Nepcsi, mi lesz veled?

A Népligettel kapcsolatos vélekedés nem változott sokat százötven év alatt. Az 1800-as <br />évek második felében és 2011-ben is azt mondják rá: olyan terület, ahová rendes ember <br />nem jár. Az autósok a zöld terület szélét ugyan parkolónak használják, de kevesen <br />merészkednek a liget belsejébe.

Varga Attila
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétvégeken a márciusi jó idő ezreket csalogatott a Városligetbe és százakat a Népligetbe. Arányaiban ez jellemzi a két zöld terület népszerűségét. Pedig látszik a törekvés a Népligetben is, egy hónapja metszenek, parkosítanak, palántákat ültetnek a fővárosi kertészet munkatársai. Valós szolgáltatások nélkül viszont nehéz vendéget csalogatni a rossz közbiztonságáról ismert területre.
A kőbányai futóhomok megkötésére 1855-ben akácfákkal kezdték beültetni a jelenlegi Népliget poros területét, s 1868-ban született meg a terv park létrehozására a homokbánya és szeméttelep helyén. 1870-ben platánokat, hársakat, amerikai kőriseket, juharfákat ültettek, s ezzel létrejött a park ma is jellemző, sajátos hangulata. A Népligetet átadásakor még az „új városligetnek” nevezték a korabeli lapok. Aztán a csatornázottság hiánya miatt elmaradt a fizetőképes közönség, a művelt publikum másutt keresett magának kikapcsolódást. A közvélekedés olyan területként tartotta számon, „ahová rendes ember nem jár”.
Egyik legnépszerűbb része a Mutatványos tér volt, gyorsan megszülettek a színesre festett, lampionnal díszített szórakozóhelyek: volt mozi, vendéglők, dodzsem, cirkusz, céllövölde, barlangvasút, kör- és hajóhinta, de itt állt Kemény Henrik Bábszínháza, valamint Közép-Európa legnagyobb és leghosszabb hullámvasútja is, amely „a Kárpátoktól az Adriáig” szlogennel utaztatta vendégeit. A Népligetet, amelynek gúnyneve a „Nepcsi” volt a tehetősebb polgárok Városligetével szemben, annak idején inkább a munkásosztály látogatta. Az 1930-as évektől egészen a 1980-as évekig autó- és motorversenyeket rendeztek.
A park területe teljes egészében Budapest X. kerületében van, noha a délkeleti szegletétől kevesebb mint száz méterre lévő Albert Flórián stadion miatt sokan a IX. kerülethez, azon belül is a Ferencvároshoz tartozónak vélik. A 137 hektáros Népligetben található az 1977-ben megnyitott planetárium is, amelynek 23 méter átmérőjű kupolájában csillagászati előadásokat és pop-, illetve klasszikus zenével kísért lézerbemutatókat tartanak. Ráférne a felújítás, leginkább iskolai csoportok érdeklődnek a bemutatók iránt.
Aki gyakran sétál a Népligetben, okkal hiányolja a szolgáltatásokat. Bizony, télen a tea-, grog- és puncsárus, a gesztenyesütő is forgalomra számíthatna, tavasztól őszig pedig a kávéházak, kiülős sörözők akár be is népesednének itt. Kár azon morfondírozni, hogy vajon mennyire emelnék a látogatók számát, amikor a park területén álló siralmas állapotú épületekben most hajléktalanok húzódnak meg, illetve prostituáltak ajánlják szolgáltatásaikat. Sokakban megfogalmazódik, ha a fővárosnak lenne határozott elképzelése, lovas és biciklis rendőrök járőröznének itt, és este is nyugodtan lehetne sétálni, talán a vállalkozó kedv is nőne.
Példa akadna, hiszen 2007-ben nyitotta meg kapuit a főváros legszebb és legmodernebb parkja a Kopaszi-gáton – igaz, magántulajdonban. A Lágymányosi-öbölben fekvő park mára a kisgyermekes családok és a fiatal párok pihenőhelye lett, de az idősebb korosztály számára is remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Ezzel szemben a Népligetben egy ideje ismét elszaporodtak az orrukra nejlonzacskót szorító, bódult állapotban dülöngélő egyének. A terület a főváros kezelésében van, de hatóságilag a X. Kerületi Rendőrkapitánysághoz tartozik. Ott valóban ismerik a „szipusok” problémáját, de gyakorlatilag semmit nem tehetnek velük, hiszen maga a „szipuzás” mint tevékenység nem minősül bűncselekménynek, így tulajdonképpen azt bárki bárhol végezheti büntetés nélkül.
Négy évvel ezelőtt Hogyan ítéljük meg és hogyan használjuk a budapesti „három gráciát”? címmel készített tanulmányt egy csoport a Margitsziget, a Városliget és a Népliget társadalmi megítélése és használata kapcsán. A Főkert Nonprofit Zrt. megrendelésére végzett közvélemény-kutatást Gergely Andrea, Kincses Péter, Gábor Péter és Bardóczi Sándor készítette. A kutatás néhol meghökkentő eredményekkel is szolgált. Arra a kérdésre, hogy melyik közparkot kedveli leginkább, a budapestiek több mint harmada említette elsőként a Margitszigetet. A Városligetbe a megkérdezettek negyede, a Népligetbe pedig mindössze négy százaléka vágyik. Bár az eredmény jósolható volt, mégis „megdöbbentő, hogy Budapest legnagyobb területi kiterjedésű városi zöld felülete ennyire mellőzött szerepet tölt be egy olyan városban, ahol a városi zöld felületek kapcsán az átlagpolgárban mélyen gyökerező gondolat azok folyamatos csökkenése, veszélyeztetettsége és hiánya” – állapítják meg a tanulmány készítői. A megkérdezettek csaknem harmada semmi vonzót nem lát a Népligetben.
Ez utóbbit a másik két vizsgált közparktól elsősorban rossz közbiztonsága, a válaszadók számára nemkívánatos közönsége különbözteti meg. A fővárosiak lepusztultnak, felújításra szorulónak, illetve piszkosnak, szemetesnek tartják. A Népliget a válaszadók szerint unalmas is. Ez elsősorban a kiszolgáló létesítmények, játszóterek hiányára vezethető vissza.
„Összefoglalásként azt állapíthatjuk meg, hogy a fővárosi nagy parkok társadalmi megítélése keveset változott a XIX. század vége óta. A margitszigeti »tündérkert« továbbra is a szépség és a béke szó szoros értelmében vett szigete. A Városliget továbbra is együttesen szolgálja a »corso« és a »vurstli« funkcióit vidám nyüzsgésével. A Népliget pedig a mai napig olyan terület, »ahova rendes ember nem jár«” – olvasható a négy évvel ezelőtt készült tanulmányban. És a szándékokat azóta sem váltották fel tettek. Az újságok 2008 novemberében hírül adták, hogy több nagy beruházásról is döntött a Fővárosi Közgyűlés. Többek között jóváhagyta a Kelenföldi pályaudvar fejlesztési koncepcióját, az 1-es és a 3-as villamosvonal korszerűsítését és meghosszabbítását, illetve a Népliget újjáélesztését.
A döntésekre azért volt sürgősen szükség, mert 2010-ig szólnak a Budapestnek és a Közép-Magyarország régiónak nyújtandó uniós források. Budapesten, illetve a régióban maximált az elkölthető pénz nagysága, s szigorúbb időbeni lefutási keretei vannak a projekteknek – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium volt államtitkára. 2010 végéig a beruházások legalább 90 százalékának meg kell kezdődnie ahhoz, hogy az ország megkapja az uniós pénzeket. A Népligetet újjáélesztése során korszerű városi közterületté alakítják, ennek keretében a játszóteret is átépítik, melynek összköltsége eléri az 1,3 milliárd forintot – tette hozzá.
Az akkori elgondolás szerint a közösségi terek visszahódításának egyik fontos eleme, hogy 2009-től az elvadult, elzüllött, korábbi szórakoztató parki funkcióját elvesztett Népligetet visszaadják a fővárosiaknak. A Margitszigeten összesen három fővárosi nagy rendezvényt tartanának egy évben, minden más átkerülne a Népligetbe, amely a következő évtized elejére Európa egyik legsokoldalúbb nagyvárosi rendezvényparkjává válna.
Azóta egyetlen – beruházási jellegű – kapavágás sem történt a Népligetben. A bokrok között furcsa párok álldogálnak, az újságokban néha megjelenik, hogy hajléktalan bántalmazta társát, vagy kirabolt egy arra sétálót. Ki beszél itt kávéházakról és lovas rendőrökről?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.