„Kígyó” szállította a lőszereket?

A bizonyítási eljárással folytatódott a romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozattal járó támadássorozat büntetőtárgyalása tegnap a Pest Megyei Bíróságon. Kiss Árpád az ellene felsorolt tizenkét vádpontból csak három bűncselekményben való részvételét ismerte el. Az elsőrendű vádlott nyomozati vallomásában az szerepel: a gyilkosságokhoz használt fegyvereket a harmadrendű vádlott, Pető Zsolt maffiakapcsolatain keresztül szerezhette be. A Blikk azt írta: az elkövetők négynél többen voltak, két autójuk volt, és nem a telefonhívások, hanem védett tanú buktatta le őket.

Munkatársunktól
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négynél több. Az elkövetők négynél többen voltak, két autójuk volt, és nem a telefonhívások, hanem védett tanú buktatta le őket – értesült a Blikk. A lap a napokban a nyomozati anyagokra hivatkozva arról számolt be: a rendőrséget egy különösen védett tanú vezette az elkövetők nyomára. Az újság szerint a védett tanú azt állította a nyomozóknak: a gyilkosok egy fekete VW Touareg hobbiterepjárót használtak. Ez alátámaszthatná azt, hogy a sértettek hozzátartozói miért láthattak sötét autót akkor, amikor a vádirat csak egy fehér Opelről tesz említést. A Blikk állítását, miszerint négynél több elkövető lehet, azon információnk is alátámasztja, miszerint Tiszalök felé az elkövetők egymást hívták, és a készülékeik egymástól 10-20 kilométerre voltak, azaz (legalább) két autóval utaztak. További elkövetők létezésére Kiss Árpád és Csontos is utalt vallomásaiban. Csontos tegnap kifejtette: a csapatnak anyagi támogatói is lehettek. Az Index szerint ha a híváslista, a tanú vallomása és a lap által hivatkozott nyomok hitelesek, az egész gyilkosságsorozat, de maga a nyomozás is új megvilágításba kerül. Felmerülhet, hogy a nyomozók önkényesen szelektáltak a nyomozás adatai közül, és egyes tényeket, elkövetőket szándékosan figyelmen kívül hagytak.


Először Pető Zsolt tanyáján láttam a vadászfegyvereket, volt itt három puska és egy golyós fegyver is. Kicsi és nagy kaliberű lőszerek vegyesen voltak – idézett a Pest Megyei Bíróságon Miszori László tanácselnök Kiss Árpád elsőrendű vádlott nyomozati szakban tett korábbi vallomásából. A rendőrségi dokumentumokból az is kiderült, hogy Pető Zsolt Kiss Árpádnak elárulta, a fegyverek egy „behajtásból” kerültek hozzá.
Kiss Árpád kitért arra is, hogy Pető Zsolt a lőszereket a fegyverkereskedéssel is foglalkozó, Kígyó becenevű volt szkinhedtől szerezte, aki egy Szabolcs nevű túrkevei cigány maffiózó testőre. Kiss Árpád vallomására reagálva a tegnapi tárgyaláson Pető Zsolt azt állította: a fegyvereket nem ő szerezte be, így azok tárolásához sincs köze.
Kiss Árpád rendőrségi vallomásaiban azt is leszögezte, hogy az AK típusú fegyverhez tartozó géppisztolytárakat és nyomjelzős lőszereket viszont Csontos István szerezte be a katonatársaitól.

*

– Csontos nagyszabású katonai akciót akart végrehajtani – hangsúlyozta Kiss Árpád a rendőrségen, majd hozzátette, a hajdúhadházi laktanya megtámadása is Csontos ötlete volt, ezért felderítést végezve fotókat is készített az objektumról. Csontos a bíróságon tagadta a lőszerbeszerzést, és kijelentette, a hajdúhadházi laktanya megtámadása azért sem lehetett az ő ötlete, mert katonai múltja miatt ő gyorsan lebukott volna.
A bíró tegnap ismertette Kiss Árpád tarnabodi támadással kapcsolatos beszámolóját is. Az iratok szerint az akcióban Kiss Árpád, Kiss István és Pető vett részt, ezen a helyszínen a halálbrigád negyven lőszert használt el. Az elsőrendű vádlott elmondása szerint a megtámadott házakból „senki nem jött ki, életjeleket nem láttunk”.
– A tarnabodi akciót és az ez előtti két támadást is mi követtük el, de nem volt ölési szándékunk, csak garázda cselekményeket akartunk elkövetni. Ezeken kívül egyetlen bűncselekményt sem követtünk el – hangsúlyozta a bíróságon Kiss Árpád. Hozzátette, ezen akciók után a fegyverek egy részét a Perényibe, míg a másik részét Pető Zsolt tanyájára vitték.
A bíró tegnap a bizonyítási eljárás részévé tette a fényképfelvételeket, amelyeket a nyomozók a Kiss Árpádtól a letartóztatása napján lefoglalt pendrive-on találtak. Ezen számos fotó volt a tiszalöki gyilkosság helyszínének környékéről. Ismeretes, e helyszínen a vádirat szerint Kiss Árpád kivégezte a munkába induló Kóka Jenőt a rá leadott lövéssel. Kiss a bíróságon tegnap azt mondta, a fényképeket nem ő készítette, az adathordozót a testvére, Pető és Csontos is használta. Kiss Árpád a tiszalöki gyilkosságban való részvételét cáfolva a rendőrségi vallomásában azt állította, hogy – ellentétben a Csontos által korábban mondottakkal – a gyilkosság estéjén az autóját a negyedrendű vádlott kölcsönkérte. Mint mondta, Csontost később ő maga vitte haza, és ekkor akadtak el Tiszalök közelében is. A bíró azokat a jegyzőkönyveket is ismertette, amelyekből kiderül: a galgagyörki és a tiszalöki bűncselekményeknél a támadók azonos telefonszámokról indítottak hívásokat.
Kiss Árpádot ezután a tanácselnök azzal szembesítette, hogy az alsózsolcai támadás napján, a gyilkosság előtt és után is regisztrálták az M3-as autópályán az általa használt Opel gépkocsit. Kiss Árpád azzal védekezett, hogy az elmúlt években többször is végigment a pályán és nincs bizonyíték arra, hogy rákanyarodott az M30-as útra és a gyilkosság helyszínére hajtott volna.
– Árpi a Perényi 1.-ben (ez az a debreceni szórakozóhely, ahol a vádlottak közül hármat letartóztattak – a szerk.) a keverőpultnál állt, amikor elmondta, hogy úgy tervezték, ő a kislétai polgármester házába lő be, majd nyolcszáz métert fut a cigányok házáig, amit Pisti és Zsolt csinál addig meg – idézett tegnap Csontos István rendőrségen tett vallomásából a bíró. A negyedrendű vádlott a nyomozóknak azt fejtegette, hogy a gyilkosságsorozat utolsó állomásán már politikai célja is lett volna a támadásoknak, de a csapat végül egy helyi cigány család házára lőtt rá.
Csontos a rendőrségen azt mondta, hogy a Katonai Biztonsági Hivatallal (KBH) korábban már kapcsolatban állt és a gyilkosság idején is beszélt tartótisztjével, de érdemi információkat nem adott. – Csontos István KBH-s kapcsolatáról semmit nem tudtam – jelezte tegnap a bíróságon Kiss Árpád. Kiss István ehhez annyit fűzött hozzá Csontos vallomására utalva, hogy „beteg ez az ember”.
A bíró tegnap közölte: fenntartják a vádlottak előzetes letartóztatását. A hat halálos áldozattal járó emberölés-sorozat 2008. július 21-én Galgagyörkön kezdődött, a halálbrigád 2009 augusztusában Kislétán csapott le utoljára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.