Nem használ sokkolót a rendőrség

Visszautasítja a vádat a rendőrség, hogy elektromos sokkolót használtak vasárnap egy többszörösen körözött kemecsei férfi őrizetbe vételekor, a hatóság jogi lépéseket tesz a rágalmazókkal szemben. Az intézkedés közben elhunyt ember rokonai tegnap feljelentést tettek a járőrök ellen.

Csibra Tibor
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyes szerkezet. Az elektromos sokkolók nagyfeszültséggel teszik ártalmatlanná áldozataikat, akik ettől súlyos idegrendszeri károsodásokat szenvedhetnek, akár a szívük is leállhat. Kanadában három éve belehalt az 50 ezer voltos áramütésbe egy lengyel turista a vancouveri repülőtéren, miután a biztonsági személyzet sokkolóval próbálta lecsitítani az angolul nem beszélő, hangoskodó férfit. Kaliforniában szintén nem sikerült újraéleszteni azt a randalírozót, akit egy kórházban tettek ártalmatlanná a rendőrök. Az Egyesült Államokban az utóbbi tíz évben csaknem négyszáz áldozata volt a sokkolóknak, a brit rendőrség pedig nemrég szerelte fel azokkal utcai járőreit. Ausztriában egy halállal végződő eset miatt betiltották az eszközt, hazánkban az önvédelmi gázspray-hez hasonló kategóriába sorolták a veszélyes szerkezeteket.


Keringési rendellenesség okozta annak a férfinak a halálát, aki vasárnap, őrizetbe vétele közben hunyt el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecse közelében. A tegnap elvégzett igazságügyi orvos szakértői boncolás nem talált erőszakra, bűncselekményre utaló nyomot a 49 éves Horváth István testén. Az elhunyttól szövettani mintákat is vett a szakértő, ezeket laboratóriumban vizsgálják majd, de az eredmények a halál okát már nem befolyásolják – tájékoztatta lapunkat Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Horváth István hozzátartozói feljelentést tettek tegnap a rendőrségen, mert szerintük az intézkedő egyenruhások elektromos sokkolót használtak az előállításkor, s úgy vélik, ez okozhatta a férfi halálát. Horváth József, a nyíregyházi Esélyek Háza romareferense lapunknak pontosította azokat a sajtóhíreket, amelyek az eset után keltek szárnyra. A kisebbségi vezető elmondta, hogy nem volt Kemecsén a rendőrségi intézkedéskor, nyilatkozatait a családtagok, szemtanúk elmondásai alapján adta. A helyi cigányok arról számoltak be neki, hogy Horváth István a házában az ágy alá bújt a rendőrök elől, azok pedig négy-öt percig sokkolókkal próbálták megtörni ellenállását, s a férfi már nem élt, amikor előhúzták rejtekhelyéről. A tanúk szerint a habzó szájú halottat ezután megbilincselték a járőrök, majd így rakták be a rendőrkocsiba. Horváth József lapunknak hangsúlyozta, hogy felhívta a szemtanúk figyelmét: vigyázzanak arra, hogy mivel vádolják meg a hatóságot, mert ha az valótlan, magukat keverik bajba állításaikkal.
Horváth István ellen testi sértés, garázdaság, lopás miatt négy elfogatóparancs volt érvényben, és februárban kellett volna megkezdenie jogerős börtönbüntetésének letöltését is. Horváth József személyesen ismerte az elhunytat, aki – elmondása szerint – erős, egészséges férfi volt, a közösség nem tudott semmilyen betegségéről. A kisebbségi vezető hozzátette, Kemecse cigányok lakta részén tegnapra megnyugodtak a kedélyek.
Az elhunyt férfi rokonainak feljelentését a rendőrség az ügyészségi nyomozó hivatalhoz továbbította.
A rendőrség tagadta, hogy az intézkedő járőrök sokkolót használtak volna az előállításkor. Fülöp Gergely elmondta, Horváth István nem állt ellen az egyenruhásoknak, testi kényszer nélkül hagyta megbilincselni magát. A rendőrkocsiban rosszul lett, ekkor az őt kísérő járőrök levették róla a bilincset, és azonnal megkezdték újraélesztését. A riasztott, és percek alatt megérkező mentők további fél órán át küzdöttek a férfi életéért, sikertelenül. Fülöp Gergely arról is tájékoztatott, hogy a szabolcsi rendőri szervek egyikénél sem rendszeresítettek elektromos sokkolót. Horváth István halálát a tiszavasvári rendőrkapitányság közigazgatási eljárásban vizsgálja.
Bár a jogszabályi háttér megengedi, a hatóság nem használja, és nem is tervezi rendszerbe állítani az elektromos sokkolót – közölte lapunkkal az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Úgy tudjuk, a hatóság tavaly beszerzett néhány ilyen készüléket, azokat tesztelték is, de a testület – orvos szakértők aggályai miatt – mégsem kívánja alkalmazni azokat, használatára egyetlen rendőrt sem képeztek ki.
Az ORFK közleményében viszszautasította és rosszindulatú híresztelésnek nevezte, hogy a rendőrök Kemecsén sokkoló segítségével állítottak elő egy körözött bűnözőt. A testület jogi lépésekre készül a rágalmazók ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.