Vita egy rákgyógyszerről

Több megkeresés is érkezett lapunkhoz azzal a cikkel kapcsolatban, amely egy, a hazai rákbetegeknél is gyakran alkalmazott gyógyszerrel foglalkozott. Cikkünkben többek között arról írtunk, hogy több tudományos szervezet, illetve közlemény is kétségeket fogalmazott meg a hazánkban is gyakran alkalmazott, a társadalombiztosító által finanszírozott rákgyógyszer ígért hatásosságával vagy költséghatékonyságával kapcsolatban.

Munkatársainktól
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet cikke egyértelműen úgy foglalt állást, vagy legalábbis nem cáfolta, hogy a gyógyszer alkalmazása nem előnyös a vastagbél-daganatos betegek számára, és felesleges pénzkidobás az egészségbiztosító részéről – vélekedett Thurzó László, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára, az onkológiai szakmai kollégium elnöke. Lapunknak küldött levelében hangsúlyozta: természetesen minden gyógyszeripari cég igyekszik piacot teremteni a készítményeinek, de ehhez a cég önmagában nem elégséges, csak széles körű, nemzetközi vizsgálatok igazolhatják, hogy valóban olyan szerről van szó, amely előnyt jelent a daganatos betegeknek. A gyógyszervizsgálatok hazánkban is szigorú kontroll mellett folynak. Az a feltételezés, hogy hatástalan gyógyszert támogatnak több milliárd forinttal, azt sugallja, hogy minden szervezet vagy szerv a gyógyszeripar „lekötelezettje”. – Ha a beteg azt olvassa, hallja, hogy egy kezelés semmit nem ér, akkor attól elzárkózik, és ezzel csak kárt okoz magának. A megjelent cikket olvasva sok beteg azt fogja feltételezni, hogy orvosa nem hozzáértő, rossz és haszontalan kezeléseket javasol, ami alapjaiban rombolja a beteg és orvosa közötti bizalmi állapotot – vélekedett Thurzó László.
Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke is levelet írt lapunknak. Ebben úgy vélekedett: cikkünk megkérdőjelezte egy 2010-ben tételes támogatásba bevont gyógyszerkészítmény hatásosságát, valamint egészségbiztosítási támogatásba fogadását. Szerinte feltehetőleg az újságíróknak nincsen tudomásuk arról, vagy ha van – mivel nem szenzáció –, nem érdekli őket az az évtizedekig tartó tudományos kutatás, gyógyszerkipróbálás, engedélyezési eljárás, amivel egy új vegyület eljut az alkalmazásig. – Szenzáció viszont, ha valaki egy német újságban megjelent, feltehetőleg elfogult vagy a kérdést nem értő elemzésre vagy egy tudományos elmarasztaló véleményre alapul, nem véve tudomásul a több száz, legelőkelőbb orvosi folyóiratokban megjelenő, a gyógyszer hatékonyságát bizonyító közleményt – szögezte le Simon Tamás.
– Megdöbbentett és egyben elszomorított az iromány – tudatta véleményét Dobolyi Lászlóné, a Meggyógyulhatsz Egyesület elnöke. – A rákos betegek számára az egyik legfontosabb dolog hinni az orvosukban és a terápiákban, a gyógyszerekben, amit alkalmaznak a kezelésüknél. Minden betegnek ez a hit fél gyógyulást, illetve az életük meghosszabbítását jelenti. Önök sok-sok daganatos beteg hitét ingatták meg vagy vették el – fogalmazott.
Korábbi cikkünk megjelenése után újabb fejlemény történt az ügyben. A napokban az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) bejelentette, hogy javasolja annak az engedélynek a viszszavonását, amely a szóban forgó készítményt emlőrák kezelésére javasolja, mivel a szer ebben az alkalmazásban nem bizonyult biztonságosnak és hatásosnak. Janet Woodcock, az FDA gyógyszervizsgálati és -kutató centrumának igazgatója egy nyilatkozatában úgy fogalmazott: a gyártó által egymást követően benyújtott klinikai vizsgálatok nem erősítették meg az eredeti vizsgálat során megfigyelt előnyöket. Az Európai Gyógyszerügynökség álláspontja ettől annyiban tér el, hogy több más gyógyszer-kombináció közül egynél továbbra is engedélyezi a készítmény alkalmazását emlőrákos betegeknél.
Mint arról lapunkban beszámoltunk, nemrég az angol technológiai értékelési intézet (NICE) közölte: nem támogatja a készítmény finanszírozását az előrehaladott béldaganat kezelésében annak magas költségeire és korlátozott egészségügyi hasznaira hivatkozva. Korábban arról írtunk, hogy a Spiegel német hetilap a Baden-Württemberg tartomány Betegbiztosító Orvosi Szolgálatának vizsgálatára hivatkozva azt írta: a magas költségek nem állnak arányban a vastagbél-, mell-, tüdő- és veserák ellen használt készítmény által elért „haszonnal”, szakszóval élve egészségnyereséggel.
Magyarországon ugyanakkor nem volt hivatalos közlés arról, hogy kétségek merültek volna fel a szer alkalmazásával kapcsolatban. Erre utal, hogy egy előterjesztés szerint újabb gyógyszer-kombinációban is adható lesz a szer tb-finanszírozás mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.