Látnivalók az „avarok földjén”

A magyarok túlnyomó többsége a „schengeni áldás” dacára sem igyekszik megismerkedni az osztrák határ és a császárváros közötti változatos táj természeti, építészeti és régészeti emlékeivel, kulturális értékeivel. Kiruccanni Bécsbe (meg a Shopping City Südbe) ma már divatos program, ügyes bevásárlással ki is fizetődik, érdemes hát a nyereséget egy kellemes és tanulságos kirándulásra fordítani.

Ludwig Emil
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár Sopron felől, akár Hegyeshalomnál lépjük át a határt – vagy ha éppenséggel Bécsből indulunk haza egy derűs reggelen –, egynapos, kényelmes autózással végiglátogathatunk fél tucat olyan kisvárost, községet, ahol egyenként is sok érdekes, köztük magyar vonatkozású látnivaló van. Fertőrákosra – még az országhatáron innen – Sopronból a régi pozsonyi úton érkezünk. A település déli oldalán levő domb őstengeri üledékes mészkövét évszázadokon át bányászták, a rómaiak idején és a középkorban ebből építették Scarbantia/Sopron várfalait, templomait, kolostorait és polgárházait. A kőfejtő belseje antik sziklasírokra emlékeztető, hatalmas vágatokat rejt, a háború alatt német repülőgépeket szereltek össze bennük, 1970 óta színházi és opera-előadásokat rendeznek a kitűnő akusztikájú termekben. A magaslatról remek kilátás nyílik a Fertő tó tükrére, nádas partvidékére, a szőlőkkel borított lejtőkre.
Kirándulás Fertőrákosra
és a vármegye túlfelére
Az öreg országút mentén hosszan elnyúló Rákost 1192-ben említi először oklevél, a tekintélyes mezővárossá fejlődött község Mátyás uralkodása alatt Sopronnal vetélkedett és viszálykodott. Itt talált menedéket a győri püspökség a török háborúk idején. A települést kőfal vette körül, középkori várkastélyát is megerősítették az 1500-as években, majd barokk stílusban bővítették a XVIII. században. XIII–XV. századi eredetű, tekintélyes nagyságú plébániatemplomát szintén az 1700-as években építették át, abból az időből származik a Rákos-patak vize által hajtott egykori Püspök-malom is (ma egyik részében szálláshelylyel). Az utóbbi években felvirágzott soproni és Fertő-melléki szőlészettel-borászattal a Patak soron a Jandl pincében, a Balfra vezető út mentén a Luka Enikő vezette családi pincészetben kerülhetünk bensőséges kapcsolatba.
Rákostól öt percre fekszik Fertőmeggyes (Mörbisch), itt azonban csak gyalog és biciklivel lehet átmenni Ausztriába. A határ előtt a Kr. utáni III. században épült barlangszentély védőépülete vonja magára a figyelmet, a kultikus építmény a Mithrász istennek áldozó római katonáknak készült. Kerülőt kell tennünk a klingebachi határátkelő felé, hogy folytathassuk utunkat a Fertő tó (Neusiedler See) nyugati oldalán. Első megállónk a két és fél ezer lakosú Sankt Margarethen, azaz Szentmargitbánya. A római felső pannon provincia egyik állomáshelye volt, a község keleti határában található híres Römersteinbruch Európa legrégebbi és legnagyobb kőbányája, lefejtett sziklafalai elérik a tizenkét emeletnyi – 40 méter – mélységet. E miocén kori Lajta-mészkőből épült a bécsi Stephanskirche és sok jelentős középkori templom, vár a környéken, majd a császárváros meganynyi hatalmas palotája, múzeuma és színháza. Állandó kiállítás látható az itt készült szobrokból, húsvétkor passiójátékot mutatnak be a lenyűgöző díszletek között. A XIII. században Mayád néven említett település a Gut-Keled nemzetségé volt, birtokukat vár védte, ennek helyén épült a Keresztelő Szent János titulusú, többnyire gótikus stílusú plébániatemplom. Mellette áll a dombon a helység legérdekesebb építészeti emléke, az 1300-as években készült Szent Margit-kápolna: hatszög alaprajzú, boltozatos, kőtornyos építmény, amelynek pincéjét egykor a temető csontházaként használták. Az Esterházy család udvarháza – a barokk Burghof – 1654 után nyerte el mai formáját.
A romantikus Ruszt
Ódon kápolnák, jámbor kőkeresztek – és jókora szőlőtáblák – szegélyezik a keletre, Ruszt felé vezető, alig öt kilométeres utat. A Fertő-parti hegyvonulat tövében, közvetlenül a tó partján fekvő, kellemes klímájú és hangulatú település a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa volt 1681-től 1876-ig. Írásbeli históriája 1317-ben kezdődik, ekkor adományozta a községet Károly Róbert király Hédervári Dénes fia Dezső lovagnak. A XV. században Zsigmond és Mátyás király kiváltságokkal lendített Ruszt fejlődésén: 1470-ben piactartási engedélyt nyert, kilenc évvel később és 1524-ben kizárólagos jogot kapott a környékbeli bor eladására. 1920 óta tartozik Ausztriához Sopron vármegye négy egykori járásával együtt. A fénykorában is csak másfél ezer (ma: 1860) lakosú helység régi házsorai 2001-től a világörökség részei, az ősi Piactér fölé magasodó, XIII–XV. századi Halásztemplom (Fischerkirche) Burgenland tartomány legszebb, legépebben megmaradt gótikus műemléke. Ruszt ideális hely a szép régiségek, az üdítő – olcsón kapható – fehérborok, a családi és természetbarát programok kedvelőinek. A fél Balaton nagyságú Fertő tavon itt lehet a legjobban strandolni és vitorlázni, a város határát ilyenkor százával (!) veszik birtokba a gólyák, s hogy mit jelent a papának, mamának egy kancsó zöld veltelini hideg szódával, azt a gyermekek a közeli Meseország parkban (Marchenland) érthetik meg.
A birodalom Pannónia tartományának végvidéke a Bécsi-medence volt, határa a Duna jobb partján Vindobona (Bécs) és Flexum (Magyaróvár) között húzódott. A Brenner-hágó újkori megnyitása előtt Itáliát kerülő út kötötte össze az Alpoktól északra lévő területekkel az antik Savarián át, ez magyarázza a Dunántúl nyugati szegélyén található római kori települések, épített emlékek nagy számát. „Inter Sabariam et Carnuntum” – olvasható IX–X. századi salzburgi évkönyvekben a latin szöveg, az érsekség ősi krónikája így határozta meg a Szombathely és Németóvár (Carnuntum) közötti határterületet. Másként az avarok földjének – „terra avarorum” – is nevezték a határvidéket. László Gyula és más régészek temetőásatásainak leletei megerősítik az írott forrást.
Hainburgtól
Deutsch-Altenburgig
A Fertő tó mellől a Budapest–Bécs autópálya – és a Lajta folyó – fölött Brucknál átvezető 211-es országúton, gyenge félórányi autózással jutunk el a Duna-parti római limeshez. A régi Moson vármegye felől nézve az első jelentős település: Hainburg. A honfoglalás után egy ideig a magyarok kezén volt, a 900-as évektől ez lett a németség előretolt végvára. Dévénnyel szemközt épült a folyóparti vár, amelynek keleti kapuját – az Ungartort – masszív bástya védi. Nem ok nélkül, egyébiránt a szintén nem jó hírű III. Henrik császár az 1040-es években innen kiindulva zaklatta eleinket. A kaputól az Ungargasse vezet be a város piacterére, ahol a sok szép középkori épülettel körülvett, Szent Fülöp és Jakab apostolok templomát vehetjük szemügyre. A Bécsi kapun keresztül hagyjuk el a várost. Közép-Európa legnagyobb épen maradt középkori kapuvédő művét éppúgy a római Carnuntum köveiből építették, mint Hainburg várfalait, tucatnyi bástyáját és szinte mindent a környéken. Az ókori tartomány székhelye, Carnuntum a mi óbudai Aquincumunkhoz hasonlítható, csak kisebb és jelentéktelenebb. Viszont igen tetszetős Duna-parti környezetben fekszik, nem pedig tízemeletes lakótelepek erdejében. Deutsch-Altenburg kicsiny fürdőváros, a 28 fokos jódos-kénes gyógyvízzel már a római 14. carnuntumi légió katonái is kúrálták mozgásszerveiket. A temetődombon egy szép, faragott kapuzatú, román kori kerek kápolnát – ősi csontházat – találunk, mellette egy szintén az 1200-as években épült, a gótika korában jelentősen továbbfejlesztett, háromhajós Szűz Mária-templom pompázik. Nyolcszögletű, vízköpő figurás tornya földszinti falában egy LEG XIIII C feliratú tégla látható. A Duna-parti út mentén a Kr. utáni II. és IV. század közt 50 ezer lakosú kolónia létezett itt katonai és civil létesítményekkel, két nagy amfiteátrummal. Feltárt emlékeit terjedelmes régészeti parkban mutatják be; az úgynevezett Pogány kapu (Heidentor), egy 14 méteres diadalívtorzó a szántóföld közepén, Petronell község határában magasodik. A település Szent Petronilla titulusú templomát 1125-ben alapították, közelében egy másik román kori kerek kápolna érdemel különös figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.