Konkrét szakaszba ért a Duna-stratégia

Következő, a konkrét programok kidolgozásának szakaszába lépett a Duna-stratégia – mondta Barsiné Pataky Etelka kormánybiztos. Az egyik legfontosabb cél pedig a rendelkezésre álló uniós források minél eredményesebb felhasználása.

Balogh Roland
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, az előkészítés szakaszába lépett az Általános Ügyek Tanácsa által Luxemburgban elfogadott, a magyar uniós elnökség egyik kiemelt témájaként kezelt Duna-stratégia; a cél, hogy az év második felében, a lengyel elnökség alatt megkezdődjön az egyes programok megvalósítása – közölte tegnap egy külügyi sajtóbeszélgetésen Barsiné Pataky Etelka. Kiemelte, a végrehajtást elősegítendő, május 8. és 10. között koordinátori találkozót szerveznek a stratégiában érintett 14 ország számára Gödöllőn, ahol jelen lesz Johannes Hahn regionális politikai biztos, valamint az Európai Beruházási Bank illetékesei, illetve meghívást kaptak a Duna-régió makroregionális együttműködéséhez hasonló, Balti-stratégia nemzeti kapcsolattartói és koordinátorai is.
A konkrét elképzelésekről szólva a kormánybiztos hangsúlyozta: az egyik fontos feladat lesz a magyar elnökség végéig, hogy – noha önálló uniós források nem állnak rendelkezésre – átnézzék a térségben a 2013-ban záródó uniós költségvetési periódus végéig felhasználható fejlesztési forrásokat, hogy azokat jobban és hatékonyabban fel lehessen használni. Mint Barsiné Pataky Etelka elmondta, számtalan program indul be a térségben, a résztvevő országok megnevezték a koordinációért felelős vezető tisztségviselőket, a munkacsoportok pedig alakulóban vannak. A június 24-én az Európai Tanács által is megerősítendő együttműködés kapcsán például olyan programok indulnak, mint az energiahatékonyság keretében egyes paneltípusok, lakóblokkok megújítását (szigetelés, nyílászárók cseréje) célzó még koncentráltabb felújítások vagy a megfelelő dunai hajótípusok innovatív kialakítása, az agglomerációk közötti vízi személyszállítás hatékonyabbá tétele, illetve a Szeged plusz program, amelyben a korábban szintén magyar kezdeményezéssel indult, a Nyugat-Balkán politikai reformját segítő kezdeményezést gazdasági szintre is kiterjesztenék. A kormánybiztos azt is elmondta, a stratégiában fontos szerephez jutna a Tisza térsége is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.