Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

euobserver
Ismét Magyarországot támadja az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál. „Nagy ellentmondás van a romastratégia szavai és a valós tagállami helyzetek között, amit jól jelképez a múlt hét végi magyarországi incidens is” – idézte a lap Matthias Verhelstet, egy európai roma szervezet vezetőjét. A tagállami romaintegrációs stratégiákhoz frissen bemutatott uniós keret „kiábrándító”, mert teljesen a tagállamokra hagyja a diszkrimináció elleni fellépést, amellyel szemben a kormányok – mint például a magyar – nem szívesen kötelezik el magukat – állítja Verhelst.

Todays Zaman
A Mediterráneum partján nincs helye autokráciáknak – jelentette ki Abdullah Gül török elnök jakartai látogatásán. „Tény, hogy a Földközi-tenger térségében nem élhetnek tovább a zárt rezsimek, ezért a demokrácia fog valóra válni az egész régióban, tehát Líbiában is” – idézte Gült az isztambuli napilap. Az indonéziai és a török államfő közösen hangsúlyozták, a líbiai tűzszünetet minél hamarabb el kell érni, majd ENSZ-felügyelet alatt megőrizni.

Hürriyet
Az Európai Bizottság konferenciát rendez május 6-án a szólásszabadság Törökországban és a Balkánon tapasztalható aggasztó helyzete miatt. A brüsszeli találkozón valószínűleg részt vesz Stefan Fule uniós bővítési biztos, aki mostanában erősen kritizálta a török sajtószabadságot, főként az utóbbi időkben tapasztalt újságíró-letartóztatások kapcsán. Törökország több mint hat éve tárgyal uniós integrációjáról, ám egyes elemzők szerint csatlakozását az ilyen, a demokrácia működését sértő ügyek hátráltatják.

Franffurter Allgemeine
Új lendületet adna az európai űrjog fejlődésének az Európai Bizottság (EB) – írta a német napilap. A hétfői nyilatkozat szerint az EB szorgalmazza a világűrhöz és az ISS Nemzetközi Űrállomáshoz való közvetlen hozzáférést. A bizottság az Európai Űrügynökséggel és a tagállamokkal tervez egységes fellépést az űrszeméttel kapcsolatosan, és közös irányvonalat dolgozna ki a világűr ipari használatáról is. A nyilatkozatot vélhetőleg egy több milliárd eurós űrprogram követi majd, a pénzügyi támogatók jelentkezésének fényében júniusra várható konkrét tervezet. A programban helyet kapna a Galileo műholdrendszer, valamint egy globális környezeti és biztonsági megfigyelőrendszer is, amely 2014-re akár működésbe is léphetne. „A világűr stratégiailag fontos az EU függetlenségéhez, munkaerőpiacához és versenyképességéhez” – mondta Antonio Tajani ipari és vállalkozásügyi biztos. A német és francia vélemény mindenképp döntő lesz, tekintve, hogy a két tagállamnak egyéni tervei is vannak az űrrel kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.