Karácsonyi üzenet Mesterházytól

2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még egy tanulsága van a Mesterházy-szózatnak. Az örök fiatalság hímporát soha levetni nem akaró pártelnök nem csak úgy néz ki, mintha mélységesen önimádó és hiú lenne. Talán tényleg az. Nem kevesebb, mint háromszor írja le a kommünikében: „mi”


Kevesek figyelmét keltette föl a szocialisták elnökének, Mesterházy Attilának karácsonyi szívhez szóló levele. Ebből is látszik, hogy a kormány máris rettegésben tartja a médiát, amely nem meri közzétenni az ellenzék üzeneteit. Kellemes ünnepeket, boldog karácsonyt! – olvasható az MSZP honlapján, az érdeklődést fölcsigázandó, hogy a lövészárok-betemetés jegyében most tényleg olyan gondolatokat olvashatunk, amelyekkel legalább egy időre elásnák a csatabárdot. Végigböngészve az írást, kiderül: nincsen szó ilyen könnyelmű humánus kilengésről. A szeretet ünnepén nemcsak a gyűlölt kormányszövetségnek nem nyújt még ideiglenes békejobbot sem az utódpárt – a választóknak sem. Kirekesztő, diszkriminatív módon kizárólag – feltételezett – támogatóiknak köszönik meg eddigi munkájukat. Ennyi? – kérdezheti az orrba vert polgár. Se puszi, se pacsi, még karácsonykor sincsen megbocsátás a nem rájuk szavazóknak? Bizony nincsen. Hogyisne! Még a végén úgy éreznék az emberek: elgyengült a párt, és már nem fenyegeti kiközösítéssel, antidemokratikus szélsőségességgel azt, aki nem őt támogatja tűzön-vízen, nokiás dobozokon keresztül, megszorítástól megszorításig. Mondhatnánk minderre, bizonyára hirtelen felindulásból választósértegetést követett csak el az illusztris személy. Ám az álbaloldaliak rájöhettek volna idei csúfos választási kudarcaikból: az ilyen sértegetések okozta sebek az emberek lelkében nyolc éven túl sem gyógyulnak. Így bízvást leszögezhetjük: jelen állás szerint a MSZP még a karácsonyi áhítat pillanatait sem akarja megragadni szűkös bázisának bővítésére. Sőt, szinte expressis verbis kijelenti: nem kér azokból, akik nem bennük bíznak eleitől fogva.
A burkolt fenyegetések azoknak is szólnak, akik a hatalom uszályába keveredtek. A fasiszta és szélsőjobboldali, valamint a reakciós, imperialista szavak egyelőre nincsenek leírva, ám egy Rákosi–Kádár-kori kapitalizmus- és Nyugat-ellenes kiáltvánnyal minden további nélkül összekeverhető lenne. Ezek az asszociációk már csak azért is rohanhatnak meg minket, mivel egy helyütt imigyen ír a párt bölcs vezére: „Hosszú menetelés előtt állunk. A következő év sok tekintetben sorsfordító lesz pártunk és az egész magyar társadalom életében. Látjuk és tapasztaljuk, hogy a hatalom – mint a történelem során annyiszor – olyan rendszert épít, amelyben a kisemberek, a munkájukból élő milliók viselik a terheket, de éppen ők részesülnek legkevésbé a lehetőségekből. Ha pedig valaki szót emel, azt minden hatalmi eszközzel igyekeznek elhallgattatni.”
Az idézet magáért beszél. Megtudhatjuk: a kisemberek pártja búcsúzott a szocik személyében a kormányrúdtól nyolc év után, akik az ő érdekeiket képviselték a BKV-tól, a sokmilliós végkielégítésektől a Szemlőhegyi úti vityillókig és a sukorói kaszinóváros-botrányig. Figyelték a nüansznyi finomságokat? Például azt, hogy előbb a párt, csak aztán a társadalom élete van emlegetve. A fontossági sorrend sok mindent elárul – mint ahogy az általuk lenézett, csupán munkaerőnek tartott pórnép megtapasztalhatta az utóbbi nyolc szűk esztendőben. És a „hosszú menetelés”? Ugye, milyen több évtizedes pártállami zamata van a kifejezésnek? Egyáltalán tudja-e Mesterházy elvtárs, hogy a kínai kommunista párt történetének egyik szakrális jelentőségű toposzát használta, amikor az 1934–35-ben egyik leghősibb harci cselekedetüket hajtották végre Mao Ce-tung és elvtársai a polgári reakció ellenében? Vagy ez már irányváltást tükröz?
A történelmi ismeretekkel, illetve azok hiányával amúgy is meggyűlik a baja a posztkommunista társulatnak. Kissé homályos, miként értik a Jókai utca géniuszai, hogy „a hatalom – mint a történelem során annyiszor – olyan rendszert épít, amelyben” (stb., lásd fentebb)? Aki nem tudja, hogy nem sci-fi horrort olvas, azt hihetné, holmi időutazással vádoltatik meg a polgári kormány és minden történelmi keservért, kudarcért őket tartják bűnösnek. A szocialista legendáriumban már a Rákosi- és Kádár-rezsim terrorjáért, kisember-üldözéséért is a mostani Fidesz-adminisztráció a felelős?
Még egy tanulsága van a Mesterházy-szózatnak. Az örök fiatalság hímporát soha levetni nem akaró pártelnök nem csak úgy néz ki, mintha mélységesen önimádó és hiú lenne. Talán tényleg az. Nem kevesebb, mint háromszor írja le a kommünikében: „mi”. De nem ám csak úgy véletlenül, hanem hangsúlyosan. „A mi dolgunk” … „A mi következetes kiállásunk és küzdelmünk fog hitet adni” … A legjobb mégis az a rész, amikor nagybetűvel írja a – királyi? – többes szám első személyt. Imigyen szól: „Az önkormányzati választások egyértelművé tették, hogy a Mi (sic!) pártunk az egyetlen politikai erő, melynek esélye van erős ellenzékké szervezni mindazokat, akik nem kérnek a Fidesz és a Jobbik világából.” Bár nem tudni, miként kerül a Jobbik csizmája az asztalra, anynyi megállapítható: az MSZP belenyugodott tábora összetörpülésébe. Hiszen a „Fidesz világából” a voksolások tanulsága szerint azért meglehetősen sokan, bő hétharmados többségre elegendően „kértek”.
Ezekről a bűnös eltévelyedettekről a jelek szerint a sértett MSZP le is mond. Mi mással lenne magyarázható, hogy – egy másik idézet szerint – csak azoknak nyújtanak baráti kezet, akik velük tartanak a küzdelemben? Ha valakinek ez sem elég a választóelriasztásból, egyéb rosszallásokat is megfogalmaz. Az ország lassan ébred a „2/3-os forradalom” mámorából, de a csalódás be fog következni – írja kissé fenyegető tónusban. Vagyis még le is vannak szúrva az emberek, mert lassan ébrednek és továbbra is a kétharmados forradalom mámorában fetrengenek. Ők viszont könnyen megkaphatják a választóktól: ez a ti harcotok, nem a miénk.
Ez a levélke az MSZP-től a szocialista ész trónfosztása volt. Olyan szintre süllyedtek le, mint Csintalan Sándor Hír tv-s műsorának egyik betelefonálója, aki boldog ünnepet kívánt mindazoknak, akik nem párttagok. Mesterházy üzenetének célja a megfélemlítés. Hogy vigyázzon magára mindenki, aki szembemegy a párttal. Ez az a szint, amit nehéz alulmúlni. A szocialisták ugyanis sosem szeretik, ha a „dolgozók” túl jól érzik magukat, mert akkor önállókká válnak. Az a szerencsétlenségük, hogy ezt mára az emberek is felismerték, mint a választási eredmények és a közvélemény-kutatási adatok bizonyítják. Mesterházy kinyilatkoztatta pár napja, hogy szerinte készülniük kell egy esetleges 2012-es választásra. Arról nem szólt, melyik országra gondolt. Magyarországon mindenesetre csak 2014-ben lesznek választások. Amennyiben nem akarnak ismét lemaradni, mint a borravaló, nem ártana már most készülniük rá. Például azzal, hogy belegondolnak: ha csak századannyit tettek volna a szegényekért, mint a spekulánsokért és a hajbókoló offshore-holdudvar érdekeiért, nem buktak volna ekkorát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.