A sas hét végén nem repült

Ő S Ö K T E R E<br /><br />Hogyan zajlott a délvidéki bevonulás? Milyen árat kellett fizetni az 1941-ben visszatért területekért? Ezekre a kérdésekre is válaszol csütörtökön a Hír Tv Ősök tere című műsora.

Békés Márton
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetven évvel ezelőtt, 1941 tavaszán foglalták vissza a magyar honvédek a Trianonban a Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz csatolt Délvidéket. A pár napig tartó bevonulásért, amelyet nem kísért a fél évvel korábbi, Észak-Erdély visszatéréséhez hasonló euforikus ünneplés, nagy árat kellett fizetni. A német csapatok magyarországi átvonulásának napján, 1941. április 3-án Teleki Pál miniszterelnök öngyilkosságot követett el, az április 11–14. között zajló hadjárat pedig egyenértékű volt hazánk második világháborúba való belesodródásával.
Miután a náci Németország és a kommunista Szovjetunió szövetségben megtámadta Lengyelországot, Hitler és Sztálin hozzálátott a Molotov–Ribbentrop-paktum további részeinek végrehajtásához. Nyugat-Európát a német blitzkrieg közeledő veszélye, a közép- és kelet-európai népeket pedig a vörös birodalomba való bekebelezés fenyegette. Már egy éve folyt mindez, amikor Mussolininak is megjött a kedve a hódításokhoz: 1940 októberében megtámadta az olasz fasiszta rezsimhez egyébként meglehetősen hasonló Metakszasz-diktatúra alatt nyögő Görögországot. Az itáliai hadsereg rövid idő alatt kudarcot vallott, ami közvetlen fenyegetést jelentett a már a Szovjetunió megtámadását tervezgető Hitler jövőbeni balkáni hátországára – avat be a délvidéki bevonulás nem túl távoli előzményeibe Babucs Zoltán hadtörténész (Hadtörténeti Intézet és Múzeum). Az olasz fiaskó miatt igencsak felértékelődött Jugoszlávia stratégiai jelentősége. A balkáni országot a német vezető Belgrádnak a háromhatalmi egyezményhez való csatlakozásával látta biztosítani. 1941 márciusában Jugoszlávia alá is írta a szerződést, amellyel sorsát a tengelyhez kötötte. A hónap végén azonban Szimovics tábornok puccsa megbuktatta a németbarát egyezményt korábban aláíró Cvetkovics-kormányt. Hitler tombolt, és utasítást adott az olaszoknak nyújtandó segítségről szóló „Marita” terv átdolgozására, hogy az egyúttal alkalmassá váljon Jugoszlávia megsemmisítésére is.
Eközben Magyarország sem vesztegette az idejét. A németektől való „rugalmas elszakadáson” dolgozó Teleki politikájával összhangban született meg a magyar–jugoszláv „örök barátsági szerződés” 1940. december 12-én. Miután azonban a belgrádi puccs megtörtént, Budapest körül is megfordult a világ. Telekinek egy sor nehezen feloldható ellentmondással kellett megküzdenie. Horváth J. Csaba hadtörténész (Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Kossuth Lajos Hadtudományi Kar) szerint a miniszterelnök leginkább azért került kutyaszorítóba, mert nem akart ugyan német csatlós lenni, de a Jugoszláviával szembeni revíziós célt csak Berlin segítségével lehetett elérni. Ráadásul a mindvégig békés revízióban bízó kormányfő elképzelése egyre tarthatatlanabbá vált, ahogyan a német háborús gépezet az ellen a Jugoszlávia ellen kezdett készülődni, amelytől húsz éven keresztül pereltük vissza Szabadkát és Újvidéket. A lakosság revíziós várakozásának kielégítése és a jugoszlávbarát Nagy-Britannia rokonszenvének megőrzése szintén nem volt összeegyeztethető.
Hitler 1941. március végén hagyta jóvá a Jugoszlávia elleni haditervet, amely Magyarország és Olaszország aktív közreműködésével számolt, Bulgária és Románia viszont csak passzív együttműködőként volt feltüntetve. Horthy 1941. március 28-án fogadta el a német hadműveleti tervet, amely szerint a Délvidékért cserébe Magyarországnak a Wehrmacht területén való átengedésén túl több hadosztállyal, fegyveresen is be kellett kapcsolódnia a délszláv állam megsemmisítésébe. Mindez a decemberi örök barátsági szerződés megszegését jelentette, amelyet abban az esetben lehetett érvénytelennek tekinteni, ha Jugoszlávia szuverenitása megszűnik, vagy az államalakulat szétesik.
Az április 3-ától április 6-áig tartó magyarországi német átvonulás során már elkezdték mozgósítani a magyar hadsereget, ami azonban igencsak lassan haladt. Babucs elmondása szerint az ország összes, szállításra alkalmas gépjárművét és állatállományát behívták, amint a tartalékosokat is. Mivel azonban a SAS-behívókat nem kézbesítette a posta hét végén, ráadásul a szokásos tavaszi mezőgazdasági munkálatok miatt az arra kötelezettek vonakodtak bevonulni, a honvédség állományát nehezen sikerült feltölteni. Az idő pedig sürgetett – mondja Horváth –, hiszen a 6-án kezdődő offenzíva nyomán megszülető gyors német sikerek, az usztasa Horvátország április 10-i kikiáltása és a front aznap Belgrád alá érése sürgette a magyar hadvezetést. Eközben az ország is első kézből értesült róla, hogy Magyarország tulajdonképpen háborúban áll szomszédjával. A német támadás napjaiban több határ menti atrocitás történt, a jugoszláv hadsereg elaknásította a terepet, és felrobbantotta a letenyei hidat; 1941. április 7-én pedig jugoszláviai bombázókötelékek támadták meg Pécset, Szegedet, Siklóst, Kelebiát, Körmendet és Zalaegerszeget.
A sietősen Dél-Magyarországra vont alakulatokat április 11-én vetették először harcba. A honvédség 3. hadseregének négy hadteste és a határvadászok átlépték a határt, és a viszonylag jól gépesített gyorshadtest hamar bevette a szerbek által a húszas évek óta kiépített első határvédelmi erődvonalat. Az április 11-én Szabadkára bevonuló csapatok hamarosan a Duna–Tisza közének egészét birtokba vették, és 14-én már Újvidéken is kitűzték a trikolórt. A magyar hadsereg négy nap alatt visszafoglalta a Muraközt, a Baranyai-háromszöget és Bácskát; a történelmi Délvidék keleti része – a Nyugat-Bánság – azonban közvetlenül német felügyelet alatt maradt. A magyar csapatok bevonulását mindenütt partizántevékenység kísérte, amely nyugtalanítóan hatott a honvédekre – számol be a nehézségekről Babucs. Miközben Szabadkán, Újvidéken és néhány más településen szórványos lövöldözések voltak, Hitler azt követelte – sikertelenül – Horthytól, hogy engedélyezze a magyar csapatok további bevetését. A délvidéki hadművelet ára 226 halott és 241 sebesült volt – von mérleget Horváth –, továbbá az, hogy Magyarország a Szovjetuniónak küldött nyári hadüzenet előtt már hónapokkal belépett a második világháborúba.
A hetven évvel ezelőtti délvidéki bevonulásról szól csütörtökön az Ősök tere. Az adás időpontja a Hír Tv-ben: csütörtök 22.30, szombat 15.30 és szerda 16.05.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.