Memóriazavar Szűcs Erikánál

Eddig meghallgatott minisztertársaihoz hasonlóan Szűcs Erika, a szociális tárca korábbi MSZP-s vezetője sem emlékezett a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladásáról utólag hozott kormánydöntésre, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség tegnap tanúként hallgatta ki. Az államnak a gyanú szerint hétmilliárdos kárt okozó ügylet miatt elrendelt nyomozásban Gyurcsány Ferencet is várja az ügyészség.

Swendt Pál
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem emlékszem, hogy a 2008-as dobogókői kormányülésen szó esett volna a moszkvai kereskedelmi kirendeltség értékesítéséről, én akkor azzal voltam elfoglalva, hogy a szociális rendszer átalakításáról szóló javaslataimat előterjeszszem – állította tegnapi tanúkihallgatása után Szűcs Erika. A Gyurcsány-kormány egykori szociális minisztere a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) fővárosi székhelye előtt nyilatkozva azt mondta: később sem értesült az ügyletről, és a kormányülésről nem kapott olyan jegyzőkönyvet, amely ezt tartalmazta volna. A KNYF által eddig meghallgatott egykori minisztertársai Szűcshöz hasonlóan nem emlékeztek a történtekre, arra a kormányülésen az egyebek jelöléssel tárgyalt napirendi pontra, amelyben a gyanú szerint utólag papírozták le a valóságban már nyélbe ütött ingatlaneladást.
A főügyészség a 2009 novemberében elrendelt nyomozásban gyanúsítottként hallgatta ki Horváthné Fekszi Márta korábbi külügyi államtitkárt, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezérigazgatóját, s Székely Árpádot, aki az épület értékesítése idején moszkvai magyar nagykövet volt. A nyomozó hatóság az Állami Számvevőszék megállapításai nyomán hivatalból elrendelt vizsgálatban mindhármukat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg. Adataik szerint a kirendeltség úgy került 23,6 millió dollárért egy luxemburgi bejegyzésű offshore cég tulajdonába, hogy a külügy mint vagyonkezelő nevében eljárva Székely Árpád érvényes felhatalmazás nélkül és a pályáztatásra vonatkozó törvényi előírások figyelmen kívül hagyásával 2008. március 14-én aláírta az eladásról szóló dokumentumot. A Gyurcsány-kormány hónapokkal később lépett a szabálytalanság leplezése érdekében, s döntött az eljárás újraindításáról, majd 2008 novemberében a korábbi, a vételárat addigra már átutalt vevővel kötöttek szerződést.
A nyomozásban tanúként hallgatták meg Bajnai Gordon volt fejlesztési és gazdasági minisztert, Ficsor Ádám egykori kabinetfőnököt, Göncz Kinga korábbi külügyminisztert, Gráf József volt agrárminisztert, Hiller István akkori kultuszminisztert, Iváncsik Imre titkosszolgálatai államtitkárt, Kiss Péter kancelláriaminisztert, Szekeres Imre volt honvédelmi minisztert és Tordai Csabát, a kancellária egykori államtitkárát. Várhatóan Gyurcsányt is beidézik tanúként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.