Arcátlan arculat

Körmendy Zsuzsanna
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem olyan sok pénz az az ötvenmillió. Egy takaros családi ház ára Budapest környékén. Ha még ehhez hozzávesszük, hogy ezt a pénzt a Magyar Nemzeti Bank arculatváltására költötték el, akkor ez az összeg igazán semmiség.
Jegybankunk arculata persze attól változna leginkább, ha Simor András fölállna a székéből, és az nem is kerülne ötvenmillióba. Sőt, másfélszer annyit spórolnánk egy évben, ha távozna. A jegybank felügyelőbizottságának vizsgálatai szerint a szerződések egy kissé kaotikusak, szabálytalanok és visszaélésgyanúsak, ezért nem lehet követni az arculatváltozás nyomait. Az ötvenmillió felhasználásának útja rejtélyes, az egyetlen látványos változás: más a logó.
Bár szerdai lapszámunkban közöltük az új emblémát, igazából színesben kell látnunk az alkotást. Nem állítom, hogy kifejezetten heurékaélmény az interneten fölfedezni, hogy a hét szürke oszlopocska közül kettő zöld (nem annyira, mint Cohn-Bendit, inkább olyan zsengekutyatej-színű), de mégis valami. Azt sem mondhatjuk, hogy ezt a színorgiát Kandinszkij is megirigyelhette volna. A grafikonokat idéző, visszafogottan lehengerlő embléma önmagában kétségkívül keveset mond, a vizuális élmény még ennél is jelentéktelenebb, de hiba lenne ebből azt a primitív következtetést levonni, hogy az új logó nem közöl semmit sem, viszont ronda. Mindenben föl kell tudni fejteni a titkos tartalmakat ahhoz, hogy a kódolt üzenetek mellett a rejtett szépségek is kibontakozhassanak.
Bár az ismert, liberális gondolkodású esztéta a minap megfellebbezhetetlenül kijelentette, hogy a jobboldalon nincs is kultúra, bizonyítsuk be, hogy itt is tud szárnyalni a képzelet, fejtsük meg a titkos jelentéseket!
Induljunk ki abból, amit látunk: a hét oszlopocskából. Lehet, hogy 1. hét politikai törpét jelképeznek, akik a választások előtti két ciklusban meghatározó személyiségek voltak az ország kormányzásában. De az is lehet, hogy egészen másfelé kell kutakodnunk. 2. Minden pénzmozgást, sőt, a jegybank egész tevékenységét mindössze néhány főember irányítja, öt férfi és két nő (a hölgyek a zöldek), de nem arról van szó, hogy azért vannak heten, mert gonoszok, ez aljas rágalom. 3. Azért dominál a logóban a hetes, mert a hét mitikus szám, gondoljunk a hétfejű sárkányra, amelynek hiába vágod le az egyik fejét, kinő helyette a másik, olyan ez, mint az eladósodás, hogy stílszerűek legyünk. Aki pedig a bankelnököt el akarná mozdítani pozíciójából, netán fizetését maximálni akarja kétmillió forintban, mint más köztisztviselőét, annak csak azt mondhatjuk: „hétszer szüljön meg az anyád”, hogy József Attila A hetedik című versére utaljunk.
Persze, nem arról van szó, hogy nem tudjuk az igazi megfejtést. 4. A „magyar” az első három oszlop, a „nemzeti” a két zöld (piros és fehér most szünetel), a bank pedig, ami a legfontosabb, tehát a legkiemelkedőbb, az utolsó két alakzat. Ez oly logikus lenne, mint a hajdani nyilas vélemény, amely szerint a magyar parasztasszony nyugodtan tenyésszen libákat, mert az magyar madár: csőre piros, tolla fehér, és zöld mezőben jár. 5. megoldás: a Stonehenge-nél egy kicsit kevésbé időtlennek tűnő oszlopok a szocialista kormányok két ciklusának sikerekben bővelkedő hét szűk esztendejét jelentik. A Bajnai-üstökös 2009-ben tűnt fel miniszterelnökként a magyar politika egén, ezért magasabb az utolsó előtti oszlop. Bajnai New Yorkban fogja tanítani a válságkezelést, az amerikai közgazdászok már a körmüket rágják, annyira kíváncsiak, mi mindent fognak tanulni tőle. A Bajnai-obeliszk titkát tehát megfejtettük, de még fölmerülhet a kérdés, vajon a két zöld oszlop nem az LMP-t jelenti-e. A stonehenge-i szilárdságot nekik még tanulniuk kell, egyelőre párjukat ritkító politikai érzékkel saját bevallásuk szerint temetik a jogállamot.
Law and order, így mondják az angolszász világban a jogállamot, vagyis: rend és törvény. Nekik ez a két szó elég. Nekik ez a jogállam lényege. Nálunk a liberálisok és a baloldal mégis, amikor az Orbán-kormány rendet akar és a törvényességet kéri számon az előző kormányok alatt zajló korrupciós-vesztegetős, nokiás- és viszkisdobozos világ szereplőitől, föl vannak háborodva. Rend és törvény? Még csak az hiányzik. Különben miből fizetnék ki ötvenmilliós új arculatukat?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.