Jelentősen több a hajléktalan

Mizsei Bernadett
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet forrást kivonni. Le kell számolni azzal az illúzióval, hogy az egészségügyből komoly forrásokat lehet kivonni – mondta Mikola István OECD-nagykövet tegnap, az uniós tagországok, valamint az Európai Parlament egészségügyi bizottsági elnökeinek találkozóján. A fideszes politikus úgy fogalmazott: az orvostudomány rohamléptekkel fejlődik, de nincs már olyan nemzetgazdaság, amely az egészségügy minden lehetőségét minden állampolgára számára finanszírozni tudná. Magyarország a GDP alig 4 százalékát fordítja az egészségügyre, míg az uniós átlag 7-9 százalék közötti. – A tagállamok gazdasági helyzete eltérő ugyan, de hasonló gondokkal küzdenek, például az elöregedő népesség, a betegek egyre növekvő elvárásainak problémájával – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Kiemelte: elkezdődött Magyarországon az egészségügyi ellátási kataszter megalkotása, az átalakítás nem elkapkodott rögtönzés lesz. Szócska leszögezte: ha nem cselekszünk, tíz év múlva a régióban egymillióan hiányoznak majd az egészségügyből. Uniós megoldást kell találni a ritka betegségek, a járványok kockázatkezelésére, az egészségügyi dolgozók migrációjára, hiszen a szabad munkaerő-áramlás elve ütközik az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés elvével. Kovács József, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke szerint az emberek rossz egészségi állapota az egész gazdaságnak gondot okoz, ezért stabilizálni kell a népegészségügyi finanszírozást. John Dalli egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős biztos úgy fogalmazott: Magyarországnak a dohányzás visszaszorítására tett lépései jó irányba mutatnak. (MN)


Tíz százalékkal nőtt a hajléktalanok száma Budapesten az egy évvel ezelőtti téli időszakhoz viszonyítva – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján a Menhely Alapítvány igazgatója. Aknai Zoltán elmondta, Budapesten idén február 3-án számolták össze a hajléktalanokat: összesen 6605 ember töltötte az éjszakát szállásokon, 1150 pedig közterületeken. – Ez csak becsült adat, sokakat nem találtunk meg – tette hozzá. Kitért a tavaly Tarlós István főpolgármester által meghirdetett „Aluljáró helyett emberibb körülmények” nevű programra is, amelynek eredményeként 86 embert tudtak szálláshoz juttatni.
Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője elmondta, 2010. szeptember elseje és 2011. április elseje között csaknem 160 beteget szállítottak kórházba kihűlés miatt. Közülük 51-en nem élték túl a hipotermiát. Az elhunytak 75 százaléka hajléktalan volt, 25 százaléka pedig lakásából beszállított idős ember. – Ebben az idényben tíz százalékkal több beteget hoztak az osztályra és öt százalékkal nőtt a halálesetek száma – tett hozzá a főorvos. Zacher Gábor megjegyezte, a hajléktalan szó az esetek 90 százalékában egyet jelent a beteg szóval. Ráadásul egy utcán töltött év négy naptári évnek felel meg.
Győri Péter emlékeztetett arra, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány kapott megbízást arra Tarlós Istvántól, hogy átszervezze a hajléktalanellátást. A Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, május elejére készül el a javaslat, amely egyebek mellett arra kéri a fővárosi önkormányzatot, hogy működjön egy éjjel-nappal hívható telefonszolgálat Budapesten, legalább három krízisautó üzemeljen és úgynevezett speciális utcai szolgálatok működjenek.
– Ha e mellé az önkormányzat megadja a 2010-es keretösszeget, amely 340 millió forint volt, egy jobb szervezéssel évente plusz 900 fedél nélkülit tudunk elhelyezni – tette hozzá. A szervezet és a hajléktalanok tegnap léggömbökkel, pereccel és limonádéval, valamint a krízisautó jelképes elcsomagolásával búcsúztak a téltől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.