Obama sikere az Új START ratifikálása

Zord Gábor László
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváratta vele a világot, elsősorban Oroszországot az Egyesült Államok szenátusa, de tegnap végül ratifikálta a stratégiai nukleáris fegyverek csökkentéséről és ellenőrzéséről még áprilisban, Barack Obama és Dmitrij Medvegyev által Prágában aláírt szerződést. Az Új START néven ismert kétoldalú dokumentum 1550 nukleáris robbanófejben szabja meg a világ két vezető atomhatalma számára a birtokolható fegyverek számát. Ezen túlmenően azt is megszabja, hogy egy hordozón (szárazföldön, tengeralattjárón vagy bombázón) egy időben hány robbanófej lehet. A kölcsönös bizalom igényének pedig azzal felel meg, hogy lehetővé teszi a felek számára a szerződésben foglaltak tényleges betartásának vizuális ellenőrzését.
A szerződés szentesítése roppant fontos lépés Barack Obama számára, aki korábban meghirdette a nukleáris fegyverektől mentes világ idealisztikus vízióját. Bár ennek megvalósulásában – más atomhatalmak felemelkedése miatt is – kevesen hisznek, a ratifikáció annak bizonyítéka, hogy az elnök és országa állja ígéretét. Megfigyelők a szenátusi jóváhagyást tartják az orosz– amerikai, tágabb értelemben orosz–NATO biztonságpolitikai kiegyezés kiinduló feltételének, amely az európai viszonyokat is átszabhatja.
Nem meglepő módon Oroszország, különösen a Vlagyimir Putyin fémjelezte erővonal árgus szemekkel követte a washingtoni folyamatot. Az orosz miniszterelnök egy minapi nyilatkozatában is félreérthetetlenül közölte: ha kudarcot vall az amerikai ratifikáció, nem marad más lehetőségük, mint új generációs stratégiai nukleáris fegyverek kifejlesztése és rendszerbe állítása. Az orosz duma tavasszal szavaz a kérdésben.
A magas tétek és az amerikai kül-, biztonság- és katonapolitikai közösség szinte egyöntetű támogatása ellenére a ratifikáció idei befejezése nem sokon múlott. Nem kevés lobbizásba és politikai kompenzációjába került az Obama-kormányzatnak megnyerni azt a néhány republikánus szenátort, akiknek voksai győzelemre vihették a folyamatot. Januártól, az új szenátus beiktatásától kezdve egy erősebb republikánus frakcióval szemben mindez lehetetlen vállalkozás lett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.