Javuló kilátások Fukusimánál

Sikerült megállítani a radioaktív víz tengerbe jutását Fukusima–1-es erőművének korábban megsérült kábelalagútján keresztül. A szakértők most további réseket keresnek, illetve azt vizsgálják, hogyan építhetnének ki új hűtőrendszereket a reaktoregységeknél. Az üzemeltető kártalanítást ígér az otthonaikat elhagyni kényszerült családoknak.

Nagy Áron
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztonságra törekszik az EU. Mindenki egyetért abban, hogy az Európai Unióban mindent meg kell tenni a legmagasabb nukleáris biztonság érdekében, legyen közös európai keret e témában, továbbá az ezzel összefüggő lépések nyilvánosak legyenek – jelentette ki Győri Enikő, az európai uniós ügyekért felelős államtitkár a témáról az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tegnap délután lefolytatott vitában, a felszólalásokat összegezve. Hozzáfűzte: mivel az atomenergia Európa energiatermelésének jelenleg 30 százalékát teszi ki, az ezt választó 14 tagállam egyike sem teheti meg, hogy azonnal bezárja atomerőműveit anélkül, hogy egyeztetne a többi tagországgal. (MTI)


Olyan repedéseket sikerült betömniük a szakembereknek a március 11-i földrengés és cunami miatt megsérült Fukusima–1 atomerőmű második reaktorához tartozó kábelalagútjának falán, amelyek komolyan veszélyeztették az óceán élővilágát – írta a Handelsblatt internetes kiadásában. A nukleáris katasztrófa elhárításán dolgozó technikusok folyékony üveggel és speciális kötőanyaggal töltötték ki a lyukakat. Ezzel az erősen sugárzó víz tengerbe jutását megállították, de az még kérdéses, mennyire lesz tartós ez a megoldás.
Az AFP beszámolt arról is, hogy a jód 131-es izotópjának hétvégén mért, a megengedettet 7,5 milliószorosan meghaladó sugárzási értéke tegnap már ötmilliószorosra esett vissza. A méréseket a szivárgáshoz közelebbi helyen végezték, mint korábban, az erőműtől több száz méterrel távolabb vett mintákban pedig mindössze a határérték ezerszeresét találták. Szakértők szerint ez is bizonyítja: a sugárzás gyorsan szétoszlik az óceánban. Örömre azonban még nincs ok, hiszen nem tudni, hogy a sugárszennyezésnek milyen hatása lesz a parti és vízi élővilágra.
Óriási úszóplatformot vontatnak az erőműhöz, hogy átszivatytyúzzák tartályaiba az erőműben felgyülemlett több tízezer tonna radioaktív vizet – idézte az üzemeltető cég, a Tepco közleményét az AP. A vállalat folytatta tegnap a tartályokban lévő 11500 tonnányi, enyhén szennyezett víz óceánba szivattyúzását. Mérnökök pedig azt vizsgálják, hogyan építhetnének ki új hűtőrendszert a Fukusima–1 erőmű első három reaktorához. A Tepco bejelentette azt is, hogy nitrogént pumpálnak az 1-es reaktorba, ott ugyanis feltehetőleg továbbra is robbanással fenyegető hidrogén képződik.
Eddig 28 ezren haltak meg vagy tűntek el a katasztrófa következtében.

Budapesti Vita a paksi erőmű bővítéséről. A Paksi Atomerőmű bővítéséről vitatkoztak tegnap a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Mathias Corvinus Collegium által szervezett tanácskozás résztvevői – jelentette a távirati iroda. Jávor Benedek (LMP), az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint a bővítésről elegendő lenne 2020-ban határozni, akkor ugyanis az alternatív energiaforrások fejlődését is figyelembe véve megalapozottabb döntés születhetne.
Pázmándi Tamás, a Magyar Nukleáris Társaság alelnöke azt mondta, hogy éppen a nukleáris ipar komoly technológiai fejlődése miatt kellene mielőbb üzembe helyezni új blokkokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.