Csőddel fenyeget a holokausztper

Egy év alatt több mint 133 millió forintjába került a magyar államnak a Chicagóban kezdeményezett holokausztper. Továbbra sem lehet azonban tudni, helyt ad-e a külföldi hatóság a holokauszt túlélői és leszármazottaik által több pénzintézet, köztük magyar bankok ellen benyújtott keresetnek. Szakemberek szerint nagy a tét: az esetleges elmarasztaló bírósági döntés csődbe juttathatja Magyarországot.

Győr Ágnes
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állami pénzből több mint 133 millió forintot költött idáig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogi képviseletre abban a kártérítési perben, amelyet tavaly több pénzintézet ellen indított holokauszttúlélők és leszármazottaik egy csoportja az Egyesült Államokban – tudta meg lapunk Listár Dánieltől, az MNB kommunikációs szakértőjétől. Emlékezetes, 2009. március 25-én több bank, köztük magyarországi pénzintézetek ellen nyújtottak be keresetet Chicagóban. A Magyar Nemzeti Bank, az Erste Group Bank, az MKB Bayerische Landesbank, az OTP Bank és a Creditanstalt Bank elleni gyűjtőkereset szerint az alperesek jogelődei részt vettek a népirtásban, és bűnrészesek voltak benne, kifosztották a zsidó áldozatokat, eltulajdonították a rájuk bízott vagyont. A felperesek, „a banki lopás holokausztáldozatai” 1944-es árfolyamon számolt kétmilliárd dollárnyi vagyoni kár és a kamatok megtérítésére tartanak igényt. Ez az összeg mai értéken, a kamatokkal együtt körülbelül 75 milliárd amerikai dollár (13 834 milliárd forint) lenne, azaz Magyarország 2009-es GDP-jének körülbelül a 40 százaléka.

Tetemes költségek

Az MNB májusban közbeszerzési eljárásban szerződést kötött az amerikai Katten Muchin Rosenman ügyvédi irodával. A két fél többek közt arról állapodott meg, hogy az iroda 2011 decemberéig elvégzett munkáiért számlázható díjazása és költségei nem haladhatják meg a 2,1 millió amerikai dollárt (390 millió forintot). Az idén március 22-ig az MNB 133 345 283 forintot fizetett ki, holott a per valójában még el sem kezdődött.

Vizsgálják a jogosultságot

Egyelőre az úgynevezett joghatósági szakasz zajlik, amelyben azt vizsgálják, hogy az amerikai bíróság egyáltalán jogosult-e a felperesek által előterjesztett kereset elbírálására – olvasható az MNB lapunkhoz eljuttatott levelében. A döntéshez a bíróság amerikai belső jogi kérdéseket mérlegel. Ilyen például, hogy eljárhat-e külföldi állam ügyében, nem évültek-e el a követelések, nem rendezte-e azokat nemzetközi egyezmény, nem lenne-e célszerűbb, ha az ügyet Magyarországon bírálnák el, vagy ha az ilyen jellegű vitákat – szükség esetén – a két állam végrehajtó hatalma rendezné egymás között. A joghatóság kérdésében várhatóan májusban lesz az első tárgyalás. Az MNB az ügyben az amerikai ügyvédi irodán kívül egy hazai céget, a Katona János Ügyvédi Irodát is megbízta a jogi védekezés támogatásával.
Noha a bankoknak sokba kerül a jogi védekezés, költségeik eltörpülnek a felperesek által követelt összeg mellett – mondta lapunknak Kende Tamás, az ELTE ÁJK Nemzetközi Jogi Tanszékének adjunktusa. A kutató ismeretei szerint a mostanihoz hasonló nagyságú kártérítést még nem követeltek Magyarország történetében. Kifejtette, ha az MNB elveszítené ezt a pert, akkor hazánk nagyon nehéz gazdasági helyzetbe kerülhetne hosszú időre.
Az OTP Bank, amelynek jogelődje az 1949-ben létrejött Országos Takarékpénztár Nemzeti Vállalat, pergátló kifogásokat nyújtott be. Lapunkat a bank kommunikációs osztálya arról tájékoztatta, hogy várhatóan május 19-én dől el, helyt ad-e a bíróság ezeknek.

Óriási a tét

Kende szerint több szempontból is érthető, hogy a pénzintézetek komolyan veszik a keresetet. Az ugyanis egyrészt nemcsak azoknak a követeléseiről szól, akik már most is a per felperesei, hanem gyűjtőper, amit azzal a céllal indítottak, hogy még további sok tízezer, a magyarországi holokausztban vagyonát veszített család értékeit követeljék vissza a bankoktól. Bár az amerikai bíróság esetleges elmarasztaló döntése nem lehetne végrehajtható Magyarországon, a bankok határokon túli átutalásain, külföldi számláin és vagyontárgyain az ítélet Amerikában és bizonyos esetekben azon kívül is érvényesíthető lehet. Ezért az MNB-nek és Magyarországnak is alapvető érdeke, hogy a bank minden jogszerű eszközzel megvédje álláspontját a bíróságon – erősítette meg a bank kommunikációs osztálya. Kende Tamás szerint a pénzintézeteknek azt is figyelembe kell venniük, hogy egy ilyen per kihat a tőzsdei részvényeik értékére.
Az az összeg, amelyet a bankok védekezésre költenek, nem térül meg, ha visszadobják a keresetet, de akkor sem, ha az alperesek nyernek. Ennek oka, hogy az amerikai szabályok nem rendelkeznek arról, hogy a pervesztes félnek meg kell térítenie a nyertes költségeit. Bár ezt elrendelheti a bíróság, valószínűtlen, hogy a holokauszt-áldozatokkal és rokonaikkal fizettetik ki a bankok és a magyar állam kárát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.