágygerjesztőnek a jelenlévők végignézték a mai nemzeti tizenegy idei góljait. Mivel ezek zöme az Európa-bajnoki selejtezőkön esett, az étvágy nemcsak tegnapra, hanem 2011-re és az eredményekre is vonatkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.