Segítségre vár az EMFESZ

Jövő év elején gáz nélkül maradhat a 300 ezer lakossági fogyasztót ellátó EMFESZ Kft., ha nem áll helyre a cég iránti bizalom az üzleti életben – mondta lapunknak Góczi István, a szolgáltató ügyvezetője. Ezért Orbán Viktor kormányfőhöz fordultak levélben, arra kérve, hogy nevezzen ki miniszterelnöki megbízottat a helyzet kezelésére. Az EMFESZ tegnap kiegyenlítette milliárdos tartozásai egy részét.

Dékány Lóránt
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miniszterelnöki megbízott kinevezését kéri a mintegy 300 ezer lakossági fogyasztót gázzal ellátó EMFESZ Kft. Orbán Viktortól helyzetük rendezése érdekében. Góczi István, a szolgáltató ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, azért lenne erre szükség, hogy megoldódjon az általuk rosszhiszeműnek vélt szereplők által generált körbetartozási ügy.
Mint arról beszámoltunk, az EMFESZ milliárdos összeggel tartozott több gázelosztást végző cégnek, mivel a kft.-nek is csaknem 3 milliárd forinttal adós egy több távhőszolgáltatót magába foglaló cégcsoport. Bár az EMFESZ a tegnapi határidőig rendezte számláját, a felvetült probléma eredményeként az ügyvezető szerint a szolgáltatótól elfordultak a hitelező bankok és a gázszállító is. Utóbbival a szerződés az új év első napján jár le, az azt követő időszakra szóló megállapodás pedig még nincs. Góczi István úgy véli, ha a miniszterelnök nem támogatja kérelmüket, 2011 első hetében ellehetetlenülhet a cég működése, mivel a társaság nem fog tudni gázhoz jutni.
Az EMFESZ Orbán Viktornak címzett levele alapján a nemzetgazdaság érdekében lenne szükség a miniszterelnöki megbízott kinevezésére. A társaság – saját bevallása szerint – ugyanis a 300 ezer lakossági ügyfélen kívül 300 önkormányzati, 1100 intézményi, 6000 kis- és középvállalkozói, valamint több száz ipari fogyasztót szolgál ki. Ezek közül a lakossági gázfelhasználóknak az egyetemes tarifánál átlagosan 8 százalékkal olcsóbban kínálja a fűtőanyagot. Ha pedig az EMFESZ engedélyét bevonnák, az általa gázzal ellátott háztartások visszakerülnének a hatósági áras egyetemes rendszerbe, így azonnal drágulással kellene szembenézniük.
A gázszolgáltató egyébként azután fordult Orbán Viktorhoz, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hivatalos válaszlevélben utasította el az EMFESZ kérését. A kft. azt szerette volna elérni, hogy az időleges pénzügyi zavar miatt utólagos fizetéssel vásárolhasson földgázt a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségtől – amely a stratégiai tárolóban található fűtőanyag tulajdonosa. A tárcavezető viszont úgy látta, egy ilyen intézkedés „átmeneti megoldásként is súlyos és indokolatlan beavatkozást jelentene a piaci folyamatokba”. Hozzátette, a minisztérium magáncégek közti elszámolási vitákban nem kíván állást foglalni.
Az EMFESZ a KELER Zrt.-nek is tartozik 1,1 milliárd forinttal, ám Góczi István kérdésünkre elmondta, jelenleg ezt nem tudják kiegyenlíteni, így annak átütemezéséről tárgyalnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.