Civil védelem romáknak

A cigányok által elkövetett bűnök, a hozzájuk köthető terror ellen demonstrált fáklyás felvonulással a Jobbik szombaton este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőszalontán. Az LMP és több civil szervezet a Jobbik megmozdulása ellen tiltakozott ugyanott; a településen és környékén a rendőrség nagy erőkkel volt jelen. Hejőszalontán március 22-én megöltek egy 50 éves nőt, a Jobbik szerint a tettes cigány származású.

Tolcsvai L. László
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton a rendőrség már kora délutántól nagy erőkkel volt jelen Hejőszalontán, a demonstrációkra érkezőket igazoltatták. A községben feszült volt a hangulat, de rendbontás nem történt. A településen március 22-én megöltek egy 50 éves nőt, akinek több albérlője volt. A gyilkosság elkövetőjét és társait a rendőrség elfogta.
A demonstráción a Jobbik több országgyűlési és térségi képviselője vett részt, valamint sok száz, a párttal szimpatizáló tüntető, közülük többen a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájához hasonlító öltözetben jelentek meg. Schneider Tamás alelnök azt hangoztatta, a romák terrorja valós, amit meg kell állítani. Egyed Zsolt országgyűlési képviselővel együtt határozottan kiállt a cigánybűnözés fogalma mellett, s példákkal támasztotta alá érveit. Elhangzott, a rendőrség kezdjen statisztikát vezetni a bűnelkövetők etnikai hovatartozásáról.
Hejőszalontán, a település cigányok lakta részén civilek vették körbe a romák házait. Ott voltak a jogvédő Amnesty International képviselői, valamint az LMP képviselői, aktivistái is.
A cigány lakosság megfélemlítése a cél, ez azonban egy modern demokráciában nem megengedhető még akkor sem, ha egy parlamenti párt teszi – mondta lapunknak Jeney Orsolya. Az Amnesty International Magyarország magyar elnöke szerint visszataszító, amikor hazánkban egy parlamenti párt próbál egymással szembefordítani népcsoportokat, a Jobbik Magyarország Mozgalomnak pedig ez szokásává vált. Az Amnesty International szervezet fél egy polgárháborús helyzet kialakulásától, éppen ezért volna helyes megállítani a szélsőségek eszkalációját – tette hozzá. Jeney állítja: bűnözés van, de ez etnikai, politikai hovatartozástól független. Hangsúlyozta, hogy a szélsőséges csoportok ne akarjanak rendet tenni Magyarországon, hagyják ezt a feladatot a kormányra. A szervezet már ajánlásokat fogalmazott meg, amelyek arról szólnak, hogy embereket nem szabad megítélni származásuk alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.