Áramtolvajok állásinterjún

A Tiszántúlon minden harmadik, az E.ON-nal szerződésben álló fogyasztó lopja az áramot – tudta meg lapunk –, amit alátámasztott a tegnapi razzia is, amely során a cég szakemberei Szolnokon ellenőriztek vendéglátóegységeket. A megyeszékhelyen tapasztaltak jól példázzák, miért származott csak tavaly több mint tízmilliárd forint kára a cégnek. Az E.ON áprilistól hamisításbiztos plombákat szerel fel mérőóráira.

Velkei Tamás
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kívánom, hogy az isten verje meg, aljas hazudozó, kerüljön a pokolra! – szórja átkait a szolnoki cukorgyárral szemközti büfé tulajdonosa az E.ON ellenőrére. Az idős hölgy kitörése azonban nem tántorítja el a cég munkatársait: a kismegszakítón látható gombostűnyi olvadásnyomok számukra árulkodó jelek, amelyek a „lopótök” használatára utalnak (a műszer alkalmazói egy krokodilcsipesszel kerülik ki a mért fogyasztást). Az ilyen esetekben – ahogy most is – szerződésszegés gyanúja miatt indul eljárás. A leszerelt mérőórát szakértők vizsgálják meg, és ha kiderül, hogy nem történt külső beavatkozás, a felhasználót semmilyen retorzió nem érheti. Itt azonban súlyos büntetésre számíthat a tulajdonos.
Ahogy a Széchenyi városrész egyik sörözőjének tulajdonosa is. Az ellenőrök a mérőórán található zárószelvényt elszakadva találják, a plombát vizsgálva megállapítják, hogy rajta a nyomat elmosódott, és a plombahuzalt az eredetihez képest egy másik nyíláson vezették ki – bizonyos, hogy a műszer működését befolyásolták.
A Zöldfa utcában folytatjuk az ellenőrzést. A kapcsolószekrényt kinyitva az ellenőrök elhűlve tapasztalják, hogy fénymásolt, vonalkód nélküli, ollóval kivágott zárószelvényeket ragasztottak fel szabálytalan alakban a mérőórára. A két zárópecsét közül az egyik fél centiméterrel lejjebb fityeg, ami ugyancsak a külső beavatkozás gyanúját erősíti.
Az esetek is rávilágítanak, hogy a régi ólomplombákkal könnyű visszaélni, ezért az E.ON áprilistól már egy újfajta, műanyag, vonalkóddal ellátott zárópecséttel látja el mérőóráit, amelyet nem lehet hamisítani. Az ellenőrök lecserélik a mérőórát egy digitális, mágnessel sem befolyásolható eszközre, a csere költségét a tulajdonos állja. Ám ez a legkevesebb. Kötbérszámlát is kap nagyjából félmillió forintról, továbbá az elmúlt egy évben vélhetően fogyasztott áram mennyiségét is ki kell fizetnie.
A söröző tulajdonosa elmondja: a bűnözők Szolnokon szinte az öszszes vendéglőnek felajánlják a csalás lehetőségét. Nála is jártak, de elhajtotta őket, az ivót azonban nem ő üzemelteti, kiadta bérbe, valószínűsíti, hogy a bérlő engedett a kísértésnek. Ami nem csoda, hiszen az áramfogyasztás költségének kétharmadát spórolja meg egy évben az, aki igénybe veszi az erre szakosodott bűnbandák szolgáltatását. Így egy kilowattóra negyven forint helyett csak tizenötbe kerül a felhasználónak.
– A Tiszántúlon az összes fogyasztó 35 százaléka lopja az áramot – közli Egyházi Nikolett, az E.ON szóvivője. A céget 2009-ben 14, tavaly 11,5 milliárd forint kár érte, amelynek nagy részét eddig nem tudta behajtani, az elmúlt évben mindössze 2,5 milliárd forinthoz sikerült hozzájutnia. Elmondja, hogy a trükkök a Balkánról szivárognak az országba, Románia, Bulgária és Ukrajna bűnözői élen járnak a fejlesztésben, ezért is fertőzöttebb az ország keleti régiója. A bűnözők szemtelensége sem ismer határt, idézi fel Egyházi Nikolett: állásinterjúikon több olyan személyt is kiszűrtek, akiről gyanítható volt, hogy az áramlopásban segédkezet nyújtó „vállalkozás” tagja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.