Kilátásban a felminősítés?

A német csoda segíthet Magyarországon is, legfőbb exportpartnerünk ugyanis hihetetlen gyorsasággal lábalt ki a válságból, és a kivitel terén ma már alig bírja a tempót tartani a megrendelésekkel – hangzott el az ISI Emerging Markets nemzetközi befektetési ház minapi konferenciáján, ahol a hazai felzárkózás lehetőségeit vitatták meg az előadók.

Szabó Anna
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági elit válsága. A 2008–2009-es válság erkölcsi hibákra s az emberi értéktévesztésre vezethető viszsza – fogalmazott a Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskola minapi fórumán Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. A Keresztény gazdasági elvek a gazdaságban című konferencián az előadók azt vizsgálták, hogy miként alkalmazhatók a keresztény társadalmi elvek a gazdaságban. Hernádi Zsolt szerint a globális gazdasági elit válságát is jelenti a legutóbbi pénzügyi megrázkódtatás, mivel a hitelezési láncolatban mindenki elkövette a saját hibáját. – A jegybankok az alacsony alapkamatokkal már 2000 óta túlságosan olcsóvá tették a hiteleket, ez vezetett ahhoz, hogy kezelhetetlenné vált a kölcsönök visszafizetése, de ugyanúgy felelősek a hitelközvetítők is, akik nem hívták fel a figyelmet a devizahitelezés kockázataira. A a lakosságot figyelmeztetni kellett volna, hogy csak akkor vehet fel svájcifrank-alapú hitelt, ha van ilyen devizában bevétele, másképp az árfolyamkockázatot is vállalnia kell. – Ugyanakkor a hitelfelvevők is hibát követtek el, amikor a visszafizetést biztosra vették. Sőt, ehhez a folyamathoz asszisztált a politika is, mert a hitelekből a gazdasági fejlődés és a jólét látszatát kelthette, amit a választásokon kamatoztatni tudott. A láncolatban a hitelminősítőket és a pénzpiacokat felügyelő független intézményeket is felelősség terheli, mivel mulasztással vagy megtévesztéssel félrevezették a piaci szereplőket. Hernádi Zsolt aláhúzta: a piacgazdaság működőképes, ha betartják az emberi normákat; nem a rendszert kell hibáztatni, hanem az emberi mulasztásokat.


Még a megszorítások sem tudták lelassítani a német gazdaságot, amelynek motorját az autóipar teljesítményének 80 százalékos növekedése adja – hangsúlyozta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki szerint a feltörekvő országokba irányuló német export meglódulásából hazánk is profitál, mivel a térségben Németország harmadik legnagyobb beszállítójának számít. A német foglalkoztatási és növekedési mutatók minden eddiginél nagyobb optimizmusra adhatnak okot, annál is inkább, mert hazánk exportjának negyede Németországba irányul. A magyar gazdasági kilátásokkal kapcsolatban elmondta: a válságon túljutottunk, és a tavaly áprilisban kialakult bizalmi krízist is sikerült átvészelni. – A Nemzetközi Valutaalappal történt szakítás, a válságadók bevezetése és a görög gazdasági vészhelyzet ekkor rontott hazánk megítélésén, azóta viszont a kockázati megítélésünk meredeken javult – hangsúlyozta Suppan. Mindezt nemcsak a csődbiztosítási mutatók alakulása, hanem a múlt heti sikeres dollárkötvény-kibocsátásunk is alátámasztja. A piacok a Széll Kálmán-tervet is jól fogadták, mert az adósságcsökkentés tekintetében fenntartható pályát rajzolt fel. A térségbeli versenytársainkkal kapcsolatban leszögezte: idén nem előz meg bennünket Lengyelország, többek között azért, mert nálunk jobban alakul a költségvetési hiány, és az adósság lefaragásával kevesebbet kell költenünk a kamatterhekre. Suppan Gergely szerint már nyár végén kedvezően módosíthatnak hazánk megítélésén a hitelminősítők, és a Széll Kálmán-terv végrehajtásától függ a feljebb sorolásunk.
Bartha Attila, Kopint Tárki Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint idén a feldolgozóipar, az idegenforgalom és a tavalyi katasztrofális évhez képest sokkal jobb teljesítményű mezőgazdaság húzza a magyar gazdaság szekerét. Véleménye szerint az adócsökkentés nyomán a lakosságnál maradó pénz inkább a megtakarításokat növeli, mint a fogyasztást. A régiós országok fejlődésével kapcsolatban elmondta: 2003 óta nem közeledett Magyarország az unió fejlettebb országaihoz, miközben a térség többi tagállama 2005-től átlagosan évi ötszázalékos bővülést könyvelhetett el. – Idén növekedési fordulat várható hazánkban, de a munkaerőpiacon csak később várható változás, és az infláció is magasabb lehet a vártnál – közölte a Kopint-Tárki kutatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.