Az alkotmányt védi a kormány

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bármely más országból, akár Németországból is beavatkozzanak a magyar alkotmányozási folyamatba – reagált Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a német külügyi államminiszter nyilatkozatára.

Munkatársainktól
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes, Werner Hoyer hétfőn fejezte ki aggodalmát az új magyar alkotmány kapcsán. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pedig Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kritikáira kifejtette, Magyarország szuverén ország, és az Európai Unió alaptörvénye szerint az alkotmány kérdése nemzeti hatáskörbe tartozik. A parlament a kétharmados többséggel rendelkező kormánypártok képviselőinek szavazataival hétfőn fogadta el Magyarország új alaptörvényét.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilapban az eddigi és a várható kritikákra válaszolva kifejtette, az alaptörvény megőrzi a törvényhozási, a kormányzati és a bírósági hatalmi ág közötti klasszikus megosztást, s fenntartja a parlamenti demokráciát és a jogállamiságot. Ezenkívül az új magyar alkotmány teljes összhangban áll az európai hagyományokkal, megerősíti Magyarország elkötelezettségét az egyéni szabadság, a demokrácia, a jogállamiság mellett, s megőrzi a magyar parlamenti tradíciókat és állami intézményeket. Az Európai Parlamentben pedig Szájer József néppárti képviselő azt fejtegette, a jogszabály a magyar és az európai alkotmányos hagyományokon, továbbá az Alapvető Jogok Chartájának rendelkezésein alapul. Az európai szocialisták – mellettük a zöldek és a liberálisok – azonban továbbra is támadnak: Martin Schulz frakcióvezető felhívta az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot, hogy alaposan vizsgálják meg, vajon megfelel-e az európai értékeknek az alkotmányunk. Az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja válaszul közölte, elfogadhatatlan, hogy Martin Schulz és az európai szocialisták félrevezető nyilatkozatokat tesznek, és felhívást intéznek az Európai Bizottsághoz, miközben a magyar szocialista képviselők saját parlamentjükben visszautasították a részvételt az alkotmányozás folyamatában.

Összeállítás a 3., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.