Londonig szól a pólósok menlevele

CSAPATSPORTOK<br /><br />A tizedik évforduló kapcsán többször idéztük a mögöttünk hagyott esztendőben, hogy 2000-ben Sydneyben női kézilabda- és férfi vízilabda-válogatottunk egyazon délutánon vívott olimpiai bajnoki döntőt. A 2010-es eredmények alapján ez éppolyan megismételhetetlen csodának tűnik, mint az, hogy 2004-ben Athénban Magyarország négy csapattal is képviseltette magát az ötkarikás játékokon. 2012-ben Londonban hárommal is boldogan kiegyeznénk, de pillanatnyilag az az aktuális kérdés: hol az a kettő?

Munkatársainktól
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy természetesen adott, a fiú pólósokat mint az előző három olimpia győzteseit sokan még mindig a földkerekség legjobbjaiként tartják számon. A tavalyi római vb-5. helyezése után az idei, zágrábi Eb-4. helye e vélekedést nem igazán támasztja alá, bár augusztus 30. végre ismét aranybetűs nap volt: a kontinensviadal csoportrangadóján a mieink a 2004-es athéni finálé óta, 2192 nap elteltével először verték meg a szerbeket, nem is akárhogyan: 9-6-ra. Olyan simán, hogy egyesekben felvetődött, az ellenfél nem is szaggatta szét magát. A bronzmeccsen viszont sajnos ezt tette, és 10-8-cal visszavágott. Az „eredendő bűn” persze az volt, hogy együttesünk az elődöntőben a behatárolt képességű olaszokkal szemben is alulmaradt. Kemény Dénes szövetségi kapitány és alakulata menlevele azonban Londonig szól, és meg is van az aranyfedezete. A nagy generáció felett ettől még repül az idő, ez klubszinten évek óta igazolást nyer; magyar csapat idén sem jutott az Euroligában a Final Four közelébe, és azt is megelőlegezhetjük, hogy a 2010/2011-es sorozatban a legjobb tizenhat között reked a nyáron roppantul megerősödött Eger.
A női válogatott parádésan nyitott az Eb-n, 9-8-ra felülmúlta a pekingi bajnok hollandokat, innentől egyenes út vezetett volna a négy közé. Ám a társaság megbotlott a holland akadályhoz képest lazán leküzdhető spanyol riválisban, amelyet aztán a helyosztón, lényegesen kisebb tétért már elintézett 10-7-re, így végül ötödikként horgonyzott le. E malőr Petrovics Mátyás szövetségi kapitány állásába került, utódjának, Merész Andrásnak pedig a csapatteljesítmény legalább viszonylagos stabilizálása az első számú feladata. Mert ez a „bárkit legyőzhetünk, bárkitől kikaphatunk” típusú ingatagság a jelentős tornák sorozatmérkőzésein szinte garantálja a hibapontot, és ez az olimpiai selejtezőre sem sok jóval kecsegtet.
Kézilabdában egyelőre még eme bizonyos olimpiai selejtező elérése az áhított cél. 2010-et a januári férfi és a decemberi női Eb foglalta az összképhez illő keretbe; a fiúk a csehektől kapott 33-26-os pofon miatt a csoportból sem jutottak tovább, a lányok onnan még igen, de a 10. pozíciónál feljebb már nem. Az esztendő válogatott sikere kimerült a júniusi férfi vb-selejtezőn a szlovének felett aratott győzelemben, igaz, az is infarktusos módon született meg: a veszprémi visszavágó 44. percében még nyolcgólos összesített hátrányból indult, és hajrázott parádésan a társaság. Ekkor már, az Eb utáni váltás miatt, Mocsai Lajos szövetségi kapitány irányításával – a mester klubjával, az MKB Veszprémmel a Bajnokok Ligájában a negyeddöntőig menetelt, ott azonban a balszerencsés sorsolás és a Barcelona útját állta. A hazai mérkőzésnek annyi hozadéka azért mindenképpen volt, hogy legalább idén is láthattuk magyar pályán Nagy Lászlót. A női BL-ben a Győri Audi ETO KC 2009-ben még a fináléig hatolt, 2010-ben már csak az elődöntőig, a többiek viszont a szegedi fiúktól a debreceni lányokig magyar mércével mérhetetlenül korán kipottyantak. Az óesztendő utolsó fejezeteként a férfiválogatott tegnap megkezdte a felkészülést a januári svédországi világbajnokságra, ez azonban már éppúgy a 2011-es megpróbáltatások része, mint a nők júniusi vb-selejtezője a németek ellen.
Jégkorong-válogatottunk annak reményében utazott ki áprilisban a ljubljanai divízió I-es világbajnokságra, hogy a svájci búcsú után rögvest visszakapaszkodik az elitbe. Előzetesen arra lehetett számítani, hogy a mieink a házigazda szlovénokkal küzdenek meg a feljutásért, amibe esetleg a lengyelek és a britek szólhatnak bele. Tökéletes volt a lebonyolítás, hiszen a két favorit az utolsó fordulóban találkozott egymással, a körmérkőzés dacára egyfajta döntőt játszva, hiszen addig valamennyi ellenfelüket legyűrték. Azzal a különbséggel, hogy a szlovének a lengyelekkel (3-2) és a britekkel (hosszabbításban 4-3) is megszenvedtek, a mieink viszont a lengyeleket 6-0-ra kiütötték, és a briteket is magabiztosan verték 2-0-ra. A döntő ütközetben a magyar válogatott azonban messze elmaradt addigi formájától, a vége ugyanúgy sima, 4-1-es vereség lett, mint 2007-ben. Az aranygeneráció idén talán utolsó nagy dobására készül, áprilisban hazai közönség előtt kísérli meg ismét a feljutást. Ezen felbuzdulva a válogatottság lemondását fontolgató Palkovics Krisztián is úgy döntött, még ráhúz egy évet. S bizony még mindig szükség van az öregekre, mert a fiatalok nem dübörögnek, legfeljebb csak kopogtatnak a válogatott ajtaján.
Kosárlabdában Eb-selejtezők zajlottak a nyáron, női válogatottunk 2 győzelemmel és 6 vereséggel a negyedik, a férfi 3-5-ös mérleggel az ötödik helyen zárta a maga csoportküzdelmeit. Mindkét csapat fiatalokra épült (a női főképp kényszerből a sérülések és lemondások után), ám a látottak alapján inkább a férfiak hordozzák magukban a fejlődés ígéretét. A sorozatot követően az európai szövetség egyik napról a másikra megváltoztatta a 2011-es kontinensviadalok és egyben a pótselejtezők rendjét. Ennek megfelelően hölgyválogatottunk június elején Bulgária, Ukrajna, Finnország és Hollandia ellen száll harcba, a sikeres pályázatnak köszönhetően Sopronban. A kvintett első helyezettje oda-vissza mérkőzik meg a tarantói csoport győztesével az egyetlen kiadó lengyelországi Eb-helyért. A férfiak Európa-bajnoksága (már 24 csapattal) Litvániában zajlik, a magyar részvételre a finnek és a portugálok felülmúlása után kerülhetne sor. Olimpiai szemüveggel e sportág magyar válfaját felesleges nézni…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.