Tizenhét év

Ludwig Emil
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár nappal karácsony előtt, 1993-ban, a második legrangosabb német tévéállomás (ZDF) politikai összeállítást sugárzott Magyarországról. A műsornak több esemény adott aktualitást: december 12-én hunyt el Antall József, egy héttel a riport leadása előtt búcsúzott az ország az első szabadon választott miniszterelnökétől; az október 23-i ünnepségen történt botrány – Göncz államelnök kifütyülése – eszkalálta a médiaháborút. A politikai táborok már a következő, tavasszal esedékes országgyűlési választásra készülődtek. A ZDF szerkesztője egyebek mellett azokkal a hírhedtté vált híradófelvételekkel igyekezett hangulatot teremteni a témához, amelyeken korhű náci- és nyilasjelmezekbe bújt fiatalok hadonásznak a Kossuth téren – miközben a háttérben alig látható, tisztes kinézetű polgárok tömege tüntetett az SZDSZ-es köztársasági elnök pártoskodása miatt –, majd a tévé stábja prominens budapesti értelmiségiektől kért politikai értékelést a magyarországi helyzetről. A vélemények tárgyilagos, elfogulatlan voltát a megkérdezett Konrád György és Eörsi István személye és közírói tevékenysége garantálta a német tévénézők számára. Eörsi odáig merült vissza a rendszerváltozás előtti időkbe, hogy a kommunisták (szavaival: reálkommunisták) legnagyobb bűnének azt nevezte, hogy „nem söpörték el az utolsó szálig azt a fasiszta csőcseléket, amelyik most egyenruhában masíroz a magyar fővárosban”. Konrád György – a Demokratikus Charta-mozgalom egyik alapítója – szintén a szélsőjobboldal színre lépésében és politikai aktivizálódásában látta a fő veszélyt, ami az Antall vezette kormány asszisztálásával nyomul a demokrácia intézményeinek felszámolására.
Konrád György most újra nyilatkozik, tizenhét esztendő elteltével. Ezúttal a Berliner Zeitungnak, s mintha csak egy hagyományos karácsonyi népszokást elevenítene fel, újfent elmeséli a gyanútlan németeknek, hogy Magyarországon a jobboldal megpróbálja érvényteleníteni mindazt, amit a sajtószabadság 1989-es bevezetésével elértek. És hogy a barna veszedelem nagyságát szemléltesse, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) 1933. évi hatalomátvételére emlékezteti a berlini lap olvasóit. A hazánkat befeketítő hasonlat – a nyilatkozat logikája szerint – nyilván a Fidesz-elnök magyar kormányfő és a náci pártelnök-kancellár között is értendő, lám csak, mire képes egy író, akinek stílusa van.
E ciklikusan visszatérő Konrád-szerepléseknek több, politikailag és erkölcsileg – mondhatni: emberileg – kifogásolható olvasatuk is van. Az idézett nyilatkozatok igazságtartalma nulla, aki ebben az országban él, tudja, mi játszódik le most valójában, és azt is tudja, hogy mi történt az első és a második szocialista-liberális kormányzás idején. Tény, hogy a demokrata, ősellenzéki Konrád az első charta létrehozása révén 1994-ben visszasegítette a hatalomba a Horn- és Gál Zoltán-féle politikai kísérteteket, az SZDSZ 2002 és 2010 között egy extitkosügynök, majd egy gátlástalan KISZ-lovag kormányzásához asszisztált. Vajon szóba került-e a mostani vagy eddig bármelyik Konrád-interjú során, hogy mi történt Budapesten 2006. október 26-án, vagy hogy mennyivel és miért nőtt ekkorára – Európában példátlan nagyságúra – a magyarokat terhelő államadósság az elmúlt nyolc év alatt? Ezek is érdekes dolgok, érdemes róluk beszélni. Nem csak az 1933-ban Németországban történtekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.