Készül az új törvény

Várhatóan már a tavasz folyamán megkezdődik az új munka törvénykönyve szakmai konzultációja. A kormány célja, hogy az unióban hazánkban legyen a legrugalmasabb munkaerőpiac. Az új jogszabály keretét a hónap végén megjelenő Nemzeti munkaterv adja.

Bodacz Péter
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk értesülései szerint még a tavaszi ülésszakban a parlament elé kerülhet az új munka törvénykönyvének tervezete. Régóta sejthető, hogy az Orbán-kormány le kívánja cserélni az 1992-ben megalkotott és az elmúlt tizenkilenc évben mintegy hetvenszer módosított jogszabályt, ám ezt csak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) múlt héten kiadott reformintézkedésekről szóló tanulmánya említi konkrétan – céldátum nélkül. A törvény előkészítésében az érdekképviseletek is részt vesznek; információink szerint a kormány már áprilisban tárgyalóasztalhoz invitálja a munkaadói és munkavállalói szervezeteket. A tájékoztató foglalkoztatással kapcsolatos része egyébiránt az új törvény megalkotását csak mellékesen említi, hangsúlyosabb szerepet kap a stratégia. – A kormány vállalja, hogy a Széll Kálmán-terv intézkedéseit kiegészítve április 30-ra elkészíti a Nemzeti munkatervet. Felülvizsgáljuk a foglalkoztatáspolitika intézményrendszerét, valamint az aktív munkaerő-piaci politikák cél- és eszközrendszerét – áll a dokumentumban, amely hangsúlyozza: a munkatervben tesznek javaslatot az új törvényre, azt célozva, hogy itt legyen az unió legrugalmasabb munkaerőpiaca. A terv – törvényi eszközökkel – elsősorban az atipikus foglalkoztatást, azaz a részmunkaidőt, a bérelt és távmunkát, valamint a közmunka rendszerét hivatott új, stabil alapokra helyezni, de fontos az adminisztráció csökkentése és a be nem jelentett munkavégzés kifehérítése is. További részleteket is szerettünk volna megtudni, ám Czomba Sándort, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát lapzártáig nem sikerült elérni.
A jelenleg hatályos munka törvénykönyve a húsz évvel ezelőtti gazdasági struktúrára volt méretezve, ahol a nagyvállalatok voltak a legfőbb foglalkoztatók, szemben a mostani kis- és közepes vállalkozásokkal – véli a Vállalkozók és Munkáltatók Szövetségének főtitkára. Dávid Ferenc lapunknak elmondta: a biztonság és a rugalmasság jegyében kell megalkotni az új jogszabályt, lehetőséget adva a feleknek, hogy például a túlóra feltételeit egymás között határozzák meg és foglalják ezt kollektív vagy egyéni szerződésbe. Szükséges ugyanakkor bizonyos dolgokat – így a várandós nők vagy a fiatalkorúak foglalkoztatásának feltételeit – kőbe vésni. Dávid Ferenc szerint az atipikus foglalkoztatást nem a hagyományos helyett, hanem mellette érdemes támogatni, komoly gazdasági termelés ugyanis csak teljes munkaidős tevékenységben lehetséges.

Terjed az online munkakeresés. A magyar munkavállalók 75 százaléka regisztrált már valamilyen közösségi oldalon, 15 százalékuk pedig a karrierépítés során is elsődlegesen ezeket használja – derül ki a Randstad Workmonitor nemzetközi felméréséből. Eszerint, bár a közösségimédia-használat elsősorban magáncélú, a portálokon található információk egyre jobban befolyásolják az álláskeresést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.