Last minute ajándék Veres bérlőjének

A kormányváltás előtti utolsó pillanatban számos könynyítést adtak az előző ciklusban összesen hatmilliárd forintos támogatást kapott dán Coloplast társaságnak. A cég Veres János egykori pénzügyminiszter nyírbátori tésztagyárát bérli. A támogatási szerződést módosító pénzügyminiszteri alkalmazott már a felmondási idejét tölti, az egész ügyet pedig Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos vizsgálja.

Munkatársunktól
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedi kormánydöntéssel 4,4 milliárd forintos állami támogatás, pályázat útján pedig 1,6 milliárd forint uniós pénz jár annak a multinacionális vállalatnak, amely Veres János volt pénzügyminiszter nyírbátori tésztagyárát bérelte korábban. A dán Coloplast 1200 új munkahely létesítését vállalta, ami alkalmazottanként kimagaslóan sok, 5,5 millió forintnyi támogatást jelent. A munkahelybővítést 2009-re be kellett volna fejeznie a 3,2 milliárd forintnyi támogatást már felvett társaságnak, ám ezt a határidőt az utolsó pillanatban jövő év őszére kitolták. A Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) fellelhető volt pénzügyminisztériumi szerződés további furcsasága, hogy több fontos részletet kitöröltek a dokumentumból, amelyet végül 2010 májusában írtak alá, nem sokkal a kormányzati átadás-átvétel előtt. Lapunk azt is megtudta, hogy a magyar felet képviselő volt pénzügyminiszteri beosztott már csak januárig marad az utódszervezet, vagyis a nemzetgazdasági tárca állományában.

*

A Coloplast állami támogatásával kapcsolatos dokumentumokat Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos már kikérte, és jelenleg is vizsgálja. A kiemelkedő nyereséget elkönyvelő nemzetközi multinacionális (2009–2010-ben 351 milliárd forintnyi árbevétel és 62 milliárd forint adózás előtti eredmény) cég az óriási állami támogatás mellett sikeresen pályázott a hazai uniós forrásokra is. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint kapacitásbővítő beruházásra közel 1,4 milliárd forintos támogatást ítéltek meg számára, az új alkalmazottak betanításához pedig egymillió euró üti a cég markát. Az összesen hatmilliárdnyi támogatás azért is feltűnően sok, mert az 1200 új alkalmazott felvételének bevállalása közel hétszer több állami forrást vesz igénybe, mint a munkaügyi központok munkahelyteremtő támogatásának jelenlegi maximuma. Összehasonlításképp a kormány hétmilliárd forint állami támogatást nyújt a több tízezer munkahelyet létrehozó, 280 milliárd forintos győri Audi fejlesztéshez.
A támogatási szerződést korábban is többször módosították, a Pénzügyminisztérium ebben a Coloplast számára rendre újabb kedvezményeket biztosított. Fontos könnyítés, hogy amennyiben nem sikerül lehívni az adott évre meghatározott beruházási támogatást a cég késlekedése miatt, akkor is átvihető a következő évre a megítélt forrás. Másrészt a szerződés alapján a beruházás nagy része gépek és műszaki berendezések beszerzéséből áll, márpedig ez történhet akár a holdingon belül is, így nem tudni pontosan, mi számít ténylegesen új beruházásnak. A szerződés szerint a vállalt beruházás összege ugyanis 25 milliárd forint, ám ebből az építés 5 milliárd forint, a gyártósorok, gépek és műszaki berendezések öszszege pedig 20 milliárd forint.
Lapunk megkereste az ügyben a Coloplast központját, ahol elismerték: érthető, ha kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy egy hivatalban lévő miniszter tulajdonában álló gyárat béreltek, mivel ez felvetheti az összeférhetetlenséget. – Ezek a kérdések azonban a lízingszerződés átláthatóságával tisztázhatóak – állítja Elisabeth Geday kommunikációs vezető, aki közölte: a cég havi 750 ezer forintot fizet Veres János tésztagyárának.
A Coloplast kifejezetten alacsony magyar beszállítói hányada ismét felveti, hogy a multik a magyar gazdaság egyéb szereplőitől meglehetősen elszigetelten működnek. Az Állami Számvevőszék korábban már több egyedi kormánydöntéssel támogatott beruházást vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy ezen vállalatok kapcsolatai kifejezetten gyengék a magyar beszállítókkal. Mint arról lapunk korábban már beszámolt, a nagyvállalatoknak nyújtott állami támogatás a GDP egy százalékának felel meg, más uniós országokban ez az arány csak fél százalék.
Lapunk megkereste a nyírbátori önkormányzatot is, szerettük volna megtudni, hogy ilyen menynyiségű állami támogatás mellett a Coloplast vajon ad-e bármilyen segítséget szociális célokra, illetve segíti-e a bármilyen módon a helyi egészségügyi intézményeket, Balla Jánosné polgármester azonban nem válaszolt írásban feltett kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.