Laci, a megelevenedő Maci

A hollywoodi hagyományoknak és az uralkodó trendnek megfelelően újabb ismert rajzfilmfigurák költöztek át az élő szereplős világba. Maci Laci és Bubu ráadásul 3D-ben elevenedtek meg a vásznon – az eredeti változat eredetiségét váró néző legnagyobb bánatára.

Kárpáti György
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen az idén ötven éve jelent meg a tévében önálló mesében és a Yellowstone Nemzeti Parkban Maci Laci és hű társa, Bubu, ahogy William Hanna és Joseph Barbera megálmodták őket. A Maci Laci Show-ban a legendás animációsfilm-készítő páros kreatív világának kedvelt figurái elemózsiás kosarak elcsenésére specializálódtak, amelyet a mindig éber vadőr igyekezett megakadályozni. A mese itthon is megőrizte a hosszú évek alatt megszerzett kultikus státust, amiben elévülhetetlen szerepe van Romhányi Józsefnek, a két maci keresztapjának. Az ízes fordítás mellett neki köszönhető, hogy Yogi Bear helyett Maci Laciként lett egy generáció gyerekkorának része a Yellowstone Nemzeti Park medvéje.
Maci Laci meséjét vaskosan áthatja a nosztalgia, éppen ezért az ilyen alapanyaghoz csak különösen nagy odafigyeléssel szabad(ott volna) hozzányúlni. A rajongók nemcsak fokozottan odafigyelnek egy-egy adaptációra, de az alkotóknak minden alkalommal elkerülhetetlenül szembe kell nézniük az eredetivel való összehasonlítgatással is.
A Maci Laci moziváltozata esetében sajnos még a hasonlítgatás is felesleges – a történetből készült 3D-s változat egyszerűen önmagában is rossz. Az alkotók érezhetően megelégedtek a márkanévvel, meg sem próbáltak egy épkézláb, koherens történetet kitalálni. Az összecsapott sztori szerint a csökkenő népszerűségű nemzeti parkot egy korrupt politikus el akarja adni, amit a szerelmes vadőr és egy dokumentumfilmes hölgy, valamint a két, elemózsiáskosár-tolvaj medve igyekszik megakadályozni.
Kétségtelen, hogy ha valaki megnézi az eredeti mesesorozat egy-egy epizódját, ott sem fog mély filozófiai gondolatokba gubancolódni, a 3D-s verzió azonban már bosszantóan elringat az ürességben. Maci Laci véletlenszerűen bonyolódó cselekménye viszonylag könnyedén vált át a vadőr románcára, hiányzik belőle a két medve esetlen bája, és belekerültek a forgatókönyvbe a családi történetekben manapság kényszeresen használt elcsépelt dramaturgiai elemek.
A számítógépes trükkel az élő szereplők mellé megalkotott Maci és Bubu teljesen életidegennek hatnak világunkban, arról nem is beszélve, hogy a medvék részletes kidolgozásában az alkotók megengedhetetlenül elnagyoltak voltak. Az a marketingfogás pedig, hogy Justin Timberlake adja a hangját Bubu figurájához, a szinkronizálás miatt eleve hatástalan a magyar piacon.
A Maci Laci 3D-s mozifilmváltozata a medvepáros első története, amely a szülőatyák nélkül készült el. Nem pusztán a hagyománytisztelet mondatja velem, de talán jobb is, hogy Hanna és Barbera már nem ülhet be a moziba megnézni, mi lett kedves mackóival a XXI. században. A Maci Laci 3D-s meséje nem különbözik hasonszőrű amerikai kortársaitól. Kár volt érte megpiszkálni az animáció történetének egy kedves fejezetét.
(Maci Laci – színes, szinkronizált amerikai film, 83 perc, 2010. Rendezte: Eric Brevig. Forgalmazza az InterCom.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.