Az aranybarna kenyerek óbudai apostola

MESTER-MŰHELY

Klementisz Réka
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehmann Imrének nem kenyere a mellébeszélés. A nyafogás pláne nem. Jóval a nap előtt kel, magára ölti fehér köpenyét, és mint más a karosszékbe, beül legendás óbudai üzlete pénztárgépe mögé. Várja a törzsvendégeket. Imre bácsi – ahogy mindenki hívja – legyint a korra. – Mit nekem az a kilencven-egynéhány év! – nevet fel újságja mögül. Fel nem cserélné a kemence közelségét, a hajnalt, amit csak a pék láthat, semmiféle kényelmességre.
Aranyhegyi úti sütödéje több mint egyszerű pékség – találkozóhely. Az egyik utolsó biztos pont, ahol térfogatnövelő szer helyett a pékmester a szívét-lelkét süti bele a tésztába, a túrós batyuba, a kalácsba és mindenbe, ami a kemencéjéből a polcokra kerül. – Jobb ez itt, kérem, mint egy színházi büfé – bizonygatja Imre bácsi, aki ha kell, akár este hatig is kitart műszakban, legfeljebb a feleségének engedi át a kasszázás felelősségét, s még csak nem is a családfői tekintély miatt.
Az összes keze ügyébe kerülő lapot kiolvassa, határozott véleménye van a dolgok folyásáról, muszáj minden vásárlóval megvitatnia. Imre bácsi üzletébe úgy jár az ember kifliért, mintha a bölcsek tanácsa elé járulna. Mindenről eszébe jut egy régi történet, egy vicc, meséjében az emlékek egymásba érnek, minden alkalomra jut egy-egy elvitelre a kiló kenyér mellé. Egy filmgyári szilánk, ahol Imre bácsi Karády Katalin, Jávor Pál és a többi legenda körül sürögve-forogva kalandvágyból naplóvezetőként dolgozott. Egy kertészeti jó tanács azokból az időkből, amikor a pékségek államosítása utáni ínséges időben kényszerűségből virágkertészetet nyitott. Némi fotósműhelytitok; Lehmann Imre ahol csak tudott, világ életében szenvedélyesen kattintott. – Olyan vagyok, mint a patkány; túlélek minden hajótörést – szúrja oda a történetek végére mindig –, de bárhová sodort az élet, csak úgy emlegettek: Lehmann, a pék.
Pék volt már Imre bácsi Tolnából Óbudára származott édesapja is. Első üzletük az óbudai Goldberger-gyár tövében, a Kiskorona utcában busásan eltartotta a családot, Lehmann Imre sem vágyott másra, csak hogy vihesse tovább a mesterséget. Megszerezte a mestervizsgát 1945-ben, és péksége hatvan mázsa kenyeret sütött naponta azokban az időkben, amikor Óbudán még harmincnégy pékség működött. – Nyakunkon volt a világháború, és én tudtam, hogy a liszt, a kenyér menti majd meg az életemet – emlékszik vissza a legkeményebb évekre. Péksége a végsőkig kitartott, és ellátta a környéket kenyérrel. Jóslata pedig beigazolódott. Nem küldték a frontra, élelmező katona lett, és egy raktárban vészelte át a második világégést. – Akkor, ott megfogadtam a Jóistennek, hogy halálomig kitartok a mesterségem mellett – mondja kissé elkomorulva, és a sütöde szentélyébe terelget. – Nézze ezt a gyönyörű, szuszogó Wener Pfeidert! – mutat a több mint száz éves, német gyártmányú gőzkemencére. Csak semmi nagyüzemi sterilitás, lelketlen rutin. Imre bácsi hobbiból sörkészítésben is utazó fia a mai napig ezzel a matuzsálemmel süti aranybarnára a kenyeret, a tésztába pedig csak tápiógyörgyei lisztet dagaszt. Lehmannék lassan egy évszázada a magyar búzára esküsznek. Imre bácsi pedig nagyüzemi időkben is kitart a hite mellett: a kenyér szent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.