Kevés hazai cég válik beszállítóvá

Sok oka van annak, hogy manapság egy hazai kisvállalkozás nagyon nehezen lehet egy  nagy cég közvetlen beszállítója. Az állam kedvező gazdasági környezet kialakításával, a bankok pedig hosszabb távú forgóeszközhitelekkel javíthatnak ezen – hangzott el egy tegnapi rendezvényen.

Hajdú Péter
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem éri el a négyszázat azoknak a magyar kisvállalkozásoknak a száma, amelyek közvetlen beszállítói lennének egy nemzetközi gép- vagy autóipari cégnek – jelentette ki Palócz Éva, a Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány kuratóriumának elnöke a kis- és közepes vállalkozások helyzetét bemutató kutatásuk tegnapi tájékoztatóján. A szakember szerint emellett alig-alig találni olyan magyar vállalkozást, amelyik első szintű beszállítója (olyan cég, amely önálló részegységet állít elő) valamelyik autógyárnak. A megrendelő már a szerződéskötés előtt szigorú minőségi követelmények bizonyítását követeli meg a beszállítótól. Ezért egy-egy új üzem elindulása után legkevesebb egy-két évnek el kell eltelnie ahhoz, hogy hazai beszállítók megbízást nyerjenek el. A kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy teljesen hiányzik a kisebb cégek egymásra épülő együttműködése, amely Nyugat-Európában megszokott, s számos beszállítói megbízást eredményezett, de egyre nagyobb problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya is.
A hazai viszonyok között nem termelődik akkora haszon a kisebb cégeknél, amely megalapozhatná a vállalkozás fejlesztését. Ezért kifejezetten szükség lenne a célzott támogatásokra, amelyek talán megindulhatnak az Új Széchenyi-terv pályázataival. De elengedhetetlen az is, hogy a bankok és ezek a vállalkozások megtalálják a közös nevezőt, s olcsó hitelekhez jussanak. A legfontosabb a hosszabb távú, akár
3-4 éves forgóeszközhitelek bevezetése lenne – jelentette ki Palócz Éva.
– A kormány szívügye a hazai beszállítók térnyerése, hiszen munkájuk importot vált ki – hangsúlyozta a rendezvényen Becsey Zsolt. A nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint a helyzet javulását olyan szerződésekkel tudják elősegíteni, amelyekben a betelepülő cégeknél meghatározzák, mely területen találhatnak munkát a magyar kis cégek. A szakképzési rendszer átalakítása megkezdődött, amit a nagy cégek üdvözölnek, és részt is vesznek benne, s terveik között szerepel a kisvállalkozói együttműködést ösztönző klaszterek létrehozása.
Kozma András, a kutatást finanszírozó Commerzbank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, egyelőre nem nagyon akad a bankok feltételeinek megfelelő kisvállalkozás, ám a gazdasági környezet javításával ez megváltozhat. Ha a kormány folytatja az elmúlt egy évben megkezdett versenyképesség-javító intézkedéseket, akkor már csak a vállalkozásokon múlik, hogy sikeresek legyenek, s megtalálhatják a bankokkal a közös hangot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.