Aranykönyv

Csöndes budai utcában él a brit hadsereg egykori altisztje, aki 1945. április 13-án elsőként lépte át a felszabadítók közül a bergen-belseni koncentrációs tábor kapuját. Az 1919-ben Oroszországban született Paul Ronson megjárta a Közel-Keletet, Nagy-Britanniát, azután harminc esztendőn át Ausztráliában lakott.

Pethő Tibor
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fohász. A Bergen-Belsenben felszabadított foglyok között volt a budapesti származású Weisz Emil is, egy Rákóczi úti ruhaüzem társtulajdonosa. Az ötvenéves férfi 1944 szeptemberében mentesítést kapott Horthy kormányzótól első világháborús érdemeire való tekintettel, ám a nyilas-hatalomátvétel után az úgynevezett „kivételezéseket” azonnal megszüntette az új belügyminiszter, Vajna Gábor. Az országból 1944 végén hurcolták el, 1945 januárjában érkezett meg felesége és családja nélkül Bergen-Belsenbe. Tintával és ceruzával írt naplója pontosan rögzíti a barakk és az általa is lakott lágerrészleg eseményeit. A jegyzetelésre használt papírokon – amelyek között ott van a Horthynak írt mentesítési kérelem gépelt példánya is – ilyen sorokat olvashatunk: „IV/6. A nagy gyengeségtől egész nap fekszem. Egész nap kenyér nélkül vagyok, van tartalékom, arra vigyázok. Négy napra van a táborban élelem, azután mi lesz, ki tudja?” Az utolsó bejegyzés a felszabadulást követően, április 27-ről származik. A kusza sorokban rettenetes gyengeségéről szól, szinte haldoklását dokumentálja. Weisz Emilről ez az utolsó emlék, valószínűleg egy helyi tömegsírban fekszik, azzal a több mint húszezer társával együtt, akik a háború után nem sokkal haltak bele a megpróbáltatásokba. Naplója mellett imája is fennmaradt: „Mennyei Atyám, jóságos Teremtőm! Bízó lélekkel rimánkodom Hozzád, és áhítatos ajakkal küldöm eléd forró könyörgésemet. A harci zaj pihenő perceiben hazaszállnak gondolataim. […] Benned bízom, segítségedre támaszkodom, nyugodt és erős vagyok abban a rendíthetetlen hitben, hogy velem leszel mindig és mindenütt, sorsom őre, hogy a jövőt nekünk adod, mennyei atyám, és hogy boldogságban és békében fogom viszontlátni szeretteimet, én jóságos teremtőm. Amen.”


Még Auschwitz parancsnoka, Rudolf Höss is elborzadt a látványon, amely a Josef Kramer parancsnoksága alatt álló bergen-belseni koncentrációs táborban (KZ) fogadta 1945 kora tavaszán. Az eredetileg néhány ezer főre tervezett láger foglyai – ők voltak az úgynevezett „cserezsidók”, akikkel a német hadifoglyok kiváltását tervezték – eleinte viszonylag elfogadható körülmények között éltek: dolgozniuk nem kellett, ellátásuk kielégítő volt. A külföld számára propagandául is szolgáló KZ kirakatjellege a háború utolsó szakaszában szűnt meg, elsősorban mert a német visszavonulás miatt egyre több tábort kellett kiüríteni. 1945. március elején több mint negyvenezer rabot őriztek itt, a zsúfoltság, az elégtelen táplálkozás és a latrinák telítettsége miatt hamarosan ki is tört a tébécé- és tífuszjárvány. Ennek ellenére áprilisban még 28 ezer új lakót hoztak Bergen-Belsenbe.
Az általános járvány elharapózásától tartva a Wehrmacht viszonylag gyorsan, harc nélkül feladta a térséget. A bevonuló amerikai és brit erők majd egy hétig nem mentek be a tábor területére a fertőzésveszély miatt. Április 13-án érkezett az első, védőoltásokkal és DDT-vel ellátott angol csoport a lágerbe Hudson őrnagy és Paul Ronson főtörzsőrmester vezetésével. A földön legalább 15 ezer halott feküdt, körülöttük csontsovány, sokszor meztelen emberek, fekáliadombok. A később odaérkező angol orvos tábornok, aki pedig már sokat tapasztalt, sírva fakadt a látványtól, amely a tiszteletére fehér zászlóval, díszegyenruhában felsorakozó SS-alakulatok mögött fogadta. (A KZ két német parancsnokát, Josef Kramert és a visszaemlékezők szerint gyönyörű, végletekig kegyetlen 22 éves Irma Gresét 1945 decemberében halálra ítélték és kivégezték.)
Először a táborba elsőként belépő, ma Budapesten élő, az elemi és a középiskolát is itt végző Paul Ronson szólt magyarul a felszabadítók nevében.
A kilencvenharmadik esztendejét taposó idős úr elegáns budai nappalijában friss mozgással mutatja a korabeli dokumentumokat, háborús kitüntetéseit, amelyeket a szászországi németektől, sőt magától II. Erzsébet királynőtől kapott. Mint mondja, Magyarországra való visszatérése után több egykori lágerlakó kereste meg Miskolcról és Debrecenből, emlékezve, hogy ő jelentette az első reményt a szinte már csak a halálukra váró raboknak. (Részt vett a magyar foglyok összeírásában, hazatérésük előkészítésében is.) Az ott töltött hónapok alatt fontos feladatok megoldásában segédkezett: a volt foglyokat fertőtleníteni kellett, azután vizsgálták meg őket az orvosok. A többség külön erre a célra kialakított kórházba került, s csak azután indulhattak el hazafelé 1945 őszén. El kellett különíteni a táborlakókat – az esetleges inzultusokat kerülendő – a helyi lakosságtól. A fiatal Ronson altiszt, aki 1947-ig a néhány kilométerrel arrébb fekvő alsó-szászországi Cellében szolgált – ma a város aranykönyvében őrzik a nevét –, hamarosan arról is értesült a Vöröskereszt révén, hogy Auschwitzba deportált édesanyja, varrónői képesítésének köszönhetően, túlélte a háborút, s ismét Budapesten él. Édesapja ugyanakkor eltűnt, valószínűleg gyilkosság áldozata lett.
A jekatyerinburgi zsidó család a bolsevikok győzelmét hozó polgárháború idején menekült el Oroszországból egyetlen kincsével, az egyéves babával, Pavellel. Magyarországnál tovább nem jutottak, szerény körülmények között a Soroksári út környékén éltek, itt végezte elemi és középiskoláit a kisfiú, aki apja kapacitálására kitanulta a fonómesteri szakmát. Az Angliába vágyódó, immár húszéves Pál 1938-ban indult útnak a brit követség javaslatára előbb Csehszlovákiába, hogy onnan utazzon aztán menekültútlevéllel a szigetországba. Kalandos vándorlások sora kezdődött ekkor. 1939. március közepén a németek bevonultak Csehországba, innen tehát tovább kellett mennie, mégpedig a helyi brit diplomáciai képviselet javaslatára Lengyelországba, ahonnan Gdyniából hajóval szállították volna el a kivándorolni vágyókat. Katowitzéig jutott, aztán 1939 szeptemberében itt is megjelentek a német csapatok. A helyi angol konzulátus azt a bölcs tanácsot adta, hogy térjen vissza Magyarországra.
Budapestről 1939 decemberében vonaton indult Jugoszlávián át, az Isztambul–Ankara–Aleppó-útvonalon Bejrútba, ahol önkéntesként a francia haderőhöz csatlakozott. Karácsony után átszállították őket Európába, aztán – mondhatjuk, immár sokadszorra – megérkeztek a németek, ezúttal 1940 kora nyarán Franciaországba. A Dunkerque-ből menekülő, felszerelésüket maguk mögött hagyó angol–francia alakulatokkal nem sikerült eltávoznia. Marseille mellől vitte egy hajó Gibraltárba, majd onnan a német tengeralattjáróktól veszélyeztetett ötnapos úton jutott át Nagy-Britanniába. A királyi hadsereg rögtön átvette a közép-európai – elsősorban cseh – menekülteket. Ekkor kapta a Paul Ronson nevet is a műszaki osztályon beosztást kapó közkatona.
A második front felállítása újabb változást hozott a nyugodt körülmények között élő, megnősülő Ronson életébe. Londonba hívták, s nyelvtudása miatt – máig folyékonyan, szinte akcentus nélkül beszél angolul, magyarul, oroszul, csehül és németül, sőt valamennyire az összes szláv nyelven – főtörzsőrmesterré előléptetve a skót Hudson őrnagy mellé osztották be, majd az arcvonalra vezényelték. Hudson a leendő németországi megszállási övezetek kialakításával foglalkozott, ezért volt szüksége a poliglott Ronsonra.
A bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításában való részvétele után néhány évvel leszerelt, s rövidre szabott budapesti látogatása után, 1949-ben angol állampolgárként kivándorolt Ausztráliába. Ekkor derült ki, mennyire igaza volt édesapjának, amikor fonómesternek taníttatta. Sydney egyik szövőgyárában kapott munkát, miután a kétkedő igazgató meggyőződött szakértelméről. Az előbb busszal, majd kismotorral hajnalonta a távoli gyártelepre közlekedő, egyébként az előkelőnek számító helyi zsidó negyedben élő, másodszor is megnősülő férfit alig egy esztendeig foglalkoztatta a textilipar. Megtakarított pénzén egyik szomszédjától gyorsétkezdét vásárolt, amelyet viszonylag hamar felvirágoztatott, aztán a következő harminc évben jelentős hálózattá bővített. A jómódúvá váló üzletember kapcsolatba került diplomáciai körökkel is, egy orosz tisztviselő meghívta, látogassa meg szülőhelyét, a Szverdlovszkká átkeresztelt Jekatyerinburgot, végül azonban nem kapott vízumot a stratégiai fontosságú szovjet ipari központba. Rendszeres pénzküldeményekkel segítette Budapesten élő édesanyját, aztán 1980-ban, felesége halála után eladta az üzlethálózatot, majd nemsokára hazánkba érkezett. Híreket kapott ugyanis édesanyja betegségéről. A véletlen úgy hozta, hogy a megtakarított pénzzel rendelkező Mr. Ronsont, aki egyáltalán nem felejtette el a magyar nyelvet, Budapesten érje utol az újabb szerelem.
Szépen alakultak a valószerűtlennek tűnő események: a Tüzép csinos osztályvezetőnője hamar igent mondott, a magyarországi látogatások sűrűsödtek, végül Ronson úr 1984 decemberében nyugdíjas angol állampolgárként Ausztráliából a kádári Magyarországra költözött. A csöndes budai bérház második emeletén, szép napos lakásban élnek együtt immár huszonhét éve. Azóta az asszony is nyugdíjba ment. Számtalanszor voltak Ausztráliában, többször hívták vissza Bergen-Belsenbe a megemlékezésekre. Ronson úr itthon sem tétlenkedett, a legutóbbi időkig – a rendszerváltozástól kezdve tizenhét éven át – bridzspartikat szervezett budapesti diplomatafeleségeknek. Első házasságából született lánya, négy unokája, öt dédunokája Kanadában él.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.