Elutasított alkotmány

k ö n y v f e s z t i v á l

Munkatársunktól
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luuk Johannes van Middelaar holland történész és politikai filozófus alaposan belekóstolt a politikai életbe is mint a konzervatív-liberális Szabadság és Demokrácia Néppárt tagja, majd pedig – 2009 decemberétől – Herman van Rompuy, az Európai Tanács első elnöke kabinetjének tagja. Hazájában feltűnést keltett 1999-ben Politicídium címmel megjelent könyve, amelyért Párizs-díjat kapott. Ezt követően az említett pártból elment az Európai Unióba belpiaci biztosnak, Frits Bolkestein politikai tanácsadója és beszédírója lett. Újságíróként is kipróbálta tehetségét: 2008 augusztusa és 2009 decembere között a vezető holland napilapnak, az NRC Handelsbladnak dolgozott, amikor doktorátusi fokozatot szerzett az Amszterdam Egyetemen. Disszertációját az Európai Unió eredetéről és fejlődéséről írta. A most 38 éves van Middelaart 2002-ben Szabadság díjjal tüntették ki, elismerve a liberális eszme gazdagításáért kifejtett munkásságát.
A könyvfesztiválra magyarul megjelent több mint ötszáz oldal terjedelmű könyvében eredeti kapcsolatot fed fel a XVI. század óta kialakult európai hatalmi politika és a mai brüsszeli intézmények között, miközben bemutatja, hogy mely politikusok és miként alakították az unió fejlődését a belga szocialista Paul Henri Spaaktól – a mai unió ősének egyik megalakítójától – Sarkozy francia elnökig.
Az Európai Uniót, írja a szerző, időközönként nagy események formálták, mint amilyen a szuezi válság, a berlini fal, valamint – legutóbb – a 2001. szeptember 11-i terrortámadás. Van Middelaar a „körmükre néz” az európai politikusoknak, hogy bemutassa, miként keresik maguknak azt a közönséget, amely megtapsolja döntéseiket. Nemcsak a brüsszeli intézmények folyosóin elhangzottakról számol be, hanem emellett bemutatja azt is, hogy miért utasította el népszavazáson a holland nép az európai alkotmányt.
A „szélsőséges” érveket váró olvasók csalódnak könyvének elolvasása után. Ugyanis Van Middelaar azoknak sem ad igazat, akik égre-földre dicsérik az Európai Uniót, és úgy gondolják, ideális nemzetek fölötti intézmény, de azoknak sem, akik a gonosz megtestesülését látják benne, és folyamatosan a szétesését szorgalmazzák, illetve annak drukkolnak. A könyvnek nincs mozgalmár jellege, ami feltétlenül a javára válik.
(Luuk van Middelaar: Valahogy Európában – Örökös átkelés. Typotex Kiadó, Budapest, 2011. Ára: 5900 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.