Hibasorozat a felderítésben

Túl jól konspirálhatott Kiss István, a romagyilkosság-sorozat másodrendű vádlottja. A polgári titkosszolgálat az emberölés-sorozat kezdetén ugyanis lehallgatta telefonját, mégsem szerzett érdemi információkat – tudta meg lapunk. Információnk szerint S. Mihály tanú is tudott a gyilkosságokhoz használt fegyverekről, de nem szólt a rendőrségnek.

Munkatársunktól
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehallgatta a titkosszolgálat a hat halálos áldozattal járt emberölés-sorozat másodrendű vádlottjának, Kiss Istvánnak a telefonját a galgagyörki és a piricsei támadások idején – tudta meg lapunk Gulyás Józseftől, a romagyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgáló parlamenti tényfeltáró munkacsoport egykori vezetőjétől. Gulyás hangsúlyozta, a Nemzetbiztonsági Hivatal éveken át ellenőrizte a szélsőséges nézeteket valló Kiss Istvánt, de a 2008 nyarán készült jelentésekben nem keletkeztek olyan információk, amik a további ellenőrzést indokolttá tették volna. Kiss István tehát az emberölések idején „túl jól konspirált”. Gulyás leszögezte, a polgári titkosszolgálat fővárosi kirendeltsége nagy hibát követett el akkor is, amikor Kiss István társainak további megfigyelését 2008 tavaszán nem támogatta, noha olyan információk keletkeztek, hogy a hozzá köthető csoport fegyverbeszerzésre készül. A parlamenti munkacsoport 2009-es jelentésében részletesen foglalkozott az NBH szakmai hibáival, aminek lényege a hiányos együttműködés volt a nyomozó hatóságokkal.
A négy feltételezett elkövetőt 2009. augusztus 21-én fogta el a rendőrség Debrecenben. A Honvédelmi Minisztérium Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt, Csontos István letartóztatása után egy hónappal közleményben cáfolta, hogy a korábban szerződéses katonaként Koszovót is megjárt Csontos, a büntetőügy negyedrendű vádlottja, „bármilyen módon kapcsolatban állt volna” a katonai elhárítással. Egy évvel később, a kormányváltás után a tárca közölte: Csontos szerződéses katonai szolgálatának idején – a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) korábbi vezetésének állításával ellentétben – beszervezték. A lapunkhoz eljutott rendőrségi dokumentumok szerint ráadásul Csontos a KBH több tisztjével is tarthatta a kapcsolatot. Ezért is indítványozta Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlott védője az ügyben keletkezett titkos jelentések bekérését, titkosításuk feloldását.
A Pest Megyei Főügyészség kérdésünkre közölte, a „titkosszolgálati szál” azért maradt ki a vádiratból, mert nem tartalmazott releváns információkat. A vádhatóság a távirati iroda több millió forintos mesterlövészpuskával kapcsolatos információját sem kívánta érdemben kommentálni. Az MTI szerint a rendőrség az egyik vádlott lakásán lefoglalta a ritkaságnak számító fegyvert, amit a vádiratban „elfelejtettek” megemlíteni. Ha ez beigazolódik, felvetődik a gyanú, hogy a halálbrigádnak több – pénzügyi – támogatója is lehetett.
A gyilkosságokhoz használt fegyverekről S. Mihály tanú is tudott. „Volt egy alkalom 2008 tavaszán, amikor Kiss István Poroszlay utcai albérletében belerúgtam egy csomagba, ami az ágy alatt volt. Ezt kivettem és kicsomagoltam. Ekkor láttam, hogy a pokrócba csomagolva egy puska volt csavarva” – állította S. Mihály. A fegyverekről elmondása szerint azért nem szólt a rendőrségnek, mert örült, hogy megtűrik az albérletben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.