Lemondott az ukrán jegybankelnök

Ukrajnában megtörtént, amire Magyarországon jelen pillanatban kevés esély mutatkozik: az államfő új jegybankelnököt nevez ki a kinevezése lejárta előtt egy évvel leköszönő régi helyére.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lecseréli a jegybankelnököt Viktor Janukovics ukrán elnök, egy évvel a hivatalban lévő vezető megbízatásának a lejárta előtt. A jelenlegi elnök, Volodimir Sztelmak lemondott posztjáról. Kijevben, akárcsak Budapesten hosszú évekre visszanyúló ellentétek feszülnek a nemzeti bank és a kormány között, a jelenlegi államfő elődje (és politikai ellenfele) Julija Timosenko is megpróbálta leváltani a jegybankárt, csak nem volt megfelelő többsége ehhez. Hasonló ellentéteket Magyarországon is sokszor figyelhettünk már meg, legutóbb a hét elején, amikor a Simor András által irányított Magyar Nemzeti Bank kamatemelését a Nemzetgazdasági Minisztérium szükségtelennek és károsnak nevezte.
Szakmai vélemények szerint – bár kétségtelenül nem ritka jelenség a világban – nagyon ártalmasak a kormányok és jegybankok között elmérgesedő nézetkülönbségek. Magyarország mégsem tudja követni Ukrajna példáját, ahol az államfőnek komoly ráhatása van erre a területre – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Boros Imre közgazdász. Simor András leváltását – mondta Boros – elsősorban az „elvarázsolt hazai jegybanktörvény” gátolja, amely jogon felül helyezi a központi pénzintézet vezetőjét, semmilyen beszámolási kötelezettséget nem ír elő számára a parlament felé. Az Orbán-kormány azonban törekszik ennek a helyzetnek a megváltoztatására: a márciustól érkező négy új monetáristanács-tagot már a képviselők választják meg, s a leendő tagok a jegybankelnököket is felelősségre vonhatják majd a jövőben.
– Az eddigi ukrán jegybankelnök a nagyon szigorú monetáris politika híve volt. Általában ebből adódnak a kormányok és központi pénzintézetek közötti feszültségek, a magas kamat ugyanis rövid távon fékezi a gazdasági növekedést – mondta lapunknak egy pénzintézeti elemző. Szerinte a magyar kormánynak azért is lenne lehetetlen követni Kijev példáját, mert az Európai Unióban a jegybank függetlenségét etalonként tartják számon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.