Elhallgatott a negyedrendű vádlott

A négy közül már csak a harmadrendű vádlott, Pető Zsolt tagadja bűnösségét a romagyilkosságok ügyében folyó büntetőperben. A negyedrendű vádlott, Csontos István nem kívánt vallomást tenni és kérdésekre sem válaszolt. A tárgyaláson váratlanul megjelent Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.

Munkatársainktól
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részvét?
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök: Azért jöttem el a büntetőperre, mert részvétemet és együttérzésemet szeretném kifejezni az áldozatok és a hozzátartozók iránt. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke: Gyurcsány Ferenc a nyilvánosságot hajszolja. Az egykori kormányfő megjelenése a tárgyaláson botrányos és elfogadhatatlan. A gyilkosságsorozat Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején történt, és még számos körülményt tisztázni kell. Például, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal éppen a gyilkosságsorozat előtt szüntette meg a feltételezett gyilkosok megfigyelését.


Megjelent Gyurcsány is. Meglepetésszerűen megjelent Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Molnár Csaba egykori kancelláriaminiszter is a romák sérelmére elkövetett, támadássorozat tegnapi büntetőtárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon. A volt kormányfő kijelentette: azért jelent meg, mert részvétét és együttérzését szeretné kifejezni az áldozatok és a hozzátartozók iránt egyrészt mint apa, mint férj, mint politikus, másrészt mint a támadássorozat idején miniszterelnöki tisztséget betöltő személy. Gyurcsány megjelenése a bírósági tárgyaláson botrányos és elfogadhatatlan – mondta Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint eddig az volt a gyakorlat, hogy a politika nem próbálja meg befolyásolni a bírósági ítéleteket. – Gyurcsány Ferenc ezzel átlépte a Rubicont, a Fidesz pedig mélyen elítéli ezt a magatartást – tette hozzá. Kósa hangsúlyozta azt is, hogy részvétet csendben és magánemberként szoktak kifejezni. A fideszes politikus szólt arról is, hogy a gyilkosságsorozat Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége ideje alatt történt, „és tudjuk, hogy van benne olyan szál, aminek kapcsán fontos kérdések még tisztázandók”. Példaként említette azt, hogy éppen a gyilkosságsorozat előtt szüntették meg a feltételezett gyilkosok nemzetbiztonsági megfigyelését. Kósa Lajos szerint így még nem világos, hogy a Katonai Biztonsági Hivatalnak (KBH) és az ezeket irányító vezetőknek, politikusoknak van-e felelősségük vagy sem. Ismeretes, hogy a KBH akkori tisztje a romagyilkosságok idején információt kért Csontos István negyedrendű vádlottól. (V. A.)


Csontos István negyedrendű vádlott vallomásával folytatódott volna tegnap a cigányok sérelmére elkövetett gyilkosságsorozat pere, a vádlott viszont a tárgyalás kezdetén bejelentette, nem akar semmit mondani és kérdésekre sem válaszol. A korábbi tárgyalásokon Csontos beismert bizonyos cselekményeket, a tiszalöki gyilkosság utóéletéig jutott el, a kislétai gyilkosságról azonban már nem beszélt.
Tegnap ismertették az első- és másodrendű vádlott, Kiss Árpád és Kiss István nyomozati vallomásait, amelyek kapcsán a tárgyaláson mindketten elismerték, hogy jártak egyes támadások helyszínén, és adtak le lövéseket, ugyanakkor hangsúlyozták: sérülést nem akartak okozni, emberekre nem adtak le célzott lövéseket, csupán házakra. Céljuk nem az ölés, csak a figyelemfelkeltés volt.
A tárgyalás előrehaladtával egyre több ellentmondás figyelhető meg az egyes vádlottak vallomásai, de időnként még ugyanazon vádlottnak az eljárás különböző szakaszaiban tett vallomásai között is. Kiss István a tárgyaláson fenntartotta azt a korábbi, nyomozók előtt tett vallomását, amely szerint jelen volt a 2008 augusztusában Piricsén végrehajtott támadásnál, ahol négy lövést, vádlott-társa, Pető Zsolt pedig két lövést adott le.

*

Nyomozati vallomása szerint Kiss István a sajtóból értesült arról, hogy megsebesített egy nőt, amikor lőtt. A tárgyaláson hangsúlyozta, ez nem célzott lövés volt.
Az első- és másodrendű vádlott tagadta, hogy köze lenne a besenyszögi fegyverrabláshoz, állításuk szerint csak a sajtóból értesültek arról, hogy a rendőrök „rájuk akarják kenni” ezt a bűncselekményt. Nyomozati vallomásukban az áll, hogy a fegyvereket Pető Zsolt szerezte be saját kapcsolatai révén.
Kiss Árpád azt vallotta: Pető Zsolt önmagától, nem tudja milyen célból szerezte be a fegyvereket, kezdetben hármat, majd néhány héttel később újabb három darabot, és ezt már az első támadás előtt meg is mutatta nekik. Állítása szerint az elsőként megmutatott három fegyver új állapotú volt, a másik három közül kettő már átalakított, a harmadik sörétes fegyvernek pedig ő vágta le a csövét. Kiss István ezzel szemben azt vallotta, Pető Zsolt az ő megbízásukra szerezte be a fegyvereket: öt sörétes és egy golyós puskát, amelyet közös albérletükben az ágy alatt tartott. A Kiss testvérek a gyilkosságsorozat piricsei és galgagyörki helyszínével kapcsolatban elismerték bűnösségüket.
Pető Zsolt tagadja az ügyészség szerint többszörös emberölésként minősülő, hat halálos áldozatot követelő romagyilkosságok büntetőperében, hogy bármifajta bűncselekményt elkövetett volna, vagyis, hogy köze lenne a vádiratban megfogalmazott fegyverrabláshoz, illetve a romák elleni támadásokhoz. A bíróság előtt, megerősítve korábbi vallomását, azt mondta: bűncselekményt nem követett el, így a fegyvereket nem is tárolhatta, azokkal lövéseket egyszer sem adott le.
Ismeretes: a hat halálos áldozattal járó emberölés-sorozat 2008. július 21-én Galgagyörkön kezdődött, a halálbrigád 2009 augusztusában Kislétán csapott le utoljára.
Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt 2008 augusztusában Piricsén támadott meg két házat Molotov-koktélokkal, az ott lakó Gyetyinás Magdolna a lábán sérült meg. A csapat következő akciói, a nyíradonyi és a tarnabodi támadás sem követelt emberi életet. Ellenben a kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön pedig egy 27 éves apa és ötéves fia vesztette életét. Kiss Árpádot, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt mint bűnsegédet a főügyészség több emberen elkövetett emberöléssel és más bűncselekmények elkövetésével vádolja. A bírósági tárgyalás ma folytatódik.

Ügyvédi indoklás. Barcsi István ügyvéd lapunk kérdésére közölte, védence, Csontos István a sajtóban megjelent cikkek miatt döntött a hallgatás mellett. Mint mondta, egyes orgánumok Csontos István több órás vallomásából egy-egy mondatot önkényesen kiragadtak, és úgy állították azt be, mintha védence az előző tárgyalási napon belezavarodott volna a vallomástételbe. Csontos a legutolsó tárgyaláson azt válaszolta az elsőrendű vádlott védőjének kérdésére, hogy a tiszalöki akciónál Kiss Árpád első- és Kiss István másodrendű vádlottat ő vitte a gyilkosság helyszínének közelébe. Leszögezte azt is, hogy a csapat egyetlen autóval utazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.