Tovább terjeszkedik a belvíz

Országosan több mint kétszáz négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, ezzel már közel 3500 négyzetkilométernyi föld áll víz alatt. Karácsony másnapján újabb kilenc embert kellett otthonából kimenekíteni, a belvíz miatt eddig már majdnem száz ember kényszerült elhagyni otthonát. A magyarországi folyók fővédvonalain kétezer kilométer hosszúságban rendeltek el árvízvédelmi készültséget.

Munkatársainktól
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint 3365 négyzetkilométernyi területen áll a belvíz, az egy nappal korábbi állapothoz képest újabb 227 négyzetkilométert vett birtokba a víz. Ár- és belvíz-veszélyeztetettség miatt tizenhárom megyében 206 településén folyik védelmi tevékenység, a kárenyhítésben közel kétezer ember 355 szivattyúval vesz részt. Karácsony másnapján újabb kilenc embert kellett kitelepíteni, így összesen már nyolcvannyolcan hagyták el a belvíz miatt otthonukat.
A legmagasabb fokú belvízvédelmi készültséget Felső-Szabolcs térségének mindhárom szakaszán, a Szamosközben, valamint a Krasznaközben rendelték el. A régióban az elöntött terület nagysága meghaladja a 450 négyzetkilométert, hiába üzemel tizenöt szivattyútelep folyamatosan naponta 3,5 millió köbméter vizet átemelve a folyókba. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tegnapig harminckilenc önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget. A területileg illetékes vízügyi szervezet eddig több mint húszezer homokzsákot és több szivattyút biztosított az érintett településeknek, a védelmi munkákban több mint kétszázan veszek részt. Újfehértón, ahol jelenleg is csaknem kétszáz házat fenyeget a belvíz, hét szivattyú dolgozik, ennek köszönhetően valamelyest csökkent az elöntött terület nagysága.
A Körösök térségében a belvízzel elöntött területek nagysága majdnem hatszázharminc négyzetkilométerre növekedett. A vízügyi szervezet tíz belvízvédelmi szakaszából újabb területen, a mezőberényin emelték a legmagasabb szintre a készültséget. Ezzel összesen már három szakaszon él a harmadfokú készültség, hat szakaszon pedig másodfokon védekeznek. A szivattyútelepek egy nap alatt tizenkétmillió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba. December elseje óta már 166 millió köbméter vizet szivattyúztak el a földekről. – A vízgazdálkodási társulatok ötvennyolc szivattyútelepet üzemeltetnek – tájékoztatott a tegnapi helyzetről Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.
Bács-Kiskun megyében a folyamatosan havazás nehezítette a belvíz elleni védekezést, a lehullott csapadék vélhetően tovább növeli majd az elöntött területek nagyságát.
A folyók fővédvonalain egy nap alatt háromszázhatvan kilométerrel nagyobb szakaszon, immár 2067 kilométer hoszszan van érvényben árvízvédelmi készültség. Harmadfokú készültséget rendeltek el közel ötszáz kilométer hosszan: a Tiszán a kiskörei tározó és Csongrád-nagyrévi szakaszai között, a Hortobágy-Berettyó és a Zagyva alsó szakaszán. Másodfokú készültség félezer kilométernél is hosszabb szakaszon, a Tisza dongér-csongrádi és a marostorok-mártélyi szakaszai között, a Lónyay-főcsatorna, a Kraszna, a Hármas-Körösök, a Hortobágy-Berettyó és a Sajó egyes szakaszain van érvényben. Elsőfokú készültséget kellett a vízügyi hatóságoknak elrendelni több mint ezer kilométeren, a Tiszán Mártélytól a déli országhatárig, a vass-felsőberecki és a tiszatarján-rakamazi szakasz között, a Berettyón, a Bodrog, a Hármas-Körös, a Hortobágy-Berettyó, a Kraszna, a Sajó, a Tarna, a Sebes-Körös, a Takta, a Túr és a Zagyva szakaszain, valamint mellékfolyásain.
A Tisza középső szakaszánál zajlik a jég is, ezért a Tisza-tó menti szakaszon elsőfokú jeges árvíz elleni készültséget rendeltek el. Két jégtörő hajó is készenlétben áll, valamint a hajózsilip és a vízlépcső egyes elemeinek fűtőberendezését is előkészítették, hogy kivédhető legyen a kár, amit feltorlódó jégtáblák okozhatnak.
Tovább emelkedett a Körösök vízszintje, négy folyón is emelték az árvízvédelmi készültséget – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Hétfőn másodfokra emelték a riasztást a Sebes-Körösön Körösladánynál, a Hármas-Körösön Gyomaendrődnél és a Hortobágy-Berettyón Árvízkapunál. Így az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból már 189 kilométeren van érvényben másodfokú árvízvédelmi készültség. Bak Sándor igazgató az árvízvédelemről szólva elmondta: a lehullott csapadékból mindegyik folyóágon újabb vízszint-emelkedések várhatók. Az védekezésben jelenleg 288 fő vesz részt.
Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerint utoljára negyven évvel ezelőtt, 1970-ben fordult elő hasonló téli árhullám Csongrád megyében, amit tavaszi rekordáradás követett. A Tisza vízszintje miatt Mindszentnél és Csongrádnál továbbra is tart a másodfokú védekezés. Ebben az évben már másodszor vágta el a külvilágtól a Tisza Szegeden a Kiskőrössy és az Öreg Kőrössy halászcsárdát, ahogy a Partfürdő is vízbe merült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.